Stephanie: “Ik was een hautaine, hypocriete bitch”

© KD
Stephanie Coorevits
Stephanie Coorevits Psychologe

Geen boeiender ras dan het West-Vlaamse, vindt ook Stephanie Coorevits. De schrijfster, psychologe en televisiemaakster laat zich graag inspireren door de West-Vlamingen en hun gewoontes.

Ola! Buenos días en warme groeten nog altijd vanuit de Dominicaanse Republiek. De eerste week zit er alweer op en de vrienden van Het Vriendje zijn intussen terug naar Grijsland vertrokken. Wij zijn met zijn tweetjes verkast naar een hotel iets buiten Las Terrenas waar we verblijven in zo’n typisch resort met een all-informule. Niet mijn eerste keuze, want ik weet uit ervaring dat het eten er meestal op niks trekt maar in een relatie is het nu eenmaal geven en nemen en, eerlijk is eerlijk, er bestaan lelijkere plaatsen op aarde dan deze waar het gigantische zwembad omgeven is door teakhouten ligbedden, jacuzzi’s en een palmbomenbos dat op zijn beurt weer uitgeeft op een turkooizen zee.

Met de omgeving weinig mis dus. Het is het gezelschap waar ik me soms een tikje aan kan storen. Ganz geile Duitsers, obese Amerikanen en kwetterende Françaises die om de vijf minuten hun all-inbandje in het gezicht van een Dominicaan duwen voor een Sex On The Beach-refill.

Deze morgen was ik mijn dagelijkse baantjes aan het trekken in het zwembad en ik observeerde de hotelgasten met een misprijzende blik, me superieur voelend om het feit dat ik nooit van mijn leven een vriendje zou hebben met een dikke gouden ketting rond zijn nek en dat ik me nooit in een bikini zou vertonen mocht ik meer dan honderd kilo wegen alsook dat het toch echt van een minimum aan fatsoen getuigt om een uurtje tussen het ontbijt en de eerste cocktail te laten. En opeens trof het volgende besef me: ik was een hautaine, hypocriete bitch.

Wie was ik om die mensen te veroordelen? Ik, die te pas en te onpas verkondig dat het niet zo slecht zou gaan met de wereld mocht iedereen eens gewoon een beetje respectvol zijn ten aanzien van elkaar. Ik, van wie het levensmotto luidt: ‘Doe wat je wil, just don’t be a dick‘.

Verdraagzaamheid betekent niet enkel verdraagzaam zijn ten aanzien van wie jouw waarden, normen, stijl of geloofsovertuiging deelt. Dan is het makkelijk om jezelf een goed mens te voelen. Verdraagzaamheid betekent verdraagzaam zijn tegenover iedereen en misschien zelfs in het bijzonder tegenover diegenen van wie de principes een tikje afwijken van de jouwe. Dus vanaf nu ga ik daar echt op letten. Wat jou betreft, liefste lezer, doe wat je wil. Just don’t be a dick.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.