https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Smakelijk sportief

© Heikki Verdurme
Goedele Verrecas

Sterk presteren op sportief vlak vraagt een aangepast voedingsschema. Het Sportkookboek 2 laat je 80 nieuwe recepten maken en smaken, opgedeeld volgens rustdagen, rustige en intensieve trainingsdagen én dagen met krachttraining.

Net als bij topatleten kan auteur en topsportdiëtiste Stephanie Scheirlynck ook jou als recreatieve of competitiesporter helpen om met de juiste sportvoeding het maximum uit je trainingen te halen en je lichaamssamenstelling te verbeteren. Zo verklein je niet alleen het risico op blessures, maar kan je je lichaam ook sneller laten recupereren met uitgebalanceerde en eenvoudige maaltijden. Alle recepten zijn voorzien van de voedingswaarde voor één persoon en kunnen aangepast worden volgens je individuele voedingsschema of behoefte. Sportief kookplezier verzekerd!

Pizza met pompoen en bospaddenstoelen

Dit heb je nodig

voor 4 personen

– 4 krielaardappeltjes, in vieren gesneden

– 1 rode ui, in partjes gesneden

– 1/2 kleine butternutpompoen, geschild en in kleine blokjes gesneden

– 1 el olijfolie

– peper en zout

– 200 g ricotta

– 1 teentje knoflook, fijngehakt

– 1 vel pizzadeeg, kant-en-klaar

– 75 g feta, verbrokkeld

– 50 g bospaddenstoelen, in schijfjes

– 4 blaadjes salie

– 2 takjes rozemarijn

– 2 takjes tijm

– 2 el pompoenpitten, geroosterd


Zo maak je het

voor een intensieve trainingsdag


Verwarm de oven voor op 220°C.


Bekleed een ovenschaal met bakpapier en leg de krielaardappeltjes, de rode ui en de pompoenblokjes erop. Besprenkel met 1 eetlepel olijfolie en kruid met peper en zout. Zet in de oven gedurende ongeveer 40 minuten (draai de groenten na 20 minuten eens om).


Meng ondertussen de ricotta met de knoflook en kruid met peper.


Leg het pizzadeeg op een met bakpapier beklede ovenplaat en bestrijk met de ricotta. Strooi de gebakken groenten erop en de verbrokkelde fetakaas. Werk af met de bospaddenstoelen, salie, rozemarijn, tijm en geroosterde pompoenpitten.


Zet in de oven gedurende 20 minuten.


© Heikki Verdurme

Pasta met schelpjes en zeekraal

Dit heb je nodig

voor 4 personen

– 500 g venusschelpen of kokkels

– 500 g mosselen

– 500 g treccia (of andere pasta)

– 3 sjalotten, in fijne ringen gesneden

– 1 chilipeper, zonder pitjes en fijngesneden

– 2 teentjes knoflook, fijngehakt

– 2 el olijfolie

– 1 glas witte wijn

– 100 g zeekraal

– peper

– 1/2 bos bladpeterselie, fijngehakt

– citroen


Zo maak je het

voor een intensieve trainingsdag


Spoel de schelpen en de mosselen drie tot vier keer in koud water tot al het zand verwijderd is.


Kook de pasta al dente in licht gezouten water volgens de aangegeven kooktijd op de verpakking. De venusschelpjes smaken van nature al wat zout, dus licht gezouten water is voldoende.


Stoof de sjalot, chilipeper en de knoflook heel even in de olie. Giet de schelpen en de wijn in de kookpot, plaats er het deksel op en laat alles enkele minuten garen tot de schelpen geopend zijn. Hussel af en toe eens. Doe de zeekraal erbij en laat 1 minuut meestoven.


Giet de pasta af en meng met de zeevruchten en zeekraal. Kruid met peper. Strooi er de gesnipperde peterselie over en serveer met enkele partjes citroen.


© Heikki Verdurme

Kabeljauw met erwtenpuree en slaatje

Dit heb je nodig

voor 4 personen

– 800 g kabeljauwmoten (of een andere witte vis)

– 2 sjalotten, in fijne ringen gesneden

– 4 tl grove mosterd

– 1 el olijfolie

– peper en zout

– 300 g parelcouscous


voor de erwtenpuree

– 1 el olijfolie

– 1 teentje knoflook, fijngehakt

– 500 g diepvrieserwtjes

– 2 tl tijmblaadjes

– 80 ml kippenbouillon

– 60 ml light room


voor het slaatje

– 2 handenvol gemengde sla

– 1 bosje postelein

– enkele blaadjes munt

– enkele takjes dille

– enkele partjes citroen


Zo maak je het

Verwarm de oven voor op 180°C.


Bekleed een ovenschaal met wat bakpapier en schik de vis erin. Leg de sjalotringen eromheen.


Strijk op elke moot wat grove mosterd en besprenkel met olijfolie. Kruid met peper en zout en laat gedurende ongeveer 20 minuten in de oven bakken.


Kook de parelcouscous volgens de aanwijzingen op de verpakking. Verhit de olijfolie in een pan en voeg er de knoflook aan toe samen met de erwtjes, de tijm en de bouillon. Breng aan de kook en laat de erwten 2 minuten garen. Haal van het vuur en voeg er de room aan toe. Pureer met de staafmixer en kruid met peper en zout.


Stel de salade samen met alle ingrediënten. Dresseer het bord met wat erwtenpuree, de vis, het kruidenslaatje en een citroenpartje. Serveer met de parelcouscous.


Het Sportkookboek 2

Stephanie Scheirlynck is topsportdiëtiste en helpt atleten van alle niveaus hun persoonlijke prestatiedoelen te bereiken door zich te concentreren op brandstof en prestatievoeding. Ze werkt onder meer voor twee professionele wielerteams, voetbalclub RSCA Anderlecht en tal van andere topatleten onder wie Greg Van Avermaet, Nafi Thiam en Jolien D’Hoore. Het Sportkookboek van haar kreeg onlangs een vervolg.

‘Het Sportkookboek 2’, Uitgeverij Lannoo, 224 blz., 29,99 euro.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.