Plukvers gekruid

Redactie KW

Zeemelde, radijsbloem, pimpernel, huacatay… De buitengewone wereld van het wildplukken levert authentieke smaakmakers op. Ontdek met Herbas. Kruiden, recht uit de natuur op je bord hoe verrassend eten uit het wild kan zijn.

Auteur David Van Steenkiste laat je eenvoudige gerechten ontdekken met een overvloed aan kruiden en eetbare bloemen. Er is degelijke achtergrondkennis bij de planten en de gastrecepten van bevriende topchefs Hendrik Dierendonck, Sofie Dumont, Nick Coppens, RanVan Ongevalle, Bert Castermans, Ruige Vermeire en Gaël Byl laten je goesting krijgen in meer!


Carpaccio van knolselderij en tuinkruiden

Voorgerecht van David Van Steenkiste – tijd 30 minuten + 2,5uur in de oven

Verwarm de oven voor op 200°C. Schil de knolselderij en wrijf hem in met olijfolie. Pel de knoflook, plet met een mes en smeer de knoflook over de knolselderij.

Bestrooi de knolselderij met peper, zout, laurier en tijm. Pak de knolselderij in aluminiumfolie in en stop er nog een klontje gezouten boter tussen. Leg de knolselderij in een ovenschaal en giet wat water in de schaal. Zet 2 tot 2,5 uur in de oven.

Laat de knolselderij even afkoelen en snijd in fijne plakjes op een bord. Smeer de jus uit de ovenschaal met een borsteltje over de plakjes en werk af met tuinkruiden.

Dit heb je nodig voor 4 personen

  • 1 knolselderij
  • olijfolie
  • 2 teentjes knoflook
  • peper en zout
  • 2 laurierblaadjes
  • 3 takjes tijm
  • gezouten boter
  • tuinkruiden: citroenmelisse, goudsbloem, bieslookbloemen en venkeltopjes


Venkelsoep

Soep van David Van Steenkiste – tijd 1 uur

Pel de rode ui en schil de aardappelen. Maak de prei schoon. Snijd alles samen met de venkel in stukken. Houd het loof van de venkel apart voor de afwerking.

Stoof de groenten 20 minuten aan in boter en kruid af met peper en zout. Doe er de groentebouillon bij tot de groenten net onderstaan. Laat de soep een halfuur koken. Mix alles en voeg op het laatst een scheut room toe.

Werk de soep af met venkelloof en -bloemen.

Dit heb je nodig voor 4 personen

  • 2 rode uien
  • 2 aardappelen
  • 1 preiwit
  • 3 venkelknollen met loof
  • klontje boter of olijfolie
  • peper en zout
  • 1 liter groentebouillon
  • 20 ml room venkelloof en -bloemen (afwerking)


Shakshuka met zomerpostelein

Ontbijt of brunch van Sofie Dumont – tijd 10 minuten

Meng de koolzaadolie met de miso en het water tot miso-olie.

Spoel de zomerpostelein en bak kort en krachtig in een pan krokant met een beetje koolzaadolie. Zet het vuur wat lager. Breek de eitjes rechtstreeks in de pan en bak ze als spiegelei.

Kruid met peper en zout. Werk af met de miso-olie en nog topjes zomerpostelein.

Tip van Sofie: “Normaal combineer je shakshuka met tomatensaus, maar deze versie met postelein is zo puur en heerlijk.”

Dit heb je nodig voor 3 personen

  • 2 + 2 eetlepels koolzaadolie
  • 1 koffielepel miso
  • 1 eetlepel water
  • handvol zomerpostelein (of peterselie, spinazie, warmoes of boerenkool)
  • 3 eieren
  • peper en zout


David Van Steenkiste leverde met zijn kruidenkwekerij Herbas vijf jaar lang kruiden en bloemen aan sterrenchefs uit België en Nederland. Dit jaar startte hij een nieuw bedrijf dat zich focust op ecologie en tuinieren. Hij lanceerde recent de ‘Tower Farms’, die het mogelijk maken op een kleine toren 20 tot 36 planten te kweken.

‘Herbas. Kruiden, recht uit de natuur op je bord’, Uitgeverij Lannoo, 168blz., 25,99 euro.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier