Paradijs voor grote kinderen

Dirk Denoyelle heeft de perfecte karwei voor ons: we mogen het toilet helpen bouwen. Een precisiewerkje zo blijkt al vlug. © Ivan Ruck
Axel Vandenheede

Wie straks naar Kortrijk Xpo afzakt om de Amazings Art Experience te bezoeken – een must do voor de legofan – zal zich de ogen uitkijken. Fresco’s, bekende koppen, dieren… Het passeert allemaal de revue en alles is gemaakt uit blokjes. Zelfs een legotoilet mocht niet ontbreken. Een wc met een KW-stempel trouwens, want wij hielpen Dirk Denoyelle het dak te bouwen.

Ik geef het toe: als het om lego gaat, komt het kind in mij naar boven. Resultaat: in mijn bureau thuis werk ik te midden van de bouwwerken. Wanneer blijkt dat legokunstenaar Dirk Denoyelle (53) vanaf zaterdag 30 juni in Kortrijk uitpakt met zijn Amazings Art Experience, is een mailtje snel gestuurd. Of we hem niet mogen helpen met bouwen. Geen probleem, zo blijkt.

“Ik geef het toe: als het om lego gaat, komt het kind in mij naar boven”

Plaats van afspraak: de beschutte werkplaats De Brug in Mortsel. De eerste verdieping van het hoofdgebouw is het summum voor de legofan: overal staan grote kartonnen dozen met één bepaalde soort legoblokjes. Her en der staan kunstwerken half of helemaal afgewerkt. Dirks medewerkers werken intussen vlijtig voort: de ene bouwt een fontein, enkele anderen bekijken de fresco’s die klaar zijn. “Herken je die man links onderaan?” vraagt Dirk. Niet meteen, antwoord ik. “Je moet wat verder staan.” En jawel, daar komt de figuur van Willem Vermandere tevoorschijn. Nog maar eens is bewezen dat lego magie is.

Met een team van zeven mensen is Dirk al een aantal maanden bezig om de Amazings Art Experience op te bouwen.
Met een team van zeven mensen is Dirk al een aantal maanden bezig om de Amazings Art Experience op te bouwen.© Ivan Ruck

“Met een team van zeven mensen zijn we nu toch al een aantal maanden bezig om de Amazings Art Experience volledig te bouwen”, gaat Dirk in het West-Vlaams voort. “Het stoort toch niet dat ik dialect spreek, hé? Trouwens, ik krijg hier niet veel meer de kans om dat te doen, anders begrijpen ze me niet.” (lachje)

Intussen is de fotograaf druk bezig om de ideale setting voor een reeks foto’s te creëren. Dirks medewerkers halen een aantal werken uit kartonnen dozen, wat tot een kleine discussie leidt. “We gaan toch niet alles op voorhand tonen in de krant?” zegt iemand. Dirk sust en schakelt daarbij over naar het Antwerps. “We hebben zoveel in petto, dat komt wel goed.” Er wordt wel afgesproken dat er maar één legogevel gefotografeerd wordt. “Die met de trappekes.” Wanneer Dirk ‘de laatste hand legt’ aan een van de tredes, komt de komiek in hem naar boven en trekt hij een rare smoel.

Steentje bijdragen

Dirk toont ons hoe we de blokjes moeten lijmen.
Dirk toont ons hoe we de blokjes moeten lijmen.© Ivan Ruck

“Bon, daarvoor ben jij niet naar hier gekomen, zeker?” gaat Dirk meteen daarna voort. “Jij wilde mee helpen bouwen aan iets. Wel, ik heb de perfecte karwei voor ons beiden: het toilet.” Even later blijkt hij het nog te menen ook: in een hoekje staat een blauw gebouwtje dat op Amazings Art Experience een toilet zal zijn. Niet letterlijk, voor alle duidelijkheid. “De blauwe muren zijn af, nu moet het dak erop”, aldus Dirk. Maar dat blijkt een probleem: de metalen constructie die de bakstenen in lego ondersteunt, zit bovenaan in de weg.

Enkele momenten later brainstormen Dirk en zijn team. Passen we het dak aan? Moeten de blauwe muren nog iets hoger komen? “Hoe goed je ook iets uittekent, je komt altijd onverwachte dingen tegen“, reageert Dirk. “Of ik dat ambetant vind? Helemaal niet. Zoiets doet je verder denken dan je neus lang is. Je wordt voortdurend uitgedaagd. Bovendien is het part of the job.”

Paradijs voor grote kinderen
© Ivan Ruck

Dirk besluit dat de muren iets hoger moeten komen. Bakstenen gemaakt uit blauwe legoblokjes kunnen we echter niet gebruiken: de metalen staven zitten in de weg. Het wordt dus puzzelen met kleine blokjes. “Ik heb blauwe blokjes tweemaal vier nodig!” roept Dirk. “En ook col.” Lijm dus. Even later toont hij hoe ik de blokjes moet lijmen. Je pakt een penseel en wrijft de bovenkant van de blokjes in. Let op dat je niet met die lijm morst op je huid. Want dat brandt. Als het toch gebeurt, ga dan snel je handen wassen.”

Het lijmen laat ik uiteindelijk aan Dirk zelf over. Hij heeft tenslotte veel meer ervaring daarmee. “We plakken de blokjes aan elkaar vast om stevigheid te creëren. Voor de gebouwen hebben we ook eerst heel veel bakstenen met blokjes gebouwd. Enkele jobstudenten hebben toen de tijd van hun leven gehad”, vertelt hij met een knipoog.

Paradijs voor grote kinderen
© Ivan Ruck

Laagje per laagje groeit de muur. Regelmatig is het zoeken hoe de blokjes geplaatst moeten worden. Maar dan is het eerste muurtje van de drie toch klaar. Nog twee te gaan dus… Dat is werk voor de volgende dag, net als het groene dak en de twee bruine klapdeuren. “Het wordt mooi, niet?” aldus nog Dirk. Ik kan het enkel beamen. “Dit toilet zal helemaal op het einde van Amazings staan, net als de andere gevels. Twee van die gevels zullen trouwens niet klaar zijn, de bezoekers zullen letterlijk hun steentje kunnen bijdragen.”

Paradijs voor grote kinderen
© Ivan Ruck

Wie mee wil helpen bouwen, omcirkelt zaterdag 30 juni in de agenda. Dan opent Amazings Art Experience in het Meeting Center in Kortrijk Xpo. Bezoeken kan tot zondag 22 juli.

Info: www.amazings.eu.

Paradijs voor grote kinderen
© Ivan Ruck

Paradijs voor grote kinderen
© Ivan Ruck

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.