Tiany Kiriloff: “Ik hoef niet eeuwig jong te zijn”

© Joris Casaer
Redactie KW

Ze is een van de bekendste influencers van Vlaanderen, ze gaat geregeld collabs aan met bekende en minder bekende merken en je ziet haar vaak als supermom in het gezelschap van haar drie dochtertjes. Tiany Kiriloff is een vat vol energie en positivisme.

Tiany Kiriloff draait al jaren mee in de media. Al tijdens haar studies communicatiewetenschappen deed ze modellenwerk. Ze had nog maar net haar diploma op zak toen ze bij JIMtv terechtkon als presentatrice van het modeprogramma Alive.Style. In 2002 presenteerde ze op 2BE het voorlichtingsprogramma Open en Bloot, om in 2008 naar de mode terug te keren en de lifestylewebsite Belmodo op te richten, samen met Angelique Foré en Michaël Schockaert. Sinds 2019 focust ze zich volledig op haar eigen Instagramkanaal als influencer, een job die ze combineert met een druk gezinsleven als mama van drie dochters. Elk weekend komt het gezin Engels-Kiriloff tot rust aan de kust.

“Ik heb al lang een band met West-Vlaanderen, vooral met de zee. Dat heeft wellicht met mijn jeugd te maken. Ik ben in Nederland geboren maar heb tot mijn 13de in Venezuela gewoond, in Maracaibo, een grote stad aan het Maracaibomeer. In het weekend gingen we vaak zeilen. Onze vrije tijd speelde zich op het water af. Die aantrekkingskracht van het water is gebleven. Ik kom al 20 jaar naar Knokke en sinds 15 jaar hebben we er onze vaste stek, nog van voor de kinderen er waren. In de week wonen we op het platteland, in Oost-Vlaanderen, in the middle of nowhere. Mijn professionele leven speelt zich vooral in de stad af, maar ik heb nooit de behoefte gevoeld om in een grote stad te wonen. Ik voel mij goed in de natuur. Zeker met kinderen vind ik het heel handig om buiten de stad te wonen, ik kan altijd tot voor mijn deur rijden. In de week gaan mijn man en ik soms uit eten naar Gent of Antwerpen maar elk weekend trekken we naar zee, ons sociaal leven speelt zich daar af. Een groot deel van onze vriendenkring woont er. Het is de plek waar we in normale tijden elkaar ontmoeten, samen iets gaan eten of drinken. Qualitytime onder familie en goede vrienden vind ik heel belangrijk.”

Mijn kinderen probeer ik mijn positieve kijk mee te geven

Ook in Brugge vertoeft Tiany graag. Daarom gingen we coronaveilig langs bij Kind Of OJ, de B&B/kunstgalerie en het atelier van interieurarchitect Johan Hoeven. Het statige herenhuis uit het einde van de 19de eeuw is gelegen aan de rand van Brugge, met zicht op de groene Vesten. Naast een atelier en kunstgalerie telt het pand drie prachtige suites die door hem persoonlijk zijn ingericht. Blikvangers zijn de zelf ontworpen baden van klei.

Hoe ziet jouw ideale weekend eruit, Tiany?

“Met het gezin wandelen we veel, vooral in de winter wanneer het wat rustiger is. Soms gaan we ook shoppen. Als het te druk wordt in Knokke, trekken we naar Cadzand om te wandelen. Los van een muziekfestival, hou ik niet zo van een drukke menigte. Ik was al een bubbelmens in precoronatijden. Oostende is ook een van mijn favoriete bestemmingen, als enige Belgische stad aan zee heeft het een beetje de vibes van Barcelona. Je vindt er ook veel design en vintage, zaken waar ik een zwak voor heb. Oostende is de laatste jaren enorm geëvolueerd, veel wijken zijn opgewaardeerd, zoals Oosteroever die nu een bruisende buurt geworden is. Wanneer het te druk is in de stad, trek ik er over het water naartoe, het is daar veel rustiger. Ik ga ook heel graag naar Brugge. Het is een stad met prachtige gebouwen. Als echte levensgenieters gaan we graag uit eten, je vindt er een ruime keuze aan fijne restaurants. Qua modegehalte kan je Brugge moeilijk vergelijken met Antwerpen, maar toch vind je er leuke boetieks die de moeite doen om het verschil te maken.”

