Ons proefkonijn bij restaurant Buiten Gewoon: Buitengewoon lekker

Dagverse en lokale producten primeren in de keuken van Chef Serge Smagge. © Westtoer
Goedele Verrecas

In het Brugse Ommeland ontwaar je tussen Ardooie en Zwevezele een restaurant dat weerklinkt in naam en smaak: Buiten Gewoon. Waar streekproducten primeren en chef Serge Smagge op het elan van de seizoenen werkt.

Geen producten smaken verser dan die van onze duurzame korte keten. “Het is werken met het allerbeste materiaal”, legt chef Serge Smagge uit. Hij kookt met een uitgesproken vertrouwen in de lokale productie van de buren. “Ardooie is een groentegemeente en met de plaatselijke landbouwers hebben we alles in huis om lekker te koken. Dagvers en kraakwit witloof komt bijvoorbeeld rechtstreeks van bij kweker Hans Vandewalle in Pittem, het bijzonder kwaliteitsvolle en unieke Duke of Berkshire-vlees van bij Danis hier in Koolskamp, mijn vis haal ik zelf in de vismijn in Oostende en onze koffie wordt gebrand in het Ambachtelijk Koffiehuis in Roeselare.” En dat smaak je zeker. Serge presenteert al 12 jaar een klassieke keuken met moderne toets, waarbij het wisselende maandmenu en de wekelijkse lunch grote voltreffers zijn. Voor de liefhebbers kan er ook à la carte gekozen worden, is er een kreeftenmenu mogelijk op aanvraag of is er een foodsharingmenu op vrijdagavond.

Huiselijk dineren

Net voor de maandwissel van het menu steken we hier met veel goesting onze benen onder tafel. Setting? Een klassieke villa en dito huiselijke eetplaats, waar rustige zandtinