Vlijtige viooltjes

© Getty
Gillian Lowyck

Je kan nooit genoeg groen in huis hebben, vindt Gillian Lowyck. De Oostendse is zot van alles wat planten en bloemen zijn en schrijft hier wekelijks over alles wat groeit en bloeit.

Een van de meest populaire bloemen is ongetwijfeld het viooltje. In zo goed als elke straat vind je wel een bloembak met ofwel geraniums ofwel viooltjes, afhankelijk van de tijd van het jaar. Vanaf de nazomer kan je viooltjes planten en ze vrolijken je omgeving op tot ver in de winter.

Het is ook een bloem met een rijke geschiedenis. Zo was Napoleon een grote liefhebber van viooltjes, want Joséphine droeg ze op hun huwelijksdag. Hij schonk haar elk jaar een boeketje viooltjes en de bloem werd zelfs een symbool van loyaliteit aan Napoleon.

Om op te eten

Het leukste aan viooltjes? Behalve dat ze bloeien wanneer er niet veel andere kleuren te zien zijn, natuurlijk. Dat je ze kan opeten! Je hebt ongetwijfeld al eens een viooltje geserveerd gekregen op restaurant, in een slaatje of bij het dessert. De bloemen worden vaak gesuikerd. Belangrijk is dat je nooit bloemen eet die je bij het tuincentrum of de bloemist hebt gekocht. Die zijn namelijk meestal bespoten en niet geschikt voor consumptie.

Maar als je bloemen wil opeten, kweek je ze toch gewoon zelf? Je zou ervan verbaasd staan hoeveel bloemen eetbaar zijn. Ze hebben niet allemaal een even bijzonder uitgesproken smaak, maar dat hoeft ook niet altijd, vind ik. Soms is het gewoon voldoende dat je bord er vrolijk en kleurrijk uitziet.

Welke bloemen kan je zoal eten, behalve viooltjes? Oost-Indische kers, goudsbloem of komkommerkruid zijn klassiekers. Maar denk ook eens verder. Door de hitte kan het zijn dat bijvoorbeeld rucola, broccoli of sla is doorgeschoten. Bloeiende broccoli is perfect eetbaar. De bloemen van rucola hebben dezelfde pittige smaak als de blaadjes. Zoek wel altijd op of een bepaalde bloem eetbaar is of niet. Voor de rest: smakelijk!


Fleurige shortbread koekjes

Pluk verse viooltjes en verwijder de steeltjes. Plaats ze tussen twee vellen bakpapier en leg ze een halfuurtje onder enkele zware boeken. Bak shortbread koekjes (soort zandkoekjes). Ideaal is als je de koekjes een ronde vorm geeft. Wanneer de koekjes nog warm zijn, druk je de viooltjes heel voorzichtig op de bovenkant. De warmte van de koekjes zal ervoor zorgen dat ze blijven plakken, dus duw niet té hard. Besprenkel ze met wat kristalsuiker. Laat de koekjes volledig afkoelen en hard worden voor je ze opeet.

Tip: gebruik het liefst felgekleurde bloemen, die geven het mooiste effect.