Slim combineren met verborgen wand

Nancy Boerjan

Debbie De Brauwer heeft vanuit haar professionele activiteiten een neus voor bijzondere woningen ontwikkeld. Jarenlang deed ze daar inspiratie op die een weg vond naar de nieuwe woning waar ze sinds anderhalf jaar met haar man en hun drie kinderen woont. “We konden de tijd nemen om alles precies zo uit te werken als we wilden. Dat heet vandaag een luxe.”

Debbie groeide op in Beveren-Leie, haar man Dieter in Deerlijk. En allebei zijn ze gehecht aan hun geboortestreek. De zoektocht naar een geschikte woning in de streek wilden ze niet overhaasten; in afwachting gingen ze in een rijhuis in het Deerlijkse centrum wonen. Maar drie kinderen later drong een grotere woonst zich stilaan op. In de loop der jaren had het koppel zich een goed beeld gevormd van de eisen waaraan zijn nieuwe woning moest voldoen. Bovendien deed Debbie vanuit haar job al jarenlang bouw- en woonideeën op. Als fotografe en medezaakvoerder van Studio Scott, een onlinedatabank met unieke locaties voor fotoshoots, filmopnames en events, komt ze op de meest inspirerende locaties. “Zo was me al dikwijls het nut in ons klimaat van een overdekt terras opgevallen. Dieter en ik besloten dan ook al vroeg dat we zo’n terras in onze nieuwbouw wilden integreren. Het is gewoon mooi maar ook functioneel. De overkapping biedt mogelijkheden om bij kouder weer toch buiten te zijn. Maar tegelijk houdt het de living waar we bewust een groot raam plaatsten om zoveel mogelijk licht binnen te halen in de zomer toch koel.”

Met designklassiekers vermijden we een te koele sfeer

Veel daglicht in huis vinden de bewoners sowieso belangrijk. De gevel biedt een gesloten aanblik, maar daarachter zorgen veel en grote ramen en dakramen voor een open gevoel.

Planten zorgen voor een gezellige warmte.
Planten zorgen voor een gezellige warmte.

Kiezen voor tijd

Toch werd het nog een lange zoektocht naar een geschikt stuk bouwgrond in hun streek. Maar net doordat ze er al in de buurt in een eigen huis woonden, was tijd van ondergeschikt belang voor het gezin. “Dat we een eigen huis in de buurt hadden waar we konden blijven wonen zolang het nodig bleek, kwam bovendien ook van pas tijdens de bouwwerken zelf. Want ook die hebben meer tijd in beslag genomen dan we vooraf dachten. Enerzijds doordat we van bij het begin bij elke stap betrokken wilden zijn en veel werken zelf uitvoerden. Anderzijds namen we ook bewust de tijd om tekortkomingen die onderweg opdoken nog tijdens de werken zelf aan te passen. Zo bleek de keuken in realiteit te smal uit te vallen voor de inrichtingsplannen die we ermee hadden. Dus werd die alsnog breder uitgevoerd. Als je tegen de klok moet bouwen, merk je zoiets pas op als je er al woont en het te laat is om nog aan te passen.”

Slim combineren met verborgen wand

Maar hoewel ze alle tijd namen voor hun droomproject, botsten ook Dieter en Debbie op hetzelfde probleem als veel andere bouwers: het vooropgestelde budget in toom houden. “Dat is ons gelukt door veel werken zelf uit te voeren. Op het vlak van afwerking en inrichting hebben we sommige ingrepen even uitgesteld. Liever wat geduld oefenen dan genoegen nemen met een goedkoper maar minder kwalitatief alternatief.”

De kinderkamers en badkamer kregen een meer speelse aanpak.
De kinderkamers en badkamer kregen een meer speelse aanpak.

Mooi verborgen

Het karkas van de woning hielden Debbie en Dieter strak en functioneel. Binnenin kozen ze voor duurzame en gemakkelijk te onderhouden materialen die niettemin warmte in huis halen, zoals keramische tegels met een zachte structuur in de leefruimte. De strakke, witte keuken kreeg als tegengewicht een met wit dooraderde zwarte marmeren wand, de schuifwanden die de keukenkasten afsluiten, zijn gemaakt uit donker hout.

Kleurrijke accentjes voor de badkamerkastjes.
Kleurrijke accentjes voor de badkamerkastjes.

Doordachte ingrepen, zoals een ingewerkte nis in de douchecel, vind je doorheen de hele woning.
Doordachte ingrepen, zoals een ingewerkte nis in de douchecel, vind je doorheen de hele woning.

Ook voor de inrichting neemt Debbie uitgebreid de tijd. “Ik hou van veel stijlen, ik zie heel veel moois. Ik heb dus wel moeten leren om een keuze te maken. Vroeger kocht ik al eens iets gewoon omdat ik het mooi vind, maar bleek het nergens een plekje in huis te vinden. Nu denk ik eerst na over wat waar tot zijn recht zou komen, en ga er dan doelbewust naar op zoek.”

In hun streven naar functionaliteit kozen Debbie en Dieter er ook voor om veel bergruimte in de woning te voorzien. Een gezin met drie kinderen heeft heel wat spullen in huis. Dan is het wel handig om in de keuken de grote open kasten van schuifdeuren te voorzien, net als in de speelruimte. Wonen kan hier zonder zich te bekommeren om wat rommel, die onttrek je zo nodig in een tel aan het oog van bezoekers.

Grote ramen zorgen voor een open gevoel

Zelfs Debbies werkruimte in de living merk je niet eens op als je er niet op gewezen wordt. Een manshoge wand verbergt haar bureau, terwijl Debbie zich toch betrokken voelt bij het huiselijke leven, ook als ze aan het werk is. Mama zit gewoon achter het muurtje.

Goudkleurige accenten

De strakke vormgeving van de woning hoeft overigens geen belemmering te zijn om gezelligheid in huis te halen: “We integreren graag designklassiekers in onze ruimtes, om een te koele sfeer te vermijden. Zo heb ik lang gezocht naar zes verschillende en toch bij elkaar passende Eamesstoeltjes die de keuken een zacht elan geven.”

Keuken en woonruimte vloeien in elkaar over en bieden ook ruimte aan de kinderen.
Keuken en woonruimte vloeien in elkaar over en bieden ook ruimte aan de kinderen.

Vintage verzacht de strakke lijnen in de keuken.
Vintage verzacht de strakke lijnen in de keuken.

Voorts brengen ook planten warmte in huis, en goed gekozen textiel. De gordijnen zijn gemaakt uit een fluwelige stof in een blauw-groene tint, in de zetel zorgen fraaie kussens en plaids voor de finishing touch. Goudkleurige accessoires doorbreken de uniformiteit van de gebroken witte wanden.

Ook voor de eerste verdieping waar de slaapkamers en badkamer zich bevinden, trokken ze de functionele kaart. Maar hier permitteerden de bewoners zich wat meer speelsheid: “In de slaapkamers van de kinderen kregen de muren kleurrijke figuren. Ook een blikvanger als een zachtgroen geverfd kastje komt daar mooi tot zijn recht. We kozen badkamertegels met een frivool patroon en verwerkten kleuraccenten in de kastjes. In de kamers waar we sowieso minder tijd doorbrengen, mocht het er al wat zotter uitzien”, lacht Debbie.L

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten