Smaakvolle salades

Redactie KW

Salades zijn dé sfeermakers van de keuken geworden. Ze geven een maaltijd diverse texturen en kleuren, zijn lekker en geweldig veelzijdig. Het kookboek Frisse salades laat je nieuwe saladecombinaties ontdekken als voor- of bijgerecht of als indrukwekkend hoofdgerecht.

Courgettebloemen met witlof en venkel

Maak de sinaasappeldressing. Laat het sinaasappelsap in een steelpannetje 10 minuten of tot het tot 60 ml is ingekookt zachtjes pruttelen. Schenk in een kommetje en klop de knoflook, azijn en olie erdoor tot alles is gemengd. Voeg zout en peper naar smaak toe.

Doe de courgettebloemen, olijfolie en oregano in een middelgrote kom. Bestrooi met zout en peper en schep voorzichtig om.

Verhit een koekenpan op hoog vuur. Bak de courgettebloemen 1 minuut per kant, tot ze goudbruin zijn. Snijd de sinaasappels, venkel en bieten met een mandoline, V-schaaf of mes in dunne plakken. Haal de buitenste bladeren van het witlof en snijd het hart in kwarten.

Maak op een bord of ondiepe serveerschaal laagjes witlofbladeren en -hart, courgettebloemen, venkel, sinaasappel en biet. Voeg zout en peper naar smaak toe. Leg er grote stukken feta op en sprenkel de sinaasappeldressing erover. Bestrooi met de walnoten en het opzij gehouden venkelloof.


Dit heb je nodig voor 4 personen

  • 16 courgettebloemen met steel (320 g)
  • 1 el extra vergine olijfolie
  • 2 tl gehakte oreganoblaadjes
  • peper en zout
  • 2 middelgrote sinaasappels (480 g), geschild
  • 2 minivenkelknollen (260 g), bijgesneden, loof bewaard
  • 3 kleine rode bieten (300 g), geschild
  • 1 middelgrote stronk witlof (150 g)
  • 180 g feta
  • 50 g walnoten, geroosterd
  • voor de sinaasappeldressing
  • 125 ml versgeperst sinaasappelsap
  • 1 klein teentje knoflook, geperst
  • 1el sherryazijn
  • 1 el extra vergine olijfolie

Warme salade van paddenstoelen, spek en spruitjes

Smelt de boter in een grote koekenpan op middelhoog vuur en bak de uien 3 minuten per kant of tot ze goudbruin zijn. Draai het vuur hoog, voeg de suiker en azijn toe en bak 1 minuut al roerend of tot de ui is gekaramelliseerd. Voeg zout en peper toe en schep op een bord.

Veeg de koekenpan schoon. Bak het spek in de schone pan op hoog vuur 3 minuten per kant of tot het krokant is. Laat uitlekken op keukenpapier.

Schenk de helft van de olie in de pan. Bak de paddenstoelen in 2 minuten op hoog vuur goudbruin. Schep uit de pan.

Snijd de grotere spruitjes doormidden en laat de kleinere heel. Verhit de resterende olie in dezelfde pan en bak de spruitjes 5 minuten al schuddend op hoog vuur tot ze geschroeid zijn.

Schik het paardenbloemblad in een grote kom of op een groot bord. Leg de gekaramelliseerde ui, het spek, de paddenstoelen en spruitjes erop. Besprenkel met de dressing. Bestrooi met de Parmezaanse kaas en serveer met de sneetjes brood.

Dit heb je nodig voor 4 personen

  • 60 g boter
  • 2grote uien (300 g), in ringen
  • 1 el bruine basterdsuiker
  • 1 el balsamicoazijn
  • zout en peper
  • 4 dikke plakken ontbijtspek zonder zwoerd (260 g), in stukken van 5cm
  • 2 el olijfolie
  • 150 g paddenstoelen, in dikke plakken
  • 300 g spruitjes, bijgesneden
  • 100 g paardenbloemblad
  • 1 portie karnemelkdressing
  • 40 g Parmezaanse kaas, geraspt
  • 1stokbrood met zaden, in sneetjes, voor erbij


Noedelsalade met avocado, papaja en kip

Maak de Aziatische dressing. Doe de ingrediënten in een pot met deksel. Voeg zout en peper naar smaak toe en schud goed.

Kook de noedels in een grote pan kokend water tot ze zacht zijn. Giet ze af. Spoel ze onder koud water af en laat ze uitlekken.

Schik de slabladeren en noedels in een grote kom met de papaja, kip, ui, komkommer en avocado. Bestrooi met het sesamzaad en besprenkel met de dressing.


Dit heb je nodig voor 4 personen

  • 200 g sobanoedels
  • 1 krop eikenbladsla, bladeren losgehaald
  • ½ kleine rode papaja (325 g), pitten verwijderd, in dunne parten
  • 480 g gegrilde kip, in stukjes gescheurd
  • 1 rode ui (100 g), in dunne plakken
  • 2 kleine komkommers (260 g), in dunne schijfjes
  • 1 middelgrote avocado (250 g), in dunne plakjes
  • 2 tl sesamzaad, geroosterd
  • voor de Aziatische dressing
  • 80 ml rijstazijn
  • 1 el zoutarme sojasaus
  • 2 tl fijngeraspte gemberwortel
  • 1 tl sesamolie


Het hele jaar door is er een overvloed aan heerlijke verse seizoensproducten verkrijgbaar. Kies je favorieten en gebruik die ingrediënten optimaal in de lekkerste salades. Het is het perfecte gerecht uit één kom en je kunt het aan je smaak en eetlust aanpassen.

‘Frisse salades’, Uitgeverij Forte Culinair, 224blz., 22,50 euro.