Rock-‘n-roll en een vleugje soul

Westtoer
Thalisa Devos
Thalisa Devos Chef Magazine

Op een boogscheut van Kortrijk staat Martijn Defauw achter het fornuis van Rebelle. Een jonge keuken met lokale en eerlijke producten, samengebald in inspirerende en delicate gerechten zonder pretentie.

De diversiteit van het cliënteel bij Rebelle is opvallend: jong en minder jong, kleine gezelschapjes en iets grotere bubbels, om iets te vieren of zomaar omdat het kan. Martijn Defauw en Tessa D’haene bieden betaalbare gastronomie in een ongedwongen warme omgeving. Met een vleugje soul dat uit de boxen klinkt.

Martijn maakt deel uit van Café Paté, een bende jonge koks uit de Leiestreek die niet alleen topgastronomie in hun eigen restaurant op tafel zetten, maar er ook een sport van maken om de beste paté te creëren. Hij leerde het vak bij De Herborist in Brugge en later bij Table d’Amis en Damier, beide in Kortrijk. Hij staat nu drie jaar achter zijn eigen fornuis in Rebelle. Met een geheel eigen identiteit en schwung, een herkenbare stijl en signatuurgerechten, zoals het door GaultMillau bekroonde pandanrijstdessert.

Starten doen we met de huischampagne en vier excellente amuses waaronder mouthapjes met parmezaan, kabeljauwmousse en chicken nuggets gemaakt van de bout van de parelhoen die we bij het hoofdgerecht krijgen. Daarna volgen maatjes met komkommer en dashi, parelhoen met wortel en een aardbeirecept met roos. Alle gerechten zijn hedendaags, met oog voor detail en hier en daar invloeden uit de Oosterse cultuur, maar dan gemaakt met lokale producten. “We hebben zoveel mooie producten in Vlaanderen, van ons vlees tot de Noordzeevis, onze asperges of witlof. Dat zijn de dingen die me inspireren om creatief te zijn in de keuken. Om trots te zijn op wat we hier hebben en niet massaal producten van de andere kant van de wereld te importeren.” Ook wat de wijnkaart betreft kiezen ze bij Rebelle voor kleinschalige topkwaliteit.

Rebelle is jong en vernieuwend, mét rock-‘n-roll en punch. Perfect om iets te vieren, of gewoon zomaar.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.