Vergeten klassiekersin een modern jasje

GF
Thalisa Devos
Thalisa Devos Chef Magazine

Op zoek naar een rustgevende en lokale ervaring? Met verfijnde gastronomische gerechten met zorg en zin voor zuivere smaak? Dat is waar het bij Tafel 10 om gaat.

Tafel 10 ligt in het hartje van molendorp Ruiselede, aan de voet van de kerk. Op de grens tussen West- en Oost-Vlaanderen. Bert Denoulet en Annelies Bergez renoveerden er een 19de-eeuwse burgerwoning die ooit een smidse, een beenhouwerij én een viswinkel was en installeerden er hun gastronomische restaurant. Het is er rustig en gezellig tafelen. Eten kan er volgens een drie-, vier- of vijfgangenmenu, maar ook à la carte.

Op de kaart staan klassiekers die iedereen kent, maar soms vergeten worden. Streekproducten die in een moderne keuken in een hoogstaand en verfijnd jasje worden gegoten. Na enkele excellente amuses volgen zeebaarstartaar met citrus, komkommer en dashi, kabeljauwhaasje met basilicum, tomaat en grijze garnalen, gelakte sint-jakobsvrucht met gekonfijte ui en champignonemulsie, kalfslende met kalfsjus en steranijs, duinvoetje en dragon. Afsluiten doen we met een crèmeux van passievrucht, kokos en basilicum.

Bij het begin vraagt gastvrouw Annelies wie bob is en of er een bob-arrangement gewenst is. Geen non-alcoholische sapjes, maar aangepaste wijnen, in kleine glaasjes. Het is tekenend voor de zaak. Een aangename en ongedwongen ontvangst, met een goed oog voor wat de klant wil. En waar chef Denoulet bij ons afscheid besluit met een korte babbel. Gevraagd naar zijn favoriete streekproducten geeft hij nog enkele favorieten mee. “‘t Meikensvlasvarken, een absoluut topproduct dat met liefde gekweekt wordt in open stallen en groot wordt met vlas, lijnzaad en omega 3. Lekkere wijnen vinden we bij Wijngoed Kapelle, een wijngaard in Schuiferskapelle. Voor het bier zorgt Brouwerij De Poes, een Tieltse microbrouwerij, die een lekker amberkleurig biertje brouwt, dat zowel past bij kaas als vis en dat ook gebruikt wordt in een aantal gerechten. Voorts hebben we een bierkaart en ginkaart met lokale specialiteiten zoals Canarus, Urthel, Tanneke Gin, Wild Horse Gin… Tafel 10 is een plek voor elke gelegenheid en biedt voor elk wat wils.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.