Toeristische tips van Peter Soete

De beste adresjes en leukste reisweetjes krijg je van reisjournalist en globetrotter pur sang Peter Soete.

Logeer bij een West-Vlaamse in New York

Sofia Vandaele is terug in New York. De Roeselaarse was de voorbije vier jaar general manager van een luxehotel in Parijs, maar nu heeft ze het voor het zeggen in The Barclay in New York. Dit prestigieuze Grand Hotel ligt op wandelafstand van de Verenigde Naties en is een van de favoriete hotels van internationale diplomaten. Toch zijn er nu en dan (vooral in het weekend) interessante aanbiedingen. En als je vermeldt dat je West-Vlaming bent, is de kans groot dat je opeens ‘Oe wist me joe’ hoort wanneer Sofia in de omtrek is.

Engelse thee en gebak

Toeristische tips van Peter Soete
© Getty Images/iStockphoto

Ga je naar Canterbury, spring dan zeker eens binnen in The Moat Tearooms voor een echte Engelse theebeleving. Dit kleine thee- en eethuis ligt vlak bij de parking aan de vestingmuren van Canterbury en is zo authentiek als maar kan. Tientallen dozen thee vullen een muur van het theehuis en in de kleine vitrine staan overheerlijke, versgebakken taarten. Mijn favorieten? De victorian sponge cake en de coffee and walnut cake.

Vliegen naar Birmingham

VLM Airlines voegt Birmingham aan zijn netwerk toe. Van maandag tot en met vrijdag zal de luchtvaartmaatschappij dagelijks vanuit Antwerpen naar de stad in het Engelse graafschap West Midlands vliegen. Een tweede nieuwigheid dit zomerseizoen is de verdubbeling van het vluchtaanbod op de route Antwerpen-München, want VLM Airlines zal op weekdagen tweemaal per dag naar de Beierse hoofdstad vliegen. Tickets voor de nieuwe route tussen Antwerpen en Birmingham zijn verkrijgbaar vanaf 39 euro op www.flyvlm.com.

Zonbestemmingen in het voorjaar

Toeristische tips van Peter Soete
© Getty Images/iStockphoto

Wie een beetje vitamine D wil opdoen in het voorjaar moet naar de zon. Traditioneel is Gran Canaria een absolute topper in bevragingen, maar nu duikt Essaouira plots op uit het niets. Deze Marokkaanse badplaats op zo’n 130 km van Marrakech vinkt heel wat ‘zon- en belevingshokjes’ aan en wordt jaar na jaar populairder. Verder weg van huis rukt Dubai meer en meer op, maar ook Florida blijft het uitstekend doen.

Goedkoop in businessclass

Toeristische tips van Peter Soete

Een verre vliegtuigreis is zelden comfortabel. Vliegtuigmaatschappijen proberen de pil te vergulden door Premium Economy-zetels te verkopen, maar echt luxueus vliegen, gebeurt pas in businessclass. Helaas is dat voor de meeste reizigers onbetaalbaar, maar het Britse Flight Centre probeert daar verandering in te brengen. Het koopt gigantische pakketten businessclasszetels op en brengt die voor redelijke prijzen op de markt. Zo kun je voor 1.800 euro al heen en terug vliegen naar New York in businessclass. En de pret begint al in de businessclasslounge in de luchthaven! Enige nadeel: je moet vertrekken vanuit Groot-Brittannië. Check eens op www.flightcentre.co.uk.

Sloveens autowegenvignet levert op

Toeristische tips van Peter Soete
© Getty Images

Jaarlijks rijden zo’n 22 miljoen toeristen door Slovenië. Om die reizigers nu te overtuigen om wat langer in het land te blijven, pakt de Sloveense toeristische dienst uit met een stunt. Wie een autowegenvignet van een week of een maand koopt, kan met het betalingsbewijs genieten van kortingen of gratis toegang tot heel wat bezienswaardigheden in het land. Zo krijg je vier gratis tickets voor de expo van de Postojnagrotten nabij het Pradjamakasteel.

De ringen van Scheveningen

Toeristische tips van Peter Soete

Op het strand van Scheveningen kun je momenteel twintig magistrale zandringen van circa 150 bij 300 meter bewonderen. Zand, wind, lucht, water en graafmachines, die gebruikt worden voor herstellingswerken, zorgen ervoor dat het kunstwerk er elke dag anders uitziet.

De ringen staan voor 200 jaar badcultuur in de Nederlandse badstad. Precies 200 geleden bouwde Jacobus Pronk immers het eerste badhuis in Scheveningen, een klein houten huisje met vier badkuipen met zeewater. De zandringen vormen trouwens maar een onderdeel van een uitgebreid feestprogramma, met onder meer ook nog de finish van de Volvo Ocean Race, een vissersopera, het BonFire Beach Fest, het wereldkampioenschap Sand Sculpting en de Red Bull Knock Out, de grootste en zwaarste strandrace ter wereld.

www.feestaanzee.nl

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.