Rode pepers hebben het graag heet

© Getty
Gillian Lowyck

Je kan nooit genoeg groen in huis hebben, vindt Gillian Lowyck. De Oostendse is zot van alles wat planten en bloemen zijn en schrijft hier wekelijks over alles wat groeit en bloeit.

Voeg je, net zoals ik, bij zo goed als elk gerecht nog een paar druppels er vallen er altijd net iets té veel uit hotsaus toe? Dan is je eigen pepers kweken een must. Het is relatief gemakkelijk, je kan veel soorten zaaien die je in de winkel niet kan vinden én je kan er maanden van eten, in allerlei vormen.

Of je nu pepers of paprika’s kweekt, dat maakt in feite geen verschil. De manier van kweken is dezelfde. Er zijn enorm veel verschillende soorten te vinden. Er zijn pepers die paars en bruin worden en nooit groter worden dan een bolletje. Meestal worden paprika’s en pepers rood als ze rijp zijn, maar je kan ze natuurlijk ook al eten als ze nog groen zijn. De smaak is iets zoeter wanneer ze rood zijn.

Habanero’s en Jalapeno’s kent iedereen ondertussen wel al. Maar er zijn ook pepers met de dodelijke namen Trinidad Scorpion of Carolina Reaper. Die laatste is de meest hete peper ter wereld. De schaal van Scoville meet de heetheid van pepers en de Carolina Reaper haalt 1.569.300 eenheden. Ter vergelijking: tabasco krijgt er 2.500 tot 5.000. Wil je speciale pepers kweken, dan kan het zeker geen kwaad om die schaal van Scoville te bekijken, als je geen onaangename verrassingen wil… Doorgaans staat die vermeld op de verpakking.

Pepers kweken is niet moeilijk. Belangrijk is dat je ze vroeg genoeg in het jaar zaait: eind februari, begin maart. Het zijn hete planten en dus houden ze ook van warmte. Zet ze als zaailingen zeker nog niet buiten. Een vensterbank boven een verwarming is ideaal. Pepers hoeven niet in de vollegrond, ze doen het ook prima in een grote pot. Je hoort wel eens dat buiten pepers kweken niet mogelijk is. Het klopt dat je grotere planten zal hebben in een serre, maar als je net zoals ik niet gezegend bent met een serre, kan je ze ook prima buiten planten. Zeker nu de Belgische zomers warmer en warmer worden. Some like it hot!

Homemade hotsaus

Rode pepers hebben het graag heet
© Getty

– Succesvolle oogst? Het kan gebeuren dat je plots véél te veel pepers hebt. Gelukkig kan je daar alle kanten mee uit. Je kan ze drogen om er nadien chilivlokken van te maken. Hang ze gewoon aan een touwtje op een droge plek. Of maak je eigen hotsaus. Even googelen op ‘homemade hot sauce’ en je vindt tal van recepten.

– Van een paar pepertjes gecombineerd met een biologisch afbreekbaar afwasmiddel kan je een middeltje tegen bladluizen maken.

– Tot slot een waardevolle tip wanneer je met pikante pepertjes kookt: draag handschoenen! En wie lenzen draagt, doe voor een keertje je bril aan.