Voorjaar vol kleur

© GLO
Gillian Lowyck

Je kan nooit genoeg groen in huis hebben, vindt Gillian Lowyck. De Oostendse is zot van alles wat planten en bloemen zijn en schrijft hier tweewekelijks over alles wat groeit en bloeit.

Vroeger had ik er niet echt veel mee, met bloembollen. Ik was helemaal verblind door de pracht en praal van zomerbloemen. Ze eisen al je aandacht op met hun flashy kleuren en heerlijke geuren en ik was al snel totaal gefocust op de zomer. De lente? Dat is een moment om te zaaien voor de zomer. Bloembollen vond ik maar saai. Maar… misschien had ik ook gewoon geen goede voorbeelden. Tulpen, dat waren de bloemen die aan de ingang van de supermarkt ingepakt in plastic stonden te wachten tot iemand ze meenam. Saaie kleuren, uniforme bloemen. Niets voor mij dus.

Jaar na jaar voelde ik de obsessie met bloembollen groeien. Het was geen coup de foudre zoals met zomerbloemen, maar een langzaamaan groeiende liefde. Ieder jaar kocht ik meer en meer bloembollen. Voor dit najaar bestelde ik er meer dan driehonderd. En toen zei een vriendin die tuinarchitect is: ‘Je kan eigenlijk nooit genoeg bloembollen hebben in je tuin’. Haar woorden waren nog niet koud of ik had mijn onlinewinkelmandje al gevuld met de prachtigste voorjaarsbloeiers. Nog eens honderd bollen erbij, geen probleem! Oktober en november zijn de ideale maanden om je bollen te planten.

Bijzonder en delicaat

Er zijn zoveel bijzondere soorten tulpen te vinden: papegaaitulpen, of tulpen die zo weggeplukt lijken uit een 17de-eeuws schilderij, tulpen die meer op pioenrozen lijken… Tip: je kan gerust je bollen in de grond laten zitten, maar het tweede jaar zijn de bloemen doorgaans minder mooi en hebben ze kortere steeltjes dan het eerste jaar. Narcissen zijn ook een klassieker; maar er zijn veel mooiere soorten te verkrijgen dan die gele opvallende bloemen die je in alle beplantingen van de gemeente ziet. Alliums zijn alsmaar populairder, en terecht. De paarse, witte, roze of blauwe bolvormige bloemen trekken een massa bestuivers aan en zijn een echt statement in je tuin.

Er zijn ook heel wat delicate bloembollen. Denk maar aan sneeuwklokjes, de allereerste bloemen van het jaar. Krokussen vormen een belangrijke eerste bron van nectar voor de bijen en hommels die uit hun winterslaap ontwaken. Fritillaria’s zijn delicate, klokvormige, prachtige bloemen. Of wat dacht je van hondstand? Meer dan genoeg keuze voor een voorjaar vol kleur in je tuin!


Voor de zomer en voor de herfst

De meeste bloembollen bloeien in het voorjaar, maar er zijn ook heel wat soorten die in de zomer en de herfst bloemen dragen. Hoe leuk is het om op een herfstige dag plots een krokusje te zien? Voorts heb je ook nog een herfstklokje, de herfstbloeiende scilla en de herfsttijloos. Bekende bolgewassen die bloeien in de zomer zijn gladiolen, crocosmia en lelies. Zelf ben ik geen fan van lelies te groot en de geur is té overweldigend maar wel van een Turkse lelie: een elegante plant met kleinere bloemen die aan één stengel groeien.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.