Stefanie Callebaut van SX over zwanger zijn: “Mijn dochter zal haar eigen leven mogen leiden”

Nancy Boerjan

Deze Moederdag zal Stefanie Callebaut, de helft van de Kortrijkse indiepopband SX, met spijt in het hart haar moeder moeten missen. Maar het dochtertje waar ze zelf naar uitkijkt, kan ze – als alles goed gaat – begin juli in haar armen sluiten. Roze wolken zijn daarbij niet aan haar besteed, net zo min als stapels opvoedkundige boeken. “Ik laat dit nog het liefst op zijn beloop, dan komt alles wel goed”, klinkt het met een cool die, zeker in deze tijden, kan tellen.

Ruim tien jaar al maakt het duo Stefanie Callebaut en Benjamin Desmet, samen SX, deel uit van de Belgische muziekscene. In februari rondden ze de internationale tournee af die volgde op hun derde album Eros. In december stuntte Stefanie nog door voor De Warmste Week in elf dagen een gesponsorde tocht van 5.500 kilometer door Italië af te leggen en daarmee 14.000 euro voor het goede doel in te zamelen. Ze vertrok op haar gloednieuwe Triumph Tiger, zonder veel noemenswaardige ervaring en nog niet helemaal bekomen van het nieuws dat ze zwanger was.

“Ik had me zonder veel nadenken in dat avontuur gegooid. Of beter: ik vond mezelf volwassen genoeg om zoiets aan te pakken en had niemand aan wie ik daarvoor verantwoording moest afleggen. Waarom niét dus? Maar twee weken voor ik zou vertrekken, bleek ik zwanger te zijn. Plots was er wél iemand om me verantwoordelijk voor te voelen”, glimlacht ze. Toch schoof Stefanie de vraag of ze wel kon vertrekken vrij snel van zich af. “Ik had me tenslotte geëngageerd voor dat project. En de gedachte dat ik mijn dochter later kan vertellen welke mooie ervaringen we al van het begin samen hebben beleefd, vind ik eigenlijk wel cool.”

Deze zomer moeder worden behoorde blijkbaar niet tot een strak afgelijnd plan?

“Neen. (lacht) Het kwam onverwacht en ik heb even aan de gedachte moeten wennen, maar ik was er wel blij om. Ik heb nooit dat dringende gevoel gekend om kinderen te hebben. Maar ik dacht ook niet dat ik het zou aankunnen. Tenminste, dat dacht ik tot een tweetal jaar geleden. Toen ging het minder goed met mijn oma, waardoor ik de laatste maanden dikwijls bij haar op bezoek ging. Ze vertelde me toen meer dan eens hoe dankbaar ze was voor haar eigen vier kinderen, hoeveel zorg en warmte die haar boden. Dat zette iets in gang in mijn hoofd.”

Toen ik zwanger bleek, heb ik de klik gemaakt: dit kan ik wél

“Ik maak zelf deel uit van een groot gezin, ik heb twee zussen en twee stiefzussen, en besefte ineens zo goed dat ik me zonder hen toch wel heel eenzaam zou voelen. Daar is het idee van een eigen kind gegroeid, denk ik. Ik was toen dertig. Als er niets kwam, was dat goed. Als het wel gebeurde, vond ik dat ook goed, zelfs al voelde ik me er eigenlijk nog altijd niet klaar voor. Want ik bleef me ook de bedenking maken dat de combinatie met het leven dat ik leid niet vanzelfsprekend zou zijn.”

En daar denk je nu anders over?

“Ja. Toen ik zwanger bleek, heb ik heel snel de klik gemaakt: ik kan het wél, het is gewoon een kwestie van organisatie. Ik zal een meer gestructureerd leven moeten leiden, maar dat is niet onoverkomelijk. Ik denk nu zelfs dat mama worden mij goed zal doen. Het zal geen kwaad kunnen om ook eens rekening te houden met een ander. De focus heeft lang genoeg op mij gelegen, denk ik.”

Stefanie Callebaut van SX over zwanger zijn:

Kijk je nu anders tegen je muziekcarrière aan?