Je lijkt je overal thuis te voelen. Heeft dat met je internationale roots te maken?

“Ik heb inderdaad een sterk aanpassingsvermogen. Dat heb ik wellicht te danken aan het feit dat ik op mijn 13de naar de andere kant van de wereld verhuisd ben. Toen mijn ouders me vertelden dat we van Venezuela naar België zouden verhuizen, reageerde ik heel enthousiast. Mijn nieuwsgierigheid en leergierigheid waren zo groot dat ik niet stilstond bij het feit dat ik mijn vrienden en mijn school zou achterlaten en in een andere cultuur en omgeving zou terechtkomen. Dat heeft mij later geholpen om mij aan verschillende situaties aan te passen, op een positieve manier. Ik denk daar niet echt bij na, ik volg gewoon mijn buikgevoel. De switch van Maracaibo naar de Kalmthoutse Heide was groot, maar ik heb er alleen maar goede herinneringen aan. Het was een mooie tijd. Ik was er zo graag dat het niet in mij opkwam om in Antwerpen op kot te gaan toen ik er studeerde. Enkel toen ik voor mijn studies naar Den Haag trok, ben ik daar op kot gegaan.”

Mijn bekendheid heeft mij nog nooit doen zweven

Hoe voelt het om als bekende influencer in the picture te staan?

“Roem is heel relatief, zeker in een klein land als België. Ik ben Jani Kazaltzis of Valerie De Booser niet. Ik spreek niet het grote publiek aan, ik ben eerder niche. Ik word zelden aangesproken op straat, mijn entourage zegt wel dat mensen mij herkennen en achter mijn rug elkaar teken doen, maar zelf merk ik dat niet op. Vlamingen zijn niet opdringerig op dit vlak. En eenmaal over de taalgrens, ben ik een nobody. Ik relativeer dan ook mijn bekendheid, ze heeft mij nooit doen zweven. Ik ben toevallig in de media gerold en heb het geluk gehad om altijd te kunnen doen wat ik graag doe en wat ik boeiend vind. En ik blijf altijd verwonderd. Ik kan na al die jaren nog altijd blij worden van een boeiend gesprek met een bekende ontwerper, enthousiast zijn over een mooie collectie en gefascineerd blijven door de modewereld. Nu we al die persreizen en die wowmomenten moeten missen in volle coronatijd, besef ik des te meer hoe verwend ik geweest ben. Je mag zo’n privileges nooit als vanzelfsprekend gaan beschouwen. Ik ben heel graag thuis, maar ik mis wel die persevents en reizen voor het werk. Die hotelmomenten waren voor mij altijd aangename me-timemomenten.”

Tiany Kiriloff:
© Joris Casaer

Je was tien jaar het gezicht van Belmodo, hoe kijk je daarop terug?

“Nadat het Belmodo-avontuur gestrand is, had ik niet echt een plan, maar ik ben niet bij de pakken blijven zitten. Shit happens nu eenmaal. Ik zie tegenslagen in een breder perspectief: als ik het totaalplaatje bekijk, kan ik alleen maar dankbaar terugblikken op alle fantastische momenten die ik beleefd heb. De media evolueren alsmaar sneller, je moet jezelf constant heruitvinden. Toen we met Belmodo begonnen, vroeg iedereen zich af wat we online konden doen. Het was toen heel vernieuwend om een onlinemodemedium te hebben. Na een tijd werd dit gegeven minder relevant door de social media die veel sneller informatie konden geven. Ik ben wel vrij vroeg met Instagram bezig geweest, in 2011 om precies te zijn, net omdat ik het een boeiend medium vond. Na Belmodo ben ik blijven werken als influencer en heb ik mij gefocust op Instagram. Uiteraard verandert mijn doelgroep met de jaren. Ik merk zelf dat ik vrouwen van mijn leeftijd volg, met dezelfde interesses. Ik hoef niet forever young te zijn. Ik sta sowieso heel positief in het leven. Die karaktertrek heb ik van mijn moeder, ze is een echte latina. Ze is de oudste van een groot gezin, lang studeren zat er voor haar niet in, wat toen gebruikelijk was in Zuid-Amerika. Ze heeft altijd hard moeten werken en veel verantwoordelijkheid moeten dragen, maar ze is altijd heel positief gebleven. Ik probeer die attitude ook door te geven aan mijn kinderen. Wanneer ze eens durven te zeuren tijdens de lockdown maak ik hen duidelijk hoeveel geluk ze hebben dat ze een laptop hebben en zo de lessen kunnen blijven volgen. Er zijn kinderen die deze periode in minder goede omstandigheden moeten doormaken. Het is belangrijk dat mijn kinderen dat beseffen.”

