Ons proefkonijn in In ‘t Nieuw Museum: Vlees en bier, een heerlijke combinatie

Koen Demeulemeester, de bebaarde chef van In 't Nieuw Museum. © Westtoer
Jan Degoe
Jan Degoe Chef Regio

‘Eet- en Drankhuis’ staat er te lezen op de gevel van In ‘t Nieuw Museum, een pittoresk restaurant op enkele minuten van het historische centrum van Brugge. Al zou vlees- en bierhuis de lading nog meer dekken. Een ware ontdekking.

Al meteen bij het binnenkomen van het grillrestaurant zit de sfeer goed. De sympathieke bebaarde chef Koen Demeulemeester en zijn vrouw Marijke begroeten de gasten met open armen, terwijl grote houtblokken in de reusachtige open haard liggen te knisperen. Alle vlees, en ook wilde zalm of tonijn, worden er door de chef gegrild op diverse roosters op verschillende hoogtes.

Houtvuur

“We zijn niet alleen gepassioneerd door onze producten, die we vooral lokaal aankopen bij boeren van bij ons, maar ook door vuur. Het houtvuur brengt het beste in het vlees naar boven en we experimenteren daarbij met eik, beuk en berk. Alles voor de smaak”, lacht Koen, die het restaurant drie jaar geleden overnam van zijn ouders. “Mijn houtvuur is eigenlijk het mooiste bureau ter wereld.”

Na een blik op de kaart, waarop de bieren in een smaaktabel ondergebracht zijn van ‘funky fruit’ tot ‘zoet roasted’, kiezen we voor de Museum Triple. Een smaakvol biertje dat speciaal voor het restaurant gebrouwen wordt door Bart Verdonck van de Kustbrouwerij in Middelkerke. We krijgen er vers gesneden sneetjes Italiaanse coppa bij als starter, waarna we een heerlijke Camembert delen, uiteraard gewarmd op het houtvuur. We lepelen het tot de bodem leeg met de zelfgebakken stukjes brood.

24 uur gegaard

Wat daarna volgt, is een lust voor de smaakpapillen. De chef schotelt ons een ribeye voor van het West-Vlaams Rood-runderras en een shortrib met huisgemaakte lookboter. De ribeye smelt in de mond, maar dé verrassing is de shortrib. Vergeet die varkensribben, dit is pas een sensatie. “Dit stuk vlees heeft 24 uur traag gegaard”, verklaart de chef de malse smaak.

Na dit copieuze maal passen we met spijt in het hart voor het dessert, maar niet getreurd. Wij keren zeker nog eens terug om de dame blanche met bier-chocoladesaus te proeven.

In ‘t Nieuw Museum, Hooistraat 42 in Brugge

Meer info: www.nieuw-museum.com

Meer adressen op www.hetlekkerewesten.be

Wil jij zelf eens proeven van de kookkunsten van Koen in In ‘t Nieuw Museum? Dan hebben wij goed nieuws. In samenwerking met Westtoer mogen wij een waardebon van 100 euro weggeven. Surf naar www.kw.be/winetentje en waag je kans.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.