Verrukkelijk Vietnamees

© Uyen Luu
Goedele Verrecas

Uyen Luu laat met haar nieuwe boek ‘Vietnamees’ de gerechten een verhaal vertellen. Over haar familie, de sterke culinaire cultuur en de toenemende wereldwijde populariteit van deze keuken. Over het vinden van de perfecte balans in smaken. Een aanrader, voor elke gelegenheid.

Leer Vietnamees koken met Uyen Luu en ontdek de veelzijdigheid van deze frisse en verse keuken. Uyen deelt meer dan 85 van haar lekkerste recepten, sommige traditioneel, sommige met een moderne twist. De gerechten zijn indrukwekkend en toch eenvoudig. Volg gewoon de regel voor zoet, zuur, zout, umami, bitter en heet, en je bent goed op weg om een heerlijk Vietnamees feestmaal te creëren. Met dit boek leer je volgens de Vietnamese cultuur niet alleen te eten om te leven, maar ook te leven met het genot van lekker eten.

Zeebaarspakketjes met gember en kimchi

Dit heb je nodig

(voor 2 tot 4 personen)

– ½ el plantaardige olie

– 1 zeebaars van 800 g of 2 zeebaarzen van elk 400 g, schoongemaakt en ontschubd, kop er nog aan

– 40 g gemberwortel, in julienne

– 2 el kimchi (o.a. toko), in reepjes van 1 cm

– 1 onbespoten citroen, schil geraspt en dan in schijfjes

– 2 rode uien, in kwarten

– 2 takjes kerstomaten aan de tak

– 80 ml kokoswater, vis- of kippenbouillon

– ½ el sesamolie

– 1 lente-uitje, in de lengte in dunne reepjes en geweekt in koud water tot ze zijn opgekruld

– 1 rode chilipeper, in dunne schuine ringetjes

voor de dressing

– 1 tl plantaardige olie

– 2 lente-uitjes, in ringetjes van 1 cm

– 4-5 el sojasaus

– 1 el appelciderazijn

– 1 el fijne kristalsuiker

– 1 el chilisaus

Zo maak je het

Verwarm de oven voor tot 180°C.

Leg een vel bakpapier groot genoeg om een vis in te wikkelen op een bakplaat. Sprenkel plantaardige olie op het bakpapier, leg de zeebaars erop en vul de nekopening met gember en de buikholte met kimchi. Leg de schijfjes citroen op het vel en verdeel de rode ui en de kerstomaten rondom de vis. Schenk het kokoswater erover. Sprenkel de sesamolie over de vis en wrijf hem ermee in. Vouw het bakpapier aan alle kanten over de vis tot een dicht pakketje (en papillotte). Bak 35 minuten in de oven.


Maak intussen de dressing. Verhit de olie in een pan op middelhoog vuur en bak de lente-ui 1 minuut. Voeg de sojasaus, appelciderazijn, kristalsuiker en chilisaus toe. Roer goed door en breng zachtjes aan de kook.

Als de vis gaar is, pak je hem uit het papier. Schenk de hete dressing erover en garneer met de gekrulde reepje lente-ui en de rode chilipeper.

Serveer met gestoomde rijst, veel groenten en een verfrissende soep.

© Uyen Luu Uyen Luu

Pittige bladgroente met ansjovis

Dit heb je nodig

(voor 2 tot 4 personen)

– 1 el plantaardige olie

– 30 g gemberwortel, in julienne

– 1 Aziatische of kleine sjalot, fijngesneden

– 2 rode chilipepers, fijngehakt

– 15 g boter

– 1 tl vissaus

– 4 teentjes knoflook, fijngehakt

– 4-6 ansjovissen, grofgehakt

– 50 g palmkool (cavolo nero), in reepjes van 3 cm

– 100 g (liefst mini)courgettes, in de lengte gehalveerd

– 100 g bimi, in stukjes

– 100 g groene boontjes, schoongemaakt

– 75 ml witte wijn

Zo maak je het

Verhit een wok of grote koekenpan op hoog vuur, tot hij goed heet is. Voeg de olie, de gember, de sjalot en de chilipeper toe en bak in 2 minuten licht goudbruin.


Voeg de boter, de vissaus, de knoflook en de ansjovis toe en roer, bak en meng. Voeg de palmkool, de courgette, de bimi en de groene boontjes toe en bak 1 minuut zonder te roeren. Meng opnieuw en bak nog 1 minuut.


Voeg tot slot de witte wijn toe, als de pan heet is, zouden er vlammen moeten ontstaan. Laat een paar minuten garen. Laat met een deksel op de pan nog 1 minuut staan, tot de groenten beetgaar zijn.


Serveer meteen.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.