Ons proefkonijn in ‘t Werftje in Zeebrugge: Met een kus van de zee

Westtoer © marcwallican.be
Jan Degoe
Jan Degoe Chef Regio

Charmant en authentiek. Dat is het eerste wat je te binnen schiet als je ‘t Werftje binnenstapt. Vermaard voor onovertroffen garnaalkroketten, maar ook voor fruits de mer bij een goed glas wijn of een frisse pint aan de bar ben je er welkom.

Wie de zee als geliefde neemt, moet de zoutsmaak bij de kus verdragen, staat te lezen in een van de balken van het dakgebinte in ‘t Werftje, het oudste etablissement van Zeebrugge. Wat begon in 1905 als visserscafeetje is uitgegroeid tot hét adres voor zeevruchten, maar ook de traditionele huisgemaakte garnaalkroketten zijn gebleven.

Meer dan honderd jaar oud is ‘t Werftje. Na een grondige renovatie en uitbreiding in 2015 hebben de authenticiteit en de gezelligheid niets aan kracht ingeboet. Nu telt de zaak maar liefst 250 zitplaatsen. “Bij ons hoef je dus niet te reserveren”, zegt Eli Vandersnickt (24), die de zaak overnam van zijn ouders Herlinde en Mike. Hij was het die een meer culinaire stempel op de zaak drukte.

“Ik stam uit een vissersfamilie, en nog altijd bezit onze familie twee schepen. Onze producten zijn dus levende vers zoals we zeggen. Al bieden we ook elke dag een vleessuggestie aan. Er zijn altijd wel klanten die geen vis lusten”, weet Eli, die zijn carrière startte als sommelier, maar zich daarna ook ontpopte tot chef. Als sommelier deed Eli onder meer ervaring op in De Karmeliet in Brugge en het Ritzhotel in Londen, waar hij wereldsterren als The Rolling Stones en Rod Stewart bediende.

Exclusieve wijnkelder

Zijn liefde en passie voor wijn zijn gebleven met een goedgevulde kelder. Meer zelfs, hij werkt samen met drie domeinen die een exclusief wijntje produceren voor ‘t Werftje. Vooral de chardonnay van Château Bon Baron, uit de streek van Dinant, streelt onze tong. Ook een wijnhuis uit de Elzas en eentje uit Zuid-Portugal maken een unieke assemblage voor ’t Werftje.

Tijd om ook de gerechten te proeven. De faam van de garnaalkroketten is meer dan terecht. Flinterdunne korst, lekker smeuïge vulling naar grootmoeders recept, genoeg garnaaltjes en niet te vergeten gefrituurde peterselie en citroen. Als hapje hebben we dan al mosseltjes op Thaise wijze achter de kiezen. Franse mosseltjes, maar superlekker. Als hoofdgerecht kiezen we de bouillabaisse: krabbenpoten, kabeljauw, garnaaltjes, mosseltjes… en heerlijke rouille erbij.

Genieten, noemen ze dat. En afsluiten, dat doen we met die frisse pint aan de toog. Santé!


Win een waardebonvoor ‘t Werftje

Wil jij zelf eens proeven van de kookkunsten van chef Eli Vandersnickt?

Dan hebben wij goed nieuws. In samenwerking met Westtoer mogen wij een waardebon van 100 euro weggeven.

Surf naar www.kw.be/winetentje en waag je kans.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.