Stadswandeling in de dromerige pastelkleuren van Ieper

In de tijd van kunstenares Louise De Hem waren de Vesten, net als vandaag, al een groen wandelpark. ©  Westtoer
Marijn Follebout
Marijn Follebout Journalist/outdoorexpert

Er zijn tig manieren om een stadswandeling te doen. Een leuke insteek is de levenswandel van een historisch personage. Samen met kunstenares Louise De Hem (1866-1922) duiken we in het minder bekende 19de-eeuwse Ieper, een tijd van grote snorren en afgeborstelde dames.

Praktisch

– Afstand: 5 km.

– Start: aan ingang Yper Museum, Lakenhallen, Grote Markt, Ieper.

– Niet bewegwijzerd.

– Via Faro Erfgoedapp (gratis download).

– Gratis parking rondom het centrum (o.a. station, Leopold III-laan en Minneplein).

– Mits hulp haalbaar met rolstoel en kinderwagen.

Tijdens de wederopbouw in de jaren 20 wilden de architecten de rijke Lakenstad uit de middeleeuwen doen herrijzen. Het is een opgesmukte versie van hoe tijdgenoten het Ieper eind 19de eeuw beleefden. Een van die tijdgenoten was kunstenares Louise De Hem. Met haar en de Faro Erfgoedapp gaan we op stap door de stad.

Het leuke aan de app is dat je zelf je kaartlaag kan kiezen. We gaan voor de Vandermaelen-kaart van rond 1850. Het stratenpatroon verschilt niet zoveel met dat van nu. Staand voor de 125 meter lange Lakenhallen (1) op de Grote Markt schetst Louise ons kort haar levensverhaal. Al op 19-jarige leeftijd kreeg de talentvolle kunstenares haar eigen tentoonstelling in de Lakenhallen. Ook internationaal gooide ze hoge ogen met haar realistische schilderijen in olieverf en pastel, een soort krijttechniek die een dromerig effect creëert.

Vernield door bommen

Vrouwelijke kunstenaars mochten in België geen naakten schilderen. Om het menselijk lichaam toch te bestuderen, trok Louise De Hem met een beurs van de Stad Ieper naar Parijs, waar ze anatomie ging studeren. We gaan langs de zijbeuk door de Sint-Maartenskathedraal (2) naar de hoofdingang. Voor de ingang staat een paneel met een werk van Louise.

In het Vleeshuis studeren studenten. In de tijd van Louise bevond zich hier het Stedelijk Museum en werden haar werken op de tweede verdieping tentoongesteld. Samen met het Vleeshuis werden ook deze kunstparels vernield door de bommen in WO I.

(Lees verder onder de foto)

Trotse officieren

In de tijd van Louise waren de vesten, net als vandaag, al een groen wandelpark. We dalen af naar het Zaalhof (3). Hier bevond zich eind 19de eeuw de beroemde Internationale Ruiterrijschool waar cavalerieofficieren uit de hele wereld opleiding volgden. De hele Markt stroomde vol als de officieren in hun gala-uniform met roze broek en groen-zwarte jas paradeerden. De Hem zette een van die officieren op doek zoals te zien is aan de rand van het stadsparkje.

In de Ieperleestraat zoeken we links het binnenhof van het Sint-Jansgodshuis op. Het portret van de abdis van de ‘godelievetjes’ oogt streng. Louise bezat het talent om het karakter van de geportretteerde op doek te brengen.

Schandaalsfeer

We stappen onder de Rijselpoort door en slaan op de buitenvestingen links af op het naar Louise genoemde Dehempad (4). Hier staat een puzzel van een van haar schilderijen die je kan leggen. Voor ons hebben we een mooi uitzicht op de Verdronken Weide. Het pad volgend komen we aan de Poternebrug waarna we opnieuw de vestingen beklimmen.

De Menenpoort (5) werd een jaar na het overlijden van Louise De Hem gebouwd. De namen van 54.896 zinloos gestorven soldaten staan erin gegraveerd. Binnenkort gaat de Menenpoort twee jaar lang in de steigers voor een grondige renovatie.

Aan de rand van het Astridpark staat het portret van de toenmalige burgemeester van Ieper die in gewone stadskledij op doek werd gezet, zonder enige vorm van verwijzing dat het om de burgemeester gaat. Toen een heel schandaal, blijkbaar.

Wandeltip

Het voortreffelijke Yper Museum vormt de perfecte gezinsuitstap. In de Koninklijke Zaal op de eerste verdieping loopt de expo Louise/Edith nog tot zondag 12 maart. De zaal hangt vol pastelportretten en landschappen van Louise De Hem. De meeste werken werden na WO I door de zus van Louise aan Ieper geschonken.

http://www.ypermuseum.be

Hieronder vind je de stadswandeling in pdf.

Stadswandeling Ieper KW Weekend

Lees meer over: