Pas geverfd

© Getty
Gillian Lowyck

Je kan nooit genoeg groen in huis hebben, vindt Gillian Lowyck. De Oostendse is zot van alles wat planten en bloemen zijn en schrijft hier wekelijks over alles wat groeit en bloeit.

De Indigofera wordt al eeuwenlang gebruikt om textiel te kleuren. Met deze plant kleuren is een ingewikkeld proces en de indigoplant is ook niet overal zo gemakkelijk te vinden. Maar wist je dat je met heel wat planten en zelfs groenten uit de moestuin erg gemakkelijk textiel kan kleuren? Wat dacht je bijvoorbeeld van zijden linten om rond je boeketten te doen? Waarschuwing: verslavend!

Overal rond je vind je tal van opties om textiel te kleuren: in parken, langs bermen, in je tuin of op je balkon. Heel veel kruiden zoals rozemarijn, munt of tijm geven mooie, sterke kleuren. Kleuren die je trouwens niet altijd verwacht. Zo zorgt avocado voor een rozige tint. Het maakt ook een verschil of je een fixeermiddel gebruikt of niet. De kleuren kunnen dan ietwat feller zijn en beter houden. Was je geverfde textiel liever niet warm, de kleuren zullen snel verdwijnen.

Aan de slag

Hoe ga je aan de slag? Neem een kookpot. Die pot kan je achteraf niet meer gebruiken om eten in te bereiden, hou daar dus rekening mee. Verzamel je planten gebruik altijd vers materiaal en snij ze in kleine stukjes. Doe twee keer zoveel water als planten in de pot en laat een uurtje zachtjes pruttelen. Zeef nu de planten uit het mengsel. Voilà, je hebt een verfbad! Leg je textiel in een bad met fixeermiddel. Je kan zout water of azijn gebruiken, maar fixeermiddelen kan je ook in de winkel kopen. Doe je textiel na een uurtje, uitgewrongen, in het verfbad. Laat het daar liggen tot je de gewenste kleur hebt; hoe langer hoe donkerder. Klaar!

Het leuke aan kleuren met planten is dat je enorm veel kan experimenteren. Bepaalde fixeermiddelen geven andere kleuren, andere stoffen geven een bijzonder effect… Experimenteer erop los!

Kleuren met planten

Gooi de schillen van je uien niet weg! Een gewone, simpele ui kan zorgen voor een prachtige gele, gouden kleur. Fan van roze? Gebruik avocado, rozen of kersen. Een groene kleur krijg je van onder meer brandnetels, de bloemen van Suzanne-met-de-mooie-ogen of de bladeren van kamille. De bladeren van de eucalyptus kleuren je stof oranje. Rood krijg je van uiteraard rode bieten, maar ook hibiscusbloemen. Meekrap is een heel bekende plant die al eeuwen gebruikt wordt voor de felle rode kleur. En naast een pluk- en moestuin, kan je misschien ook een stukje van je tuin reserveren voor planten om mee te kleuren. De mogelijkheden zijn eindeloos!

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.