Toeristische tips van Peter Soete

© Getty Images/iStockphoto
Peter Soete

De beste adresjes en leukste reisweetjes krijg je van reisjournalist en globetrotter pur sang Peter Soete.

Tall ships regatta: voor liefhebbers van wijn en boten

Wie houdt van wijn én van gigantische zeilboten, moet tussen donderdag 14 en maandag 18 juni zeker naar Bordeaux. De Franse stad organiseert dan de 20ste Bordeaux Fête Le Vin, een wijnfeest aan de oevers van de Garonne waarop maar liefst 800.000 bezoekers verwacht worden.

Een 20ste verjaardag kan je natuurlijk niet zo maar laten voorbijgaan, en dus staat er heel wat bijzonders op het programma. Zo komt speciaal voor deze jubileumeditie de Tall Ships Regatta naar de Franse wijnstad. De reusachtige zeilschepen varen op 14 juni de Garonne op en kiezen op 18 juni na de middag weer het zeegat. Tussendoor kunnen de bezoekers van het Bordeaux Fête Le Vin deze kathedralen van de zee gratis bezoeken.

De Engelse Riviera met de hele familie

Heb je een grote familie of vriendengroep die verzot is op het echte Engelse leven? Huur dan voor een weekje Rutland Lodge in Torquay, het hart van de Engelse Riviera. Gastheer Richard verhuurt een schitterend gerestaureerd Victoriaans huis op wandelafstand van het strand met vijf slaapkamers die allemaal een aparte badkamer hebben. Ontbijten in de authentieke veranda met wijnranken of gezelschapsspelletjes spelen in de stijlvol gedecoreerde woonkamer, het kan allemaal. Richard woont in het huis naast Rutland Lodge en is altijd beschikbaar bij vragen of problemen. Echte topklasse én… betaalbaar!

Investeer in een hoofdtelefoon

Toeristische tips van Peter Soete
© Getty Images/iStockphoto

De oordopjes of hoofdtelefoons die je op een vlucht krijgt (of moet kopen) zijn meestal niet super van kwaliteit. Vaak krijgen passagiers hoofdpijn van het monotone gedreun van de vliegtuigmotoren dat nog altijd te horen is op de achtergrond. Voor wie vaak vliegt, is een hoofdtelefoon met geluiddempend effect dan ook geen overbodige luxe. Die aansluiten op het vliegtuigmedianet is geen enkel probleem. Met je hoofdtelefoon op hoor je niet alleen de muziek of de acteurs glashelder, zelfs zonder film of muziek zit je in een geluidloze cocon zonder vervelend motorgedreun.

Kies je slaapplekje aan boord

Toeristische tips van Peter Soete
© Getty Images/iStockphoto

Een (nacht)vlucht uit Amerika of Afrika kan een echte afknapper zijn. Het kan helpen als je zoveel mogelijk je normale slaapgewoontes probeert te imiteren.

Je eigen vertrouwde slaapkussen in je handbagage stoppen is heus geen dom idee. Niet alleen zal het veel zachter én groter zijn dan het goedkope kussentje dat je krijgt van de luchtvaartmaatschappij, je kunt het ook makkelijker tegen het vliegtuigraam plaatsen.

Probeer ook je zetel te kiezen volgens je slaappatroon. Slaap je bijvoorbeeld meest op je linkerzijde, vraag dan een windowseat links in het vliegtuig (A-seat), slaap je liever op je rechterzijde boek dan een zetel uiterst rechts in het vliegtuig (G of H-seat).

Gedaan met de toiletellende

Toeristische tips van Peter Soete
© Getty Images/iStockphoto

Ook vies van de toiletten langs autosnelwegen in Spanje of vliegtuigtoiletten op het einde van een drukke vlucht? Neem dan zeker afbreekbare papieren wc-brilbeschermers mee. Je legt het beschermdoekje over de wc-bril en nadien spoel je het gewoon mee door. Voor de prijs moet je het zeker niet laten, want voor tien beschermdoekjes betaal je nog geen euro.

Voor fans van Harry Potter

Toeristische tips van Peter Soete
© Getty Images/iStockphoto

Fan van Harry Potter? Dan moet je zeker een bezoekje aan Edinburgh inplannen. De Schotse hoofdstad met zijn middeleeuwse architectuur en kasseistraatjes inspireerde J.K. Rowling tot haar befaamde boekenreeks. Logeren kan je in Hotel du Vin, vlak bij het Bedlam Theatre en Elephant House, waar de schrijfster Harry Potter tot leven wekte. In het restaurant eet je een uitstekende zeevruchtenschotel van de Port of Leigh. Kies daarbij zeker een witte Bourgogne Premier Cru of een top-Rioja die geschonken wordt tegen de laagste wijnprijzen van Edinburgh. Vanaf 140 euro heb je een kamer voor twee personen.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.