Vers belegde boterham

© Zippora Wiese
Goedele Verrecas

Een gezonde boterham scoort altijd. Op zoek naar het meest verse broodbeleg uit eigen keuken? De Nederlandse auteur Zippora Wiese geeft met de recepten in haar boek Alles voor op de boterham’ zonder moeite extra punch aan het beste ontbijt of de lekkerste lunch.

Broodbeleg is meer dan een smeuïg plakje kaas of wat klassiek gebraden ham. Met de technieken en recepten van Zippora Wiese leer je creatief smeren. Jams, curds, hummus, notenpasta’s, pesto’s, guacamole… Meer dan 120 recepten inspireren voor het volgende rondje boterhammen. Van een dromerige lavendelhoning tot ravissante rodebietenhummus, een verfrissende limoen-kiwicurd of ideeën om met verrassend (seizoens)fruit zelf peren-vlierbloesemjam of zomerse blauwebessenjam te maken.

Hummus met rode bieten

Dit heb je nodig (voor 450 gram)

– 250 g kikkererwten uit blik

– 200 g gekookte rode bieten

– 1 teentje knoflook

– sap van 1/2 citroen

– 1 tl tijm

– peper en zout naar smaak

– een scheutje olijfolie

Zo maak je het

Laat de kikkererwten goed uitlekken in een vergiet.


Snijd de gekookte bietjes in kleine stukjes.


Doe alle ingrediënten (behalve de olijfolie) in de keukenmachine en laat de machine een paar minuten draaien.


Voeg langzaam wat olijfolie toe tot de hummus de gewenste consistentie heeft. Zet de hummus tot gebruik afgedekt in de koelkast.

© Zippora Wiese

Hüttenkase

Dit heb je nodig (voor 200 gram hüttenkäse)

– 1 l gepasteuriseerde melk

– 2-3 lepels citroensap

– 1 tl grof zeezout

Zo maak je het

Giet de melk in een steelpan en zet die op een middelhoog vuur. Voeg het citroensap toe en roer het flink door tot de melk gaat schiften. Je ziet dat er nu kleine klontjes naar de oppervlakte stijgen: de melk is aan het stremmen. Die kleine klontjes noemen we wrongel.


Zet het vuur uit. Leg een deksel op de pan en laat het mengsel 30 minuten rusten. Leg alvast kaasdoek in een vergiet boven een grote kom.


Haal het deksel van de pan, maar laat eerst de stoom ontsnappen.


Scheid de wrongel en de wei: schep met een schuimspaan voorzichtig de wrongel uit de pan en doe die in het vergiet met de kaasdoek. Zorg ervoor dat je zo min mogelijk vocht/wei meeneemt uit de pan.


Laat 15 minuten uitlekken. Voeg het zout toe.


Haal de hüttenkäse uit de kaasdoek en laat hem afkoelen in de koelkast. De kaas blijft twee dagen goed in de koelkast.

© Zippora Wiese

Ananasjam

Dit heb je nodig (voor 2 potjes van 300 gram)

– 500 g ananas

– 125 ml ananassap

– sap van 1 limoen

– 500 g geleisuiker

Zo maak je het

Snijd de ananas in stukjes en doe ze in een pan. Voeg het ananassap en het limoensap toe en zet ze op het vuur. Breng het geheel langzaam aan de kook.


Wanneer de ananasstukjes uit elkaar vallen en zacht zijn, neem je de pan van het vuur. Maak er met een passe-vite of een staafmixer een gladde saus van.


Breng het mengsel weer aan de kook en voeg de suiker toe. Laat de jam ten minste 5 minuten koken en blijf voortdurend roeren. Wanneer je merkt dat de jam begint in te dikken, neem je de pan van het vuur.


Doe de jam meteen in de potjes, sluit ze af en zet ze 10 minuten omgekeerd neer.


Laat goed afkoelen en de jam is klaar.