Ons proefkonijn in Feu d’Or: feest met lekkers van de streek

Antoine Rabaut en Eline Coene. © Davy Coghe
Jan Degoe
Jan Degoe Chef Regio

Op een boogscheut van de zeedijk in Nieuwpoort-Bad, vlak bij de letterlijk in de zon schitterende schildpad van Jan Fabre, stappen we binnen in Feu d’Or. Een mooie zaak waar gezelligheid de boventoon voert met ‘cosy corners’ en authentieke houten tafels in een modern interieur.

Na het onthaal door de charmante gastvrouw Eline voelen we ons meteen thuis. Terwijl we genieten van een Duingin met tonic uit het nabijgelegen Koksijde grasduinen we door het menu. We krijgen er een ongewone, maar tongstrelende amuse bij van kroepoek met sjalot en venkelcrème. En enkele sneetjes brood met gerookte boter, dé specialiteit van het huis, en quasi nergens anders te vinden.

Chef Antoine Rabaut (28) deed ervaring op bij Kobe Desramaults en Wout Bru. Naast klassiekers als huisgemaakte vol-au-vent, steak of garnaalkroketten (met Nieuwpoortse garnalen) kan je ook kiezen voor een uitgebreide selectie tapas. Omdat alles heerlijk klinkt, laten we ons door de chef verrassen.

Noordzeevis

Als voorgerecht krijgen we cannelloni met noordzeekrab voorgeschoteld. Geen toeval, want de chef werkt het liefst met lokale topproducten. “In deze coronatijden is de slogan #ikkooplokaal, maar dat is al altijd onze filosofie. Bij ons enkel Noordzeevis, groenten van eigen bodem en vlees van Belgische leveranciers”, zegt Antoine.

Als tussendoortje volgt zeekat in een krokant korstje, waarna het hoofdgerecht opnieuw een festijn van streekproducten is: pladijs uit de Noordzee met boontjes uit Poperinge en kaas van de Moerenaar. Met daarbij patatten van ‘t Dunehof, een plaatselijke boerderij. De aardappelpuree met gerookte boter is zonder overdrijven de lekkerste die we ooit aten.

Duindoornbessen

Eindigen doen we met een dessertje met chocoladesmaken, maar ook ijs van duindoornbessen. Jawel, opnieuw een ingrediënt dat achter de hoek te vinden is. Maar geef de chef eens ongelijk, nadat je het geproefd hebt.

Nu ook de lockdown voor de horeca voorbij is, is Feu d’Or doorlopend open tot ‘s avonds 21 uur. Nieuw is dat je er ook ‘s middags terechtkan voor een lekker gebakje of een koffie, en dat precies alsof je thuis bent.

Wil jij zelf eens proeven van de kookkunsten van Antoine in Feu d’Or? Dan hebben wij goed nieuws. In samenwerking met Westtoer mogen wij een waardebon van 100 euro weggeven. Surf naar http://www.kw.be/winetentje en waag je kans. Meer info over het restaurant: www.feudor.be. Meer adressen op www.hetlekkerewesten.be.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.