Ook voor corona was ik al een bubbelmens, ik hou niet van drukte

Jouw kinderen duiken vaak op in jouw posts, een bewuste keuze?

“Ik was al een tijd bezig met mijn carrière toen ik mama werd. Voor mij voelde het heel natuurlijk aan om mijn moederschap te delen met de wereld. Ik heb daar nooit bij stilgestaan. Mijn kinderen maken deel uit van mijn identiteit en ik ben ook heel trots op hen. Soms krijg ik ook leuke made my day-reacties op spontane posts met Otilia, onze guitige jongste. Het is altijd fijn om te weten dat je mensen gelukkig kan maken met je berichten. Nu mijn meisjes groter worden, overleg ik altijd met hen of ze het oké vinden vooraleer ik iets post. Ze hebben ook inspraak in de keuze van de foto’s. Als ze bepaalde zaken niet willen delen, hou ik daar rekening mee. En uiteraard stel ik zelf mijn grenzen op het vlak van onze privacy. Mensen hoeven niet te weten hoe we wonen en waar mijn kinderen naar school gaan bijvoorbeeld.”

Hoe zie je de volgende stappen in jouw carrière?

“We zien nog wel wat mijn pad kruist. Onlangs heb ik een collab gedaan met het Belgische merk Helder, dat werkt met overstocks van stoffen. Dat duurzame aspect en het feit dat het een Belgisch label is, spraken mij enorm aan. Dat zijn waarden waar ik achter kan staan. Het is een heel fijne samenwerking geworden. Ik geloof sowieso in de cocktail van talenten waarbij je elkaar versterkt. Ik heb al verschillende collabs gedaan. Vaak zijn het de merken die de eerste stap zetten, daarna gaan we in gesprek en als er een klik is, zoeken we naar de juiste invalshoek. Los van dergelijke projecten, droom ik ervan om op lange termijn iets op te bouwen rond vintage juwelen. Mijn broer is antiquair en door hem ontdek ik soms prachtige oude stukken. Ik zit boordevol creatieve ideeën en ben een ondernemend iemand, maar ik heb wel iemand nodig naast mij die een grondig businessplan uitwerkt. In de huidige omstandigheden is het even niet het moment om uit te pakken met grote plannen. Voorlopig doe ik voort met de dingen waarin ik goed ben en blijf ik vooral mezelf.” (Lut Clincke)

Wie is Tiany Kiriloff?

– Tiany Kiriloff (42) werd geboren in Zaanstad (Nederland), haar moeder is Chileense, haar vader een Nederlander met Russische roots. Ze woont tot haar 13de in Venezuela en verhuist daarna naar België (Kalmthout.) Ze is getrouwd met Didier Engels, ceo van Engels Ramen en Deuren en de helft van het dj-duo Hermanos Inglesos, en is mama van Yéléna (13), Eloise (11) en Otilia (5).

– Ze studeerde communicatiemanagement aan de Antwerpse Hogeschool en werkte achtereenvolgens voor JIMtv, 2BE en was geregeld te gast in programma’s zoals Het Swingpaleis, Sterren op de dansvloer en Moeders en Dochters.

– In 2008 richtte ze Belmodo op en ze was tot 2019 het gezicht van dit onlinemodeplatform. Ze werkt ook als Instagraminfluencer en creëerde dit jaar een capsulecollectie in samenwerking met het Belgische merk Helder.