“Sinds mijn zeventiende wil ik maar één iets: leven van muziek. Dat doe ik nu al ruim tien jaar, samen met Benjamin, en nog altijd willen we alleen maar blijven groeien. Het nieuws dat ik zwanger was, heeft de rest van de band gelukkig goed onthaald. Ik ben niet van plan om ons muzikaal project op een lager pitje te zetten en die conclusie hebben zij ook niet getrokken. Al was dat misschien wel logisch geweest. Integendeel, we gaan door en iedereen zal me ook hierin steunen. Die gedachte doet ongelooflijk veel deugd.”

“Het loopt allemaal wel los. Eigenlijk is mijn job er net een waarbij ik mijn kind toch zeker de eerste jaren overal mee naartoe kan nemen. En als dat niet kan, is haar vader er om voor haar te zorgen. Moeder worden maakt mij professioneel echt niet minder ambitieus. Alleen de focus is wat verschoven: mijn dochter én mijn muziek worden nu het belangrijkste in mijn leven. Happy momy, happy baby zeggen ze toch?”

Intussen ben je zeven maanden zwanger. Hoe voelt dat?

“Het voelt momenteel vooral raar. En ik weet niet goed of dat gevoel te maken heeft met de bijzondere tijd waarin we leven of gewoon met het feit dat ik voor het eerst een zwangerschap beleef. Alles is nieuw en bevreemdend.”

“Een ideale tijd om zwanger te zijn is het in elk geval niet. Ik zit heel vaak alleen thuis, behalve mijn vriend Pieter heb ik nauwelijks mensen om me heen, prenatale cursussen gaan niet door, Pieter mag niet mee naar de gynaecoloog,… Alle dingen en alle mensen bij wie ik normaal tijdens een zwangerschap steun zou vinden, mis ik. Ik moet dit nu een beetje op mezelf doen en dat tempert het euforische gevoel dat bij een zwangerschap hoort wel. Bovendien zijn er wat kwaaltjes opgedoken de voorbije maanden, dat maakte het er niet gemakkelijker op. Maar momenteel voel ik me goed en sta ik positief in het leven.”

Stefanie Callebaut van SX over zwanger zijn:

Ben je bang om ziek te worden?

“Niet bang, wel voorzichtig. Ik doe er alleszins alles aan om niet ziek te worden. Behalve voor controles in het ziekenhuis kom ik amper buiten. Ik zou mijn kindje in juli heel graag in de armen van mijn moeder en zussen kunnen leggen. Als ik me aan alle voorzorgsmaatregelen hou, en anderen rond mij dat ook doen, komen we hier misschien toch nog iets sneller doorheen.” (lachje)

Wat voor iemand is jouw mama?

“De meest verstandige en wijze vrouw die ik ken. Ze blijft altijd rustig, ik kan met werkelijk alles bij haar terecht. Ik kijk enorm naar haar op. Ze heeft haar kinderen ook altijd laten doen wat ze graag wilden doen. Mijn ene zus studeerde politieke en sociale wetenschap, de andere Afrikanistiek, ik wilde alleen maar muziek leren… Wat we ook deden, ze steunde ons.”

Is er iets wat je niét van haar overneemt?

“Ze is een beetje braaf. Mijn grote mond en lef heb ik dus van mijn vader. (lacht) Soms zou ze best wat meer op haar strepen mogen staan. Maar dat is echt het enige wat ik kan bedenken.”

Maakt moeder worden nieuwe gevoelens los bij jou?

“De enige nieuwe ervaring tot nu toe is de zwangerschap zelf en die is anders dan ik me voorstelde. Aanvankelijk voelde het zo’n beetje alsof er een alien in me groeide, maar intussen is dat wel al veranderd. Ik weet nu zeker dat ik me straks een moeder zal voelen en me ook zo zal gedragen.”

Welke moeder wil je graag worden dan?

“Ik ben van plan om mezelf te zijn en mijn dochter alle waarden mee te geven die ik zelf belangrijk vind. Ik wil met haar spelen maar haar ook rust bieden. Ja, ik denk wel dat ik een moeder word die bewust omgaat met haar kind, maar zonder daar al te veel over na te moeten denken. Gewoon… mijn best doen.”

