Verbeelding verdrijft de verveling

© Kris Van Exel
Thalisa Devos
Thalisa Devos Chef Magazine

“Zolang er verbeelding is, is er geen verveling.” Een zin van Gerda Dendooven, de fenomenale illustratrice op onze cover deze week. Toen ik die voor het eerst las, vond ik hem een beetje wollig. Maar hoe meer je de zin proeft, hoe rijker hij wordt.

Verbeelding is meer dan het verdrijven van of het opvullen van een leegte. Het is het begin van grote ideeën en grootse verwezenlijkingen. Afgelopen weekend ging ik lesgeven bij TADA in Brussel. Een organisatie die de emancipatie en integratie van maatschappelijk kwetsbare tieners en hun omgeving bevordert en hen de kans geeft te laten proeven van het beroepsleven van journalisten, dokters, politiemannen of magistraten. Die hen op een positieve manier laat zien dat zij met goesting, inzet en de juiste dosis verbeelding kunnen worden wat ze willen in het leven. Zelfs al lijkt dat in hun situatie allesbehalve vanzelfsprekend.

“Met een flinke portie goesting en inzet en de juiste dosis verbeelding komen we al een heel eind”

Het was slechts de tweede keer dat ik dit deed, maar ik stond even perplex als de vorige keer. Over hoe gemotiveerd de jonge kinderen zijn, over hoe fantastisch ze samenwerken en wat een mooie organisatie dit is. Hoe ze er daar in slagen om te motiveren en te stimuleren. Het is daar dat de motor van hun verbeelding brandstof krijgt. Dat de zaadjes geplant worden. De volgende weken dromen ze van een politie-uniform of hun eigen labo, van een flatgebouw te ontwerpen of de volgende presentator van Karrewiet te worden.

De jeugd, onze kinderen en tieners, het is de rode draad door dit magazine geworden. De toekomst. Gen Z, de mondige en ondernemende generatie die kleur, gender en seksuele voorkeur niet belangrijk vindt om de ander graag te zien. De generatie die betoogt voor het klimaat, gelijke rechten en veiligheid op straat. Die de zaken durft om te draaien en dooreen te schudden. Want het is niet omdat onrecht al jaren woekert, logge organisaties en regels moeilijk te veranderen zijn, dat we het niet moeten proberen. Met een flinke portie goesting en inzet en de juiste dosis verbeelding komen we al een heel eind.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.