Vanessa Depaepe: “Ik ben al mijn hele leven volslank en kreeg ook te maken met vooroordelen”

Bert Vanden Berghe

Vanessa Depaepe heeft een maatje meer. Twee of drie zelfs, maar wat pas opvalt zijn haar innemende lach en charmante voorkomen. De kassierster en fotografe in bijberoep richtte een community op om af te rekenen met de clichés en vooroordelen waar ze mee te maken kreeg.

Wie is Vanessa Depaepe?

Vanessa Depaepe:
© Foto Kurt

Vanessa (37) is afkomstig van Gent, maar woont sinds 13 jaar in Menen. Ze is getrouwd met Jonathan Drobczynski. Samen hebben ze een zoontje Julian.

Ze werkte jarenlang in de verkoop en op vandaag is ze kassierster bij Albert Heijn in Kuurne. Ze is ook fotografe in bijberoep.

Vanessa richtte de Facebookpagina Curvelicious op als spreekbuis voor mensen met een maatje meer. Ze organiseerde speciaal voor hen ook al een fuif, wat haar heel wat media-aandacht opleverde, met onder meer een passage in Gert Late Night.

www.facebook.com/curveliciousss

“Ik leerde mijn man via Netlog kennen. Via MSN zijn we uiteindelijk aan de praat geraakt. Dertien jaar geleden ben ik naar Menen verhuisd, maar ik verveelde me wat. Mijn man is dj en hij wou graag dat ik ook een hobby had. Door een vriend kreeg ik uiteindelijk de fotografiemicrobe te pakken. Na les te volgen aan het CVO, ben ik acht jaar geleden begonnen als fotografe in bijberoep. Het liefst heb ik kinderen voor de lens. Dat is onbewust zo gegroeid. Van baby- tot communiefoto’s… ik heb gewoon een groot hart voor kinderen. Ze zijn zo puur, onschuldig en spontaan. En als je speels met hen omgaat, maakt het niet uit wie er voor hun neus staat. Recent nog mocht ik een geboorteshoot doen. Dat werd een van de mooiste momenten van mijn leven.”

“Dankzij koffie- en theehuis Violetta’s in Menen verzamel ik nu theepotten.”© Foto Kurt

“Ik ben al mijn hele leven volslank en kreeg ook te maken met de bijhorende vooroordelen. Het sluimerde al jaren om daar iets mee te doen. Oorspronkelijk was dat onder een andere naam, tot bleek dat je bij ‘big beautiful women’ vooral seksuele referenties vond online. (lacht) Een paar jaar geleden richtte ik de Facebookgroep Curvelicious op, waar ik wil afrekenen met de vele clichés rond volslanke mensen. Toen ik een Duitse documentaire zag over speciale party’s voor mensen met een maatje meer, besloot ik samen met een vriendin ook zoiets te organiseren. De aandacht in de media daarvoor had ik niet verwacht, en de kers op de taart was onze passage bij Gert Late Night op Vier. De reacties waren alleen maar positief. Op onze fuif kregen we zo’n honderd gasten en er werd zelfs een koppel gevormd, dat binnenkort trouwt. Begin maart organiseren we nog een tweede feest, deze keer in Oost-Vlaanderen. Onze onlinebabbelbox telt heel wat leden en is een hechte community geworden.”

“De fotomuur in de gang bulkt van de herinneringen, ook aan mijn moeder en grootmoeder.”© Foto Kurt

“Naar aanleiding van de fuif heb ik ook de naam Curvelicious laten tatoeëren op mijn arm. Ondertussen heb ik al een zestal tattoos, waaronder een strik op mijn rug. Waarom? Wel, omdat ik een cadeautje ben.” (giert het uit)

“Ik ben nogal gek op bling en zeker van van goudkleurige accessoires.”© Foto Kurt

“Maar ik geef toe dat ik ook slechte dagen heb. Zo heb ik recent ontdekt dat ik lipodeem aan de benen heb, een erfelijke chronische ziekte waarbij vet en vocht zich ophopen. Er bestaan veel vooroordelen rond zwaardere mensen, waarbij te veel eten altijd terugkomt. Maar voor mijn operatie aan mijn voet deed ik aan fitness, aquagym en discodansen. Ik eet ook gezond. Sinds een tijdje zijn mijn man en ik vegetariër. Ik at al niet veel vlees en na het zien van een documentaire op Netflix, zijn we helemaal overgeschakeld op alternatieven.”

“Ik heb zes tattoos. Deze valt vaak het meest op.”© Foto Kurt

“Waar ik het meeste last van heb? Afgunst. Het lijkt alsof veel mensen het niet kunnen verdragen dat je je goed voelt in je vel. Maar al die aandacht heeft me ook veel zelfvertrouwen gegeven. Het leven begint pas als je je niets meer aantrekt van wat een ander van je denkt. Ik voel me goed in mijn vel. Ik kleed me vrouwelijk en ik ben best wel ijdel, ja. Mijn grote voorbeeld is Whitney Way Thore, een Amerikaanse die al jaren een boegbeeld is tegen ‘fat shaming’. Het leverde haar intussen ook een eigen realityreeks op. Daarvoor mogen ze ook nog bij mij aankloppen, ja! Of een stylingprogramma à la Jani. Een kalender met volslanke dames, staat ook nog op mijn verlanglijstje. Plannen genoeg!”

“Ik hou buiten van die bohiemen levensstijl.”© Foto Kurt

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.