Voor elkaar zorgen is nu even belangrijker dan muziek

“En natuurlijk zal ik haar wel veel van mezelf willen meegeven. Maar ze zal haar eigen leven mogen leiden, zijn wie ze is en haar eigen passies ontdekken. Het is niet omdat ik creatief ben en muziek voor mij belangrijk is, dat ik haar zal verplichten om muziekschool te volgen.”

Jouw creativiteit gaat verder dan de muziek van SX. Je werkt telkens een artistieke performance uit, ook met bijzondere podium- en video-outfits.

“Benjamin en ik willen inderdaad een eigen wereld scheppen voor onze muziek. En daarvoor werken we al zes jaar intensief samen met de Antwerpse ontwerper Harvey Bouterse. Hij werkt rond elk nieuw album een specifieke collectie uit die samen met de muziek ons verhaal vertelt. Voor onze jongste tournee maakten we kledij met prints uit de schilderijen van surrealist Jef Van Tuerenhout. Daar werkte ook Wouter Hoste (die samen met Harvey Bouterse een kunstenaarsduo vormt, red.) aan mee. Hij wilde al langer iets doen met het werk van Van Tuerenhout en toen ik daarover met hem aan de praat geraakte en bleek hoe nauw dat werk aansloot bij het thema van Eros, is het idee ontstaan om er ons podiumconcept rond uit te werken.”

Stefanie Callebaut van SX over zwanger zijn:

“Maar ook naast het podium draag ik Harveys kledij. Bij de collecties worden ook steeds casual items gemaakt die de lijn van de podium- en video-outfits doortrekken, maar steeds aansluiten bij de wereld waarin we ons met SX op dat moment bevinden. Vaak zijn daar oversized stukken bij, die me nu tijdens de zwangerschap goed van pas komen.”

Covid-19 trok ook door jullie festivalseizoen een streep. Optreden is nochtans het liefste wat je doet.

“Ik mis het enorm, nu al. Maar tegelijk ben ik doordrongen van de gedachte dat muziek dan wel heel belangrijk voor ons is, maar dat het ook maar muziek is. In het licht van wat er nu gebeurt in de wereld betekent dat dus niet veel. Voor elkaar zorgen is nu belangrijker. Ik hoop alleen dat dit allemaal niet té lang blijft duren. En intussen werken we wel verder aan nieuw materiaal.”

Kan je nakende moederschap een weg vinden in de muziek van SX?

“Alles wat we persoonlijk meemaken en voelen kan daar een weg in vinden. Ook dit. Ik ben er voor mezelf zelfs al wat mee bezig geweest. Maar verwacht niet dat de volgende van SX het grote moederschapsalbum wordt.” (lacht)

Wat doe je thuis het liefst?”

“In mijn cocoon kruipen, sfeertjes opzoeken, wereldjes bouwen en creatief bezig zijn.”

Wat is je favoriete nummer van het moment?

People’s faces van Kate Tempest.”

En je favoriete gerecht? “

“Papaja met honing en gember op de barbecue.”

Ben je normaal een huismus?

“Verre van. Op dat vlak is het hele coronagegeven best wel leerrijk en interessant. We leren ‘in ons kot’ te blijven en mits je jezelf de juiste mindset oplegt, besef je nog maar eens dat less eigenlijk more is. We hoeven niet altijd te verlangen naar wat daarbuiten is of denken dat het elders beter is. Er valt binnen ook zoveel te ontdekken en te beleven.”

Voelt deze periode als tot rust komen of loop je eerder de muren op?

“Ik probeer uit alles iets positiefs te halen. Jezelf verzetten tegen deze situatie heeft geen zin, maar de aanvaarding brengt automatisch rust.”

Wat is het eerste dat je zal doen wanneer dit voorbij is?

“Naar buiten gaan, eens diep ademhalen en met nieuwe perspectieven mijn dromen verder najagen.”

Wat is de eerste bestemming waar je heen trekt als we terug mogen reizen?

“Ik was van plan om dit voorjaar nog eens naar New York te trekken. Ik was er tot nu toe enkel in de winter en de herfst. Maar eerlijk, ik zal na dit alles even hard genieten van wildkamperen dicht bij huis, een trip naar de Ardennen of onze eigenste kust!”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.