Piet Wostyn en Annick maken een pikant Torhouts mosterdroomsoepje

West-Vlaanderen is een paradijs voor lekkerbekken. Hier wordt niet alleen op hoog niveau gekookt, maar worden ook in elk dorp en elke stad de meest heerlijke producten geteeld, gekweekt en gemaakt. Wekelijks verklapt zo’n streekproductenmaker hier zijn favoriete recept.

Mostaard Wostyn, het ambachtelijke Torhoutse mosterdfabriekje, wordt sinds 1995 gerund door Piet Wostyn (57) en zijn vrouw Annick Dedoelder (52). Ze wonen bij hun mosterdwinkeltje op het Conscienceplein in hartje Torhout. Het productieatelier bevindt zich in de Oude Gentweg, waar het echtpaar ook een heus mosterdmuseum uitgebouwd heeft. “We zijn er trots op dat Mostaard Wostyn een van de meest geliefde ambachtelijke mosterds van het land is”, aldus Piet. “Ons authentieke streekproduct wordt sinds 1869 volgens het originele, ongewijzigde recept gemaakt. De precieze samenstelling is een goed bewaard geheim. In 2019 vieren we 150 jaar Mostaard Wostyn, sinds jaar en dag het pittige uithangbord van Torhout.”

Piet Wostyn is de vijfde generatie mosterdmakers. Hij is de achterkleinzoon van Ivo-Jacob Wostyn, de man die in 1869 samen met zijn broer Désiré de productie van de genoemde mosterd opstartte. Désiré trok met een houten kuip op de rug door de Torhoutse straten om de bruine, pikante brij met de lepel van den schep aan de man te brengen.

Recept

voor vier personen, bedacht door restaurant De Hoop Op d’Swarte Walvis uit Zaandam in Nederland

Ingrediënten

1 liter kippenbouillon

30 gram boter

40 gram bloem

2 eierdooiers

1 dl slagroom

4 eetlepels Mostaard Wostyn

Piet Wostyn en Annick maken een pikant Torhouts mosterdroomsoepje

Werkwijze

Smelt de boter en voeg de bloem toe. Laat de roux vijf minuten doorgaren en daarna afkoelen.

Voeg nu, terwijl je voortdurend roert, de hete kippenbouillon samen met de Mostaard Wostyn toe.

Klop de slagroom half stijf. Voeg de eierdooiers toe. Meng, net voordat het gerecht op tafel komt, de slagroom met de eierdooiers doorheen de soep.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.