Uitgelezen Keiemse Kazen

Kaasmakers Katrien Huyghe en Dries Debergh. (foto Davy Coghe)©Davy Coghe Davy Coghe
Kaasmakers Katrien Huyghe en Dries Debergh. (foto Davy Coghe)©Davy Coghe Davy Coghe
Redactie KW

Deze week zijn dat chef Jelle Devisch en Keiemse Kazen .

Verscholen in de polders van Diksmuide ligt Keiemse Kazen, een topadres met lokale streekproducten voor chef Jelle Devisch van restaurant Père et Mère op de markt in Diksmuide. “Mijn zuivelproducten en melkproducten koop ik graag lokaal om de terroir en herkomst te kennen. Hoe minder tussenpersonen, hoe nauwer de samenwerking met de producent en hoe groter de appreciatie voor elkaars job. Want je leert het vakmanschap én de vakman kennen achter je producten. En die persoonlijke band maakt ook dat je met elkaar kan afstemmen. Zo kon ik bijvoorbeeld mijn kaasmakers van Keiemse Kazen een specifieke kaassuggestie vragen om onze rundstartaar af te werken: de Keiemtaler vervangt -als licht belegen kaas- de klassieke parmezaanse kaas.

Wil je de Keiemse Kazen beter leren kennen? Dan kan je van restaurant Père et Mère meteen verder richting het familiebedrijf van kaasmakers en partners Dries Debergh en Katrien Huyghe. “Wat begon als een droom van onze ouders, is uitgegroeid tot een biologisch melkveebedrijf gerund door mijn zus en haar partner en onze biologische kaasmakerij Keiemse Kazen. Waardoor we de korte keten zowel uitdragen tussen beide bedrijven als naar de klanten. We gebruiken namelijk de rauwe melk van de boerderij voor het maken van onze kazen. We kennen op die manier perfect de kwaliteit van onze grondstoffen én winnen belangrijke tijd in het productieproces om de verse rauwe melk te verwerken.”


Keiems Bloempje

“Met één kaas pakken we graag uit: het Keiems Bloempje. Het is een zachte schimmelkaas met een bebloemde korst. Sterrenchefs Sergio Herman, Kobe Desramault en Peter Goossens zijn alvast fan van de subtiele smaak.” En chef Jelle Devisch maakt het klaar als hapje op de kaart: in de oven gegratineerd en afgewerkt met honing, zwarte peper en verse tijm.


Zin in Keiemse Kazen? Je koopt ze in hun hoevewinkel, de kaasspeciaalzaak en de biowinkel. En in de kaasmakerij kan je op afspraak een bedrijfsbezoek plannen met een heerlijke kaasdegustatie of boeiende kaasworkshop.

www.pere-et-mere.be www.keiemsekazen.be


Steeds meer (her)ontdekken we onze provincie en kopen we verse producten bij een lokale korteketenproducent. Zo weten we perfect waar ons voedsel vandaan komt en krijgt de producent een eerlijke prijs voor zijn duurzame werk. Tijdens de Week van de Korte Keten van 15 tot 23 mei zetten we jouw lokale producent in de kijker.

www.westtoer.be/week-korte-keten

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.