Wegdromen bij beeldverhalen

©Pieter Clicteur
©Pieter Clicteur
Goedele Verrecas

De eerste grote mural van Viktor Vandenabeele (23) staat er. Althans voor even, want de setting van zijn artwork verdwijnt binnenkort in zijn thuisstad Brugge. “De oude site Van Marcke wordt afgebroken, maar kunstencentrum KAAP creëerde er recent nog een platform voor een geweldig kunstproject waar ik via een open call op Facebook ben binnen geraakt. Ik had de vrijheid een muur te kiezen om Oh dear Alice uit te werken. Een mural waarbij ik vertrokken ben van een schets, maar uiteindelijk heb uitgewerkt op intuïtie.”

Viktor heeft een bachelor illustratie op zak, studeert tijdens de week aan de VUB sociale agogiek en loopt stage in het Brugse cultuurhuis Entrepot. Maar zijn weekends en vrije tijd zijn dé uitlaatklep voor zijn beeldende kunst, onder het alter ego Viktoir Viktoir. “Ik schilder en teken dan op een frivole en humoristische manier, met veel kleur, dromerige settings en gekke personages. Vaak vertrek ik vanuit doorslaggevende kunstwerken en verhalen die mij vormden tot wie ik ben of waar ik zelf bij wegdroom. Ik wil mensen laten dromen, lachen of genieten. Kunst hoeft niet altijd zwaarbeladen te zijn. Daarom werk ik graag met ludieke personages en settings en keer ik zelf ook vaak terug in mijn werk. Want hoe kun je beter je eigen wereld tonen dan jezelf erin te plaatsen?”

David Hockney, Frida Kahlo en Brecht Evens inspireren Viktor, net als de muzikanten Tinariwen, Jimmi Hendrix en Zwangere Guy. En dat boeiende speelveld tussen muziek en kunst kan je later dit jaar ontdekken op Villa Bota het Brugse medialab waar hij zijn eigen radio-programma mag maken.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.