Sterren van de lentetuin

Met ranonkels kan je alle kanten uit. © Getty
Gillian Lowyck

Je kan nooit genoeg groen in huis hebben, vindt Gillian Lowyck. De Oostendse is zot van alles wat planten en bloemen zijn en schrijft hier wekelijks over alles wat groeit en bloeit.

Tulpen en narcissen zijn de klassieke sterren van de tuin in het voorjaar. Maar er zijn zoveel meer mooie bloemen te plukken in de lente! Tijd om anemonen en ranonkels de plek te geven in je tuin die ze verdienen. En daar kan je nu al mee beginnen.

Ranonkels en anemonen zijn nogal vreemde knollen. Anemonen zien eruit als een uitgedroogd hondensnoepje, ranonkels als minioctopussen. Laat je daar niet door tegenhouden; in de lente groeien deze rare knollen uit tot prachtige bloemen.

Deze knollen zijn iets meer werk dan gewoon tulpen in de grond steken, maar het is het zeker meer dan waard. Eerst en vooral: je kan ze gerust in het voorjaar planten, maar in de herfst planten zorgt voor grotere, sterkere bloemen die veel eerder in het voorjaar in bloei staan. En daar snak je toch naar na een lange, donkere winter?

De knolletjes van de anemoon.
De knolletjes van de anemoon.© GLO

Zo plant je ze

Anemonen en ranonkels zijn twee verschillende bloemen, maar de werkwijze is dezelfde. Je begint met ze drie, vier uur in water op kamertemperatuur te weken. Zo zullen ze helemaal opzwellen. Daarna kan je ze ofwel meteen in de grond stoppen, ofwel al laten kiemen. Als je ze laat kiemen, dan bloeien ze een viertal weken eerder. Vul een zaadtray met vochtige potgrond en bedek de knollen volledig. Zet ze in een koele ruimte en laat ze daar veertien dagen staan. Check ze wel af en toe, zodat je knollen niet beschimmelen of rotten. Na twee weken zijn ze dubbel zo groot en hebben ze al worteltjes ontwikkeld. Nu kan je ze buiten planten!

Je kan ze ook in potten kweken, maar hou er dan wel rekening mee dat je potgrond licht is en goed water doorlaat. Deze knollen houden niet van natte, zware grond.

Kweek je ranonkels en anemonen om te plukken en in een vaas te zetten? Ideaal, want deze bloemen blijven heel lang goed in een vaas. Blijf ze plukken, want zo kan je de bloeitijd rekken tot zeker tien weken.

Nog knollen en bollen

Fan van voorjaarsbloemen? Dan loont het de moeite om nog meer knollen en bollen te planten. Denk aan kievitsbloem, lelietje-van-dalen, druifhyacint, lenteklokje, sterhyacint…

Decoratieve anemonen.
Decoratieve anemonen.© GLO