Verrukkelijk ingeblikt

Redactie KW

Universeel, betaalbaar en toegankelijk. Iedereen heeft ergens wel ingeblikt voedsel staan. Als hulpmiddel in de keuken of redmiddel onderweg. Maar hoe kook je met je voorraadkastfavorieten voedzaam en veelzijdig? Ingeblikt! laat het je proeven .

De voorraadkast induiken heeft iets magisch. Wat ga je koken of hoe kan je een gerecht verder aankleden? In elk recept in dit kookboek staat voedsel uit blik centraal: van zwarte bonen tot sardines of peren. Al die ingrediënten kunnen het startpunt zijn voor een gemakkelijke, heerlijke maaltijd. Ingeblikt voedsel hoeft niet saai te zijn. De kunst van slim en snel koken zit in de verrassing van vertrouwde ingrediënten op een andere manier te gebruiken. Trek dat blik maar open!

Vietnamese krabkoekjes

 Lizzie Mayson
Lizzie Mayson

Meng voor de krabkoekjes de krab, gember, chilipeper, knoflook, dille, kurkuma, sjalotten, 4 eetlepels van het paneermeel en de helft van de geklopte eieren in een kom. Vorm daarvan 8 koekjes en laat ze tenminste 20 minuten opstijven in de koelkast.

Klop voor de saus alle ingrediënten met 2 eetlepelswater. Proef of zuur, zoet en zout met elkaar in balans zijn en pas zo nodig aan.

Haal vlak voor het bakken elk koekje door de rest van het geklopte ei en dan door de rest van het paneermeel, zodat ze ermee bedekt worden.

Verhit de olie in een koekenpan op matig vuur. Bak de viskoekjes 4 minuten per kant, tot ze goudbruin zijn. Serveer met de saus: besprenkel de koekjes ermee of doop ze erin.

Dit heb je nodig voor 2 personen

– voor de krabkoekjes

  • 2 blikjes (van 170 g) fijn krabvlees, uitgelekt
  • 1½ el geraspte (geschilde) gemberwortel
  • 1 rode chilipeper, zaadjes verwijderd en fijngehakt
  • 1 teen knoflook, fijngehakt
  • 15 g dille, fijngehakt
  • 1 tl gemalen kurkuma
  • 2 sjalotten, fijngehakt
  • 10 el paneermeel
  • 2 eieren, losgeklopt
  • 1 el neutrale olie (zoals zonnebloemolie)- voor de dressing
  • 4 tl vissaus
  • sap van 1 limoen
  • 4 tl bruine basterdsuiker
  • 1 rode chilipeper, zaadjes verwijderd en fijngehakt
  • 1 teen knoflook, fijngehakt

– voor de dressing

  • 4 tl vissaus
  • sap van 1 limoen
  • 4 tl bruine basterdsuiker
  • 1 rode chilipeper, zaadjes verwijderd en fijngehakt
  • 1 teen knoflook, fijngehakt


Geroosterde courgette met cannellinidip

 Lizzie Mayson
Lizzie Mayson

Verwarm de oven voor tot 220°C.

Verdeel de plakjes courgette over twee bakplaten, besprenkel ze met de helft van de olijfolie en breng op smaak met zout en peper. Schuif de platen in de oven en bak de courgettes in 20-25 minuten goudbruin en zacht. De onderkant van de plakjes lijkt vaak veel sneller bruin te worden, dus controleer na 10-15 minuten en keer ze zo nodig.

Pureer met een staafmixer twee derde van de geroosterde courgettes met de rest van de olijfolie, het citroensap, de knoflook, tahin en cannellinibonen tot een glad geheel. Breng op smaak met zout en peper. Doe de dip in een kom en leg de resterende plakjes courgette erop. Bestrooi met de za’atar en besprenkel met de extra olijfolie.


Dit heb je nodig voor 4 personen

  • 4 courgettes, in dikke plakjes
  • 4 el olijfolie, plus extra voor het besprenkelen
  • sap van ½ citroen
  • 2 tenen knoflook, geperst
  • 2 el tahin
  • 1 blik (400 g) cannellinibonen, afgespoeld en uitgelekt
  • 1 tl za’atar (specerijenmengsel)
  • zout en versgemalen zwarte peper


Tajine met kikkererwten en pompoen

Verhit de olijfolie in een hapjespan op laag vuur, voeg de uien toe en fruit ze 10-15 minuten aan, tot ze glazig worden en een gouden tint krijgen.

Voeg dan alle specerijen en de laurier toe. Bak nog 1 minuut en voeg de pompoen toe. Schep om tot de specerijen alles goed bedekken. Doe de kikkererwten (inclusief vocht) erbij, plus de tomaten en abrikozen. Giet er zoveel water bij dat de groenten net onderstaan en breng op smaak met zout en peper. Breng aan de kook, zet het vuur laag en laat 55-65 minuten sudderen, tot de saus iets ingedikt is en de groenten zacht zijn. Roer af en toe en zorg ervoor dat er niets vastkoekt en dat de tajine niet uitdroogt. Haal voor het serveren de laurierblaadjes er voorzichtig uit.

Serveer met couscous of rijst, eventueel met wat gehaktekoriander erover.

Dit heb je nodig voor 4 personen

  • 2 el olijfolie
  • 2 rode uien, in dunne ringen
  • ½ tl kaneel
  • 1 tl gemberpoeder
  • 1 tl gemalen koriander
  • 1 tl paprikapoeder
  • ½ tl gemalen komijn
  • 2 laurierblaadjes
  • ½ flespompoen, geschild, pitten verwijderd en in kleine stukjes
  • 2 blikken (400 g) kikkererwten (niet uitgelekt)
  • 1 blik (400 g) gepelde pruimtomaten
  • 50 g gedroogde abrikozen, grof gehakt
  • zout en versgemalen zwarte peper

Voor erbij

  • couscous of rijst
  • gehakte koriander (optioneel)


Ingeblikt!

De Britse auteur Lola Milne is een veelgevraagde fotografe en foodstyliste. Wat duidelijk te zien is in haar kookboek Ingeblikt!. Ze inspireert met levendige, smaakvolle en kleurrijke foto’s en haalt met haar eerste boek 80 recepten uit je voorraadkast.

‘Ingeblikt! 80 verrukkelijke recepten uit je voorraadkast’, Uitgeverij Becht, 160blz ., 16,99 euro.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier