Tweede generatie van Audi A3 Berline: gespierde compacte vierdeurs

De Audi A3 Berline is een compacte en stijlvolle vierdeurs.© GF
De Audi A3 Berline is een compacte en stijlvolle vierdeurs.© GF
Rudy Horrie
Rudy Horrie Autojournalist

Kort na de introductie van zijn nieuwe A3 Sportback lanceert Audi de tweede generatie van zijn A3 Berline. In zijn segment moet deze compacte vierdeurs het opnemen tegen onder meer de BMW 2-serie Gran Coupé, de Honda Civic, de Mazda3, de Mercedes-Benz A-Klasse berline en de Toyota Corolla.

De nieuwe A3 Berline is langer, breder en hoger dan de eerste A4-generatie. Het front komt grotendeels overeen met dat van de vorige generatie en oogt niet meteen revolutionair. De forse welvingen die beginnen bij de portieren en uitlopen in de wielkasten springen het meest in het oog aan de buitenkant en maken de A3 Berline alvast wat gespierder. Ook achteraan lijkt de nieuwste uitvoering met haar in de kofferklep geïntegreerde spoiler erg op de vorige.

De cockpit van de A3 Berline is identiek aan die van de Sportback en dus helemaal op de bestuurder gericht. Het dashboard is strak vormgegeven, het instrumentenpaneel met centraal MMI-aanraakscherm naar de bestuurder georiënteerd. Merkwaardig is dat Audi voor de belangrijkste functies nog altijd voor knoppen op de middenconsole kiest. Het MMI navigation Plus-systeem is het summum van de infotainmentsystemen.

Benzine- en dieselmotoren

De Audi A3 Berline is verkrijgbaar met twee benzinemotoren. Als instapper is er de 81 kW/110 pk sterke 1.0 TFS-driecilinder die zijn meerdere moet erkennen in de 1.5 TFSI, goed voor vier cilinders en 110 kW/150 pk. Voor dieselrijders is er de 2.0 TDI die in twee vermogensvarianten (85 kW/116 pk en 110 kW/150 pk) te verkrijgen is.

Wij testten de A3 Berline met de meest potente oliestoker in combinatie met de Stronic-automaat en het 48-volt hybridesysteem, waarbij de motor is gekoppeld aan een starter-generator. De tweeliter-diesel zet knappe prestaties neer. Gemiddeld verbruikt de 150 pk sterke oliestoker slechts 4,4 liter diesel per 100 km. In bochten vertoont hij een vrijwel neutraal stuurkarakter. Word je te enthousiast, dan krijg je een veilige dosis onderstuur.

 © GF
© GF

Audi A3 Berline 35 TDI S line in cijfers

Lengte: 4,49 m

Breedte: 1,82 m

Hoogte: 1,42 m

Vermogen: 110 kW/150 pk

Koppel: 340 Nm (bij 1.600-2.750 t/m)

Verbruik: 4,4 l/100 km

0-100 km/u: 8,3 sec.

Topsnelheid: 224 km/u

Prijs: 35.600 euro

+ Het stijlvolle koetswerk.

+ Veel opbergcapaciteit.

+ Het aangename interieur.

– Het motorenaanbod is voorlopig nog beperkt.

– De bescheiden hoofdruimte achterin.

Lees meer over:

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.