Trainen voor triatlons

Redactie KW

“Ja, triatlon werkt aanstekelijk.” Met een doorgedreven motivatie, een sterke wil en eindeloos enthousiasme traint Jozua Velle (43) al 12 jaar voor zijn triatlons. “Tijdens de week werk ik als teammanager bij een IT-bedrijf, maar mijn weekends zijn gevuld met lange duurtrainingen. En die doe ik samen met 12Beaufort, mijn triatlonteam uit Oostende. De nadruk ligt naast het trainen en deelnemen aan wedstrijden ook op het plezier beleven onder vrienden. Elke zondag trainen we met de fiets een andere rit. Gemiddeld zo’n 120 kilometer waarbij we altijd met de wind op kop van start gaan. En aan pittige noordenwind geen gebrek hier de laatste maanden.”

In de aanloop naar een wedstrijd stijgt het trainings-ritme van 12 naar 24 uur per week. Wat betekent dat er ook buiten de weekends goed getraind wordt. Maar dat is nu al even geleden, gezien alle sportwedstrijden het voorbije jaar gecanceld zijn. “De eerstvolgende wedstrijd die op mijn planning staat is de Ironlakes in september, de enige full distance-triatlon in België, op de prestigieuze site van Lacs de l’Eau d’Heure .” En meteen ook een leuke locatie voor zijn vrouw en drie kinderen om te supporteren.

Jozua traint niet alleen met zijn 12Beaufortteam, hij is ook ondervoorzitter van de club en coördineert het project ‘Start2Triatlon’. “In 18 weken trainen we mannen en vrouwen zonder triatlonervaring om hun eerste doelstelling te kunnen behalen. De eerste weken ligt de focus op basisconditie en -techniek. Later gaat er aandacht naar uithouding en (heel beperkt) snelheid. Met zelfs een introductie openwaterzwemmen op de planning.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.