Ons proefkonijn in De Kruidenmolen: creatief met lekkere smaken

Gastvrouw Veerle Quintens en chef Stijn Bauwens van De Kruidenmolen. © Davy Coghe
Jan Degoe
Jan Degoe Chef Regio

In het polderdorpje Klemskerke, vlak bij kustgemeente De Haan, is bistro De Kruidenmolen sinds 21 jaar een gevestigde waarde. Chef Stijn Bauwens zweert bij authentieke smaken met respect voor het product.

In deze coronatijden komen horecazaken creatief uit de hoek en dat is in De Kruidenmolen niet anders. Chef Stijn en zijn vrouw Veerle hebben hun terras uitgebreid waardoor we kunnen dineren in de buitenlucht met zicht op de prachtig gerestaureerde molen. ‘Koken met buikgevoel’ en ‘we doen in smaak’, lazen we voor ons bezoek op hun website, dus onze verwachtingen zijn hooggespannen.

Stijn groeide op in ‘t Smisje, het restaurant van zijn ouders in het nabijgelegen dorpje Nieuwmunster. De liefde voor producten uit de eigen achtertuin kreeg hij van kleins af aan mee. Ervaring als kok deed hij onder meer op in het Brugse driesterrenrestaurant De Karmeliet alvorens de stap naar een eigen zaak te zetten. “We hebben een zwaar, maar prachtig beroep. In alle vrijheid creatief zijn en onze klanten laten genieten, daar doen we het voor.”

Gastvrouw Veerle raadt ons als aperitief de Picon Blanc ‘Amer Flandrien’ aan van wijnhandel Finesse uit Menen. Terwijl we er samen met het hapje – een gazpacho met linzen, gepofte rijst en zelfgemaakte chips – van genieten, neuzen we door het menu. Dat bevat klassiekers zoals garnalenkroketten en sliptongetjes, maar ook een varkenspoot tot zelfs mergpijpjes toe. We kiezen voor het Bib Gourmand-menu en krijgen twee plaatjes van voorgerechten: buratta (mozzarella met room) met slahart, rundertartaar en pikante wafelchips én warme courgettebloem met vlaswijtingterrine. Moeilijk te zeggen wat het lekkerst is, het is allebei overheerlijk. De hoofdgerechten zijn dan weer klassiek met gegrilde zalm en Mechelsekoekoekfilet. Het dessert, een mousse van witte chocolade met rood fruit en een vers gemaakt madeleintje, smelt in de mond.

Veerle stelde een evenwichtige wijnkaart samen, maar ook de bierkaart is top. De biertjes zoals de Jus de Mer uit Middelkerke passen wonderwel bij al dat lekkers voor onze neus.

De Kruidenmolen

Dorpsstraat 1 in Klemskerke (De Haan)

www.kruidenmolen.be

Meer adressen op www.hetlekkerewesten.be

Wil jij zelf eens proeven van de kookkunsten van Stijn in De Kruidenmolen? Dan hebben wij goed nieuws. In samenwerking met Westtoer mogen wij een waardebon van 100 euro weggeven. Surf naar www.kw.be/winetentje en waag je kans.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.