Uitpakken met een lekkere cocktail dankzij Hannes Desmedt

“Mijn boek is ook voor collega-bartenders interessant”, verzekert Hannes Desmedt. (foto EDB)©ELS DELEU
“Mijn boek is ook voor collega-bartenders interessant”, verzekert Hannes Desmedt. (foto EDB)©ELS DELEU
Els Deleu
Els Deleu Medewerker KW

Sommelier en cocktailshaker Hannes Desmedt (28) pakt uit met Apero Maison, een boek dat basistechnieken en tools meegeeft aan iedereen die de ambitie heeft om uit te pakken met een lekkere cocktail of een eigen gemaakte drank.

Hannes Desmedt groeide op in Kuurne. Hij is getrouwd met Alexandra Demeulemeester en woont nu net over de grens in Harelbeke. Hannes volgde een hotelopleiding aan het toenmalig Sint-Niklaasinstituut in Kortrijk en specialiseerde zich in een zevende jaar in wijn- en drankenkennis. Na zijn studies kwam Hannes als jonge sommelier terecht bij Table d’Amis in Kortrijk. Daar werkte hij anderhalf jaar. Dan trok hij naar Hertog Jan en daarna naar Het Hof van Cleve. Hij vertoefde ook een tijdje in het buitenland.

“Ik volgde dus een parcours in de gastronomie en vormde me in de loop der jaren om tot bartender,” vertelt hij. Hannes is ondertussen drie jaar zelfstandig met Wine Blend. Hij doet consulting over alles wat met drank te maken heeft. Zo ontwikkelt hij recepten en helpt hij horecaondernemers die een tijdelijk of vast concept willen met cocktails te ontwikkelen op maat van hun DNA. “Meestal heb ik een adviserende functie, maar in hoeve De Blauwpoorte in Heule werk ik ook actief mee in de bar”, legt hij uit.

Moeilijkheidsgraad

Hannes is gefascineerd door het complexe en veelzijdige karakter van cocktails en vindt het noodzakelijk om zijn kennis hierover te delen. “Met Apero Maison was het niet de bedoeling het zoveelste cocktailboek met klassieke recepten te maken. De meer dan vijftig recepten vertrekken van uit de smaak en worden opgebouwd zoals gastronomische gerechten. Daar maken we een totaalbeleving van.”

Er staan ook een aantal cocktailrecepten in waar Hannes al enkele prijzen mee won. Toch verzekert hij ons dat de meeste recepten haalbaar zijn voor wie thuis aan de slag wil. “Natuurlijk moet het ook voor collega-bartenders interessant zijn. Daarom staat de moeilijkheidsgraad staat bij elk recept”, klinkt het.

De recepten in het boek zijn onderverdeeld in verschillende aperitiefmomenten zoals onder meer casual cocktails en feest- en culinaire cocktails. Naast lekkere recepten staat Hannes ook stil bij glaswerk, ijsblokjes en technieken.

Apero Maison, uitgegeven door Borgerhoff&Lamberigts is aan 27,50 euro verkrijgbaar bij alle boekhandels en ook via www.decocktailshop.be

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.