Tulpen kleuren de lente

© GLO
Gillian Lowyck

Je kan nooit genoeg groen in huis hebben, vindt Gillian Lowyck. De Oostendse is zot van alles wat planten en bloemen zijn en schrijft hier wekelijks over alles wat groeit en bloeit.

Ik beken: vroeger was ik absoluut geen fan van tulpen. De goedkope boeketjes die je in het voorjaar in plasticfolie in de supermarkt vindt. Allemaal dezelfde kleuren, dezelfde vorm van bloem. Niets speciaals, vond ik. Maar je hoort me al komen: vandaag kan ik me de lente niet meer voorstellen zonder tulpen. Ik ontdekte de bijzondere soorten die er zijn. Tulpen die helemaal niet op tulpen lijken, maar op pioenrozen. Papegaaitulpen, of tulpen die weggeplukt zijn uit een 17de-eeuws schilderij. Niet vergeten dat deze bloemen een tijdje een ware manie op gang brachten in Nederland. Op een bepaald moment kostte één bol zelfs evenveel als een huis. Gelukkig loopt het vandaag geen zo’n vaart meer.

Nu planten

Voorjaarsbollen zoals tulpen plant je in het najaar. De ideale periode is ergens tussen half oktober en half november. Nu, dus! Naast het feit dat tulpen zorgen voor heel wat kleur in je tuin of op je terras wanneer het nog grijs en grauw is, zijn de bollen ook gewoon echt supergemakkelijk. Je plant ze en that’s it. Een paar maanden wachten en je geduld wordt beloond.

Tulpen doen het heel goed in potten. Zelf hou ik heel erg van een kleurrijke mix. Ik gooi verschillende kleuren en variëteiten bij elkaar die uiteraard wel bij elkaar passen en plant ze helemaal willekeurig. Tulpenbollen mag je ook gerust dicht bij elkaar planten. Op die manier lijkt je pot meer een kunstig boeket. Wil je je tulpen als snijbloem gebruiken? Dat kan, maar hou er dan rekening mee dat je van één bol maar één bloem hebt. Denk er ook eens over na om biobloembollen te kopen. Niet altijd gemakkelijk te vinden, maar wel de moeite voor bijen en andere bestuivers.

Lekker in slaatjes

Tulpen zijn niet alleen mooi, wist je dat sommige soorten ook nog eens goed ruiken én eetbaar zijn? Als je houdt van geur, kan je hier rekening mee houden bij het bestellen van je bollen. Vroege tulpen hebben het meest geur, net als de oranje exemplaren. Tulpenblaadjes zijn ook eetbaar. (Wel opletten: sommige mensen kunnen er allergisch voor zijn) Ze zijn vooral visueel mooi in slaatjes. De meeste blaadjes smaken zoet. Ideaal voor bij je eerste slaatjes van het voorjaar, dus!

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.