Ons proefkonijn in Toi, Moi et la Mer: Een feest voor al je zintuigen

Chef Christophe Snauwaert werkt alleen met verse noordzeevis. © Westtoer
Jan Degoe
Jan Degoe Chef Regio

Toi, Moi et la Mer, het klinkt veelbelovend en het restaurant op de Oostendse zeedijk maakt zijn naam waar. Je krijgt letterlijk de smaak van de Noordzee op je bord, en dat met zicht op het strand en de golven.

Goed uitgewaaid na een stevige wandeling op de zeedijk komen we aan in Toi, Moi et la Mer. Je kan zowel op het overdekte afgesloten terras of in de zaak zelf eten, wij kiezen voor een tafeltje met zicht op zee. Op de kaart prijken onder meer varkenswangetjes en vol-au-vent op grootmoeders wijze, maar op zo’n locatie moet je gewoon voor vis kiezen.

“Groot gelijk”, zegt chef Christophe Snauwaert, een geboren en getogen Oostendenaar die de zaak in 2007 overnam van zijn moeder en de gerechten gaandeweg verfijnde. “Ik werk enkel met noordzeevis, geleverd door mijn plaatselijke visboer Simons & Decru, die carte blanche krijgt bij de dagelijkse keuze van de catch of the day. Voor de garnalen zorgt de familie Bogaert van de O.62 Dini.”

Chef Christophe raadt ons het North Sea Fishbar Menu aan, een leuk concept met vier kleine voorgerechtjes en één hoofdgerecht. Bijna met de voetjes in het zand, zo wordt het menu aangeprezen op de kaart. Christophe schotelt ons smeus met Oostendse grijze garnaaltjes, Zeeuwse mosseltjes, een scheermesje met wasabi en een perfect gekruide bisque van opnieuw Oostendse grijze garnaaltjes voor. Het scheermesje en de bisque smaken heerlijk, maar het absolute topgerechtje van de vier is de smeus.

En dan moet het beste nog komen met de catch of the day als hoofdgerecht. Dat is die dag een combinatie van roodbaars, op het vel gebakken, en kabeljauw op een bedje van linguini met een overheerlijke saus. Smullen gewoon. Ja, in Toi, Moi et la Mer worden al je zintuigen geprikkeld. Je ziet de zee, je hoort de zee, je ruikt de zee, je smaakt de zee.

Nog dit: de ober verrast ons bij al dat lekkers met een Spaanse witte wijn, Azulejo, gemaakt van de albariñodruif uit de streek Rias Baixas, maar het is vooral het etiket dat opvalt met afbeeldingen van, jawel, vissen en inktvissen.

Toi, Moi et la Mer

Albert I-promenade 68

in Oostende

www.toimoietlamer.be

Meer adressen op

www.hetlekkerewesten.be

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.