Verbluffend energiearm

© Foto Kurt
Mia Vanacker

Een energiepeil van -9, zo energiearm is de nieuwbouwwoning van Davy Gyssels en Mélissa Bonte uit Ichtegem. Energiezuinig én goed uitgekiend op het vlak van bouwtechnische procedures, materialen en interieur. Dertien maanden lang heeft het koppel meer dan de handen uit de mouwen gestoken. Het resultaat is ronduit verbluffend.

“Eigenlijk beoogden we een energiepeil van 0”, vertelt Davy (31). “Hoe meer informatie we inwonnen, hoe meer we ons vastbeten in en bijna geobsedeerd raakten door een zo laag mogelijk energiepeil. Ik zit in de bouw, heb al redelijk wat ervaring, ik heb dus ook veel gezien. Na de werkuren zocht ik het internet af naar mogelijke procedés op het vlak van energiezuinig bouwen.” Intussen heeft Davy zijn eigen zaak EHBZ – Eerste Hulp Bij Zelfbouw – opgericht. Daarmee wil hij mensen met raad en daad op allerlei vlakken bijstaan.

Samen bouwen

“Mélissa en ik hebben echt alles zelf gedaan, behalve de ramen. Iedere steen, buis, leiding… is door onze handen gegaan. We zijn een koppel, we besloten samen om een huis te bouwen, we zijn samen in het project gestapt en we hebben het samen tot een goed einde gebracht. In 13 maanden!”

Verbluffend energiearm

Mélissa (30) werkt als coördinator psychosociale zorg en is verantwoordelijk voor de provincie West-Vlaanderen bij Kom op tegen Kanker. “Ik heb een universitair diploma, maar ik werk ook graag met mijn handen. En ik leer graag iets bij, net als Davy. Zo heb ik letterlijk de eerste steen gelegd, een massa beton en chape gedraaid en de grote basisbetonstenen van 21 kilo van ons zwembad een voor een van de voorkant naar de tuin gebracht. Op oudejaarsavond hebben we onze trap gegoten. Echt waar, elk vrij moment heb ik meegeholpen. Ik weet wel dat mensen zeggen of denken ‘dat is toch niets voor een vrouw!’, maar daar zijn Davy en ik het niet mee eens. Ik mag er dan frêle uitzien, ik heb ook de slijpschijf gehanteerd, hoor. En een stuk van de elektriciteit gelegd.”

Budgetvriendelijk

Verbluffend energiearm

Door alles zelf te doen, heeft het koppel een aardige stuiver uitgespaard. “Alles samen kost ons huis 235.000 euro, inclusief bouwgrond en schrijfkosten. De nieuwbouwwoning zelf kostte ons 100.000 euro. Het vergde heel veel tijd, maar we hebben op die manier ook veel uitgespaard. Genoeg zelfs om ook nog zonnepanelen te installeren, waardoor we nog energiezuiniger konden werken”, zegt Mélissa.

“We wonen eigenlijk in een hele grote thermosfles”

“Omdat ik in de bouwsector werk, wou ik voor mijn eigen huis creatief te werk gaan, en in pastoriestijl, eerder landelijk dus, bouwen”, gaat Davy voort. “Maar hoe meer we ons op het energiezuinige project toelegden, hoe meer we van dat plan afstapten. Energiezuinig betekent grote ruimtes, zo weinig mogelijk hoeken of kanten. En veel beton, veel isolatie en een goede ventilatie. Ik begon zelf te ontwerpen, met een vierkant blok. Gaandeweg is het plan gegroeid en de architect heeft er eigenlijk niets aan gewijzigd. Het resultaat is een moderne, vrij strakke woning die helemaal niet ongezellig is. Ons energiepeil van -9 is vrijwel uniek in de Benelux.”

Verbluffend energiearm

Isolatie en ventilatie maken volgens Davy een goed huwelijk. “Mensen zijn soms bang om te veel te isoleren, omdat dat schimmels met zich meebrengt, maar daartegenover staat ventilatie. Ons huis heeft geen verwarmingssysteem. De buitenlucht wordt binnengezogen en de binnenlucht wordt naar buiten afgevoerd. Dat systeem heb ik zelf geplaatst en zo afgesteld dat het enerzijds weinig geluid maakt, en anderzijds ook de binnentemperatuur regelt. De warmte houden we ook binnen door de 78 kubieke meter beton die er in dit huis ging. Daarnaast zit er 20 cm hoogwaardige isolatie in de muren, en zelfs 28 cm in het dak en de vloeren, en is er driedubbel gelaagd glas. We wonen eigenlijk in een grote thermosfles. Maar ook de tv, koffiemachine, vaatwas, laptop… geven warmte af, net als het fornuis. Mensen beseffen dat te weinig.”

Eigen interieur

Voor...
Voor…

... en na.
… en na.© Foto Kurt

Na de grote bouwwerken volgde het interieur. “We gingen op dezelfde manier te werk”, vertelt het koppel. “Via beurzen, het internet, faillissementen konden we heel wat leuke spullen op de kop tikken. En onze keuken kochten we bij Ikea, behalve de apparaten en het werkblad. De grote, ronde livingtafel is een eigen creatie.”

“Ook de binnentuin met verhoogd terras en zwembad hebben we zelf aangelegd. Onderhoudsvriendelijk met kunstgras, zodat we geen slaaf van onze tuin worden en van onze schaarse vrije tijd kunnen genieten.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.