Variëren met vis

Redactie KW

Rauwe vis en zeevruchten, een heerlijke vis uit de oven, groentepizza di mare… Met Vis voor beginners overwin je elke mogelijke visangst in de keuken en neem je een duik in de wereld van eenvoudige en verse visrecepten.

Een kookboek vol lekkers, lekkerbekjes, tattoos, truien, rolmopsen en recepten. Voor de bereiding van de 70 gerechten die in dit boek zijn opgenomen, worden diverse technieken gebruikt. Denk aan roken, stomen, stoven, inpakken, grillen en frituren. Maar Vis voor beginners is meer dan een kookboek. Het geeft je een vrolijke en eigentijdse blik op de wereld van de visserij met boeiende wist-je-datjes.


Ceviche van dorade

 Harold Pereira
Harold Pereira

Snijd de doradefilet in plakjes, leg ze in een schaal en bestrooi ze met wat zout. Laat 1 minuut intrekken. Meng het sinaasappelsap, ¾ van het limoensap en de ahorn-siroop, en giet het mengsel over de vis. Zet afgedekt 10-30 minuten in de koelkast.

Week in de tussentijd de rode ui 10 minuten in de wittewijnazijn, laat uitlekken en houd apart.

Meng de ingrediënten voor de zoet-pittige chilisaus.

Laat de vis uitlekken, bestrooi met zout en wentel door de rest van het limoensap. Verdeel de vis met de ananas over vier borden en bestrooi met de groene peper, ui en koriander. Druppel de zoet-pittige chilisaus erover en garneer met de limoenpartjes. Serveer meteen.

Dit heb je nodig voor 4 personen

  • 400 g doradefilet
  • sap van 1 biologische sinaasappel
  • 200 ml sap van een biologische limoen
  • 1 tl ahornsiroop
  • ½ rode ui, fijngehakt
  • 3 el wittewijnazijn
  • ½ kleine ananas, in partjes
  • 1groene peper in ringen
  • ½ bos koriander, alleen de blaadjes, fijngehakt
  • 4 partjes biologische limoen
  • zout

voor de zoet-pittige chilisaus

  • 1 tl hotchilisaus
  • 3 el ahornsiroop


Coquilles met avocado

 Harold Pereira
Harold Pereira

Meng in een kom het limoensap, de olijfolie, de koriander en de oregano.

Voeg zout en versgemalen peper toe. Schep voorzichtig de coquilles erdoor. Zet afgedekt 20 minuten in de koelkast.

Snijd het vruchtvlees van de avocado in blokjes, voeg toe aan het coquillemengsel.

Bestrooi met de fijn-gehakte rode peper.

Weetje! Coquilles zijn ook bekend onder de naam sint-jakobsschelpen. In dit recept worden ze niet gebakken, maar gegaard in limoensap.


Dit heb je nodig voor 4 personen

  • sap van 2 limoenen
  • 150 ml olijfolie
  • 1 el gehakte korianderblaadjes
  • 1 el fijngehakte oreganoblaadjes
  • 8 coquilles (uit de schelp)
  • 1stevige, rijpe avocado
  • ½ rode peper, zaad-lijsten verwijderd en fijngehakt
  • zout
  • peper

Vissoep

 Harold Pereira
Harold Pereira

Verhit de olijfolie in een ruime pan en bak de ui, knoflook, bleekselderij, tijm en zeekraal 5 minuten. Schenk de visbouillon erbij en breng de soep aan de kook.

Voeg de kerrie, tomaat en scholfilet toe, laat 5 minuten meekoken tot het visvlees stevig en wit is. Voeg de bosuitjes, steurgarnalen, zalm en mosselen toe en warm ze 2 minuten mee.

Serveer de soep meteen met de peterselie en partjes citroen.


Dit heb je nodig voor 4 personen

  • 2 el olijfolie
  • 1 ui, fijngehakt
  • 1 kleine teen knoflook, fijngehakt
  • 1stengel bleekselderij, in boogjes
  • 1 takje tijm, alleen de blaadjes
  • 50 g zeekraal, in stukjes van 2cm
  • 1 l visbouillon
  • ½ tl kerrie
  • 2 tomaten, ontveld, pitjes verwijderd, in kleine stukjes
  • 300 g scholfilet, in stukjes
  • 3 bosuitjes, in ringen
  • 4 takjes bladpeterselie, alleen de blaadjes, fijngehakt
  • 8 gare steurgarnalen, schoongemaakt
  • 300 g zalmfilet, in stukjes
  • 12 gare mosselen
  • ½ citroen, in partjes


De styling en foodstyling van Mirjam van der Rijst, de fotografie van Harold Pereira en de vormgeving van Martien Holtzappel maken van Vis voor beginners een boek om meteen aan te schaffen. De recepten en de teksten zijn van alle drie de makers. Zij verzamelden recepten en bedachten er zelf ook nog een paar.


‘Vis voor beginners’, Fontaine Uitgevers, 256
blz., 32 euro.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier