Ons proefkonijn in Botteltje in Oostende: lekkernijen op een bedje van gemoedelijkheid

James Desimpelaere verwerkt graag bier en streekproducten in zijn gerechten. (Foto Westtoer)
Nancy Boerjan

Het Oostendse Botteltje heet een bruin café te zijn met een grote selectie van Belgische bieren en volle, verse smaken in de borden. De ongedwongen, gemoedelijke sfeer houdt er menig gast bovendien langer aan de praat dan ze verwachtten…

James Desimpelaere bakte als jongen al talloze porties spek met eieren voor de Britse toeristen in hotel Botteltje dat werd uitgebaat door zijn ouders. Ze gaven hem niet alleen hun ondernemingszin door, die hij aanvulde met een kokopleiding aan Hotelschool Ter Groene Poorte en tal van stages in gerenommeerde restaurants als La Réserve en Villa Lorraine, maar ook de liefde voor kwaliteitsvolle streekbieren. Het hotel telt vandaag 15 gerenoveerde kamers, ingericht met verschillende brouwerijen als thema. Het bijhorende cafeetje waar bierliefhebbers vorige eeuw al de weg naartoe vonden, groeide uit tot een gezellige gastropub waar de gasten vandaag genieten van flink gevulde borden met eenvoudig lekker bereide, verse streekproducten, naar het seizoen. James houdt de kaart dan ook beperkt, al biedt die nog meer dan voldoende keuze uit vooral vis- maar ook vleesgerechten, voor kleine en grotere honger. Bovendien serveert hij er ook een wekelijks wisselend menu.

300 streekbieren

Samen met het cafeetje groeide ook de bierkaart aan, tot vandaag bijna 300streekbieren. Het mag dus niet verwonderen dat James ook graag bier verwerkt in zijn keuken, wat resulteert in verrassende toppers als varkenswangetjes bereid met Keyte Dobbel-tripel, het Oostends vispannetje op smaak gebracht met La Trappe Wit of een crème brûlée met Sint-Bernardus prior. Het recept voor het blonde huisbier Ostensche Strever, alleen verkrijgbaar in Botteltje, toverde James trouwens letterlijk uit zijn kookpotten en perfectioneerde hij in samenwerking met Brouwerij Maenhout.

Zelfgemaakte garnaalkroketjes op basis van ‘zijn’ Ostensche Strever zijn meteen ook zijn jongste creatie. “De eetkaart stelt bij elk gerecht een bijpassend bier voor”, vult James aan. “Maar iedereen kan zijn of haar keuze maken uiteraard. Om hen daarbij wat te helpen, krijgt elk bier een woordje uitleg op de kaart.” Bovendien mag ook de wijnkaart gezien worden.

Botteltje biedt met dit alles een mooi totaalplaatje. “Mensen komen hier graag lekker eten, een goed glas drinken, en blijven vaak ook natafelen. Die kwaliteitsvolle maar gemoedelijke beleving is precies waar we naar streven”, besluit James.

Botteltje, Louisastraat 19 in Oostende, www.botteltje.be

Meer adressen op www.hetlekkerewesten.be

Win een waardebon voor Botteltje

Wil jij zelf eens proeven van de kookkunsten van James Desimpelaere? Dan hebben wij goed nieuws. In samenwerking met Westtoer mogen wij een waardebon van 100 euro weggeven.

Surf naar http://www.kw.be/winetentjeen waag je kans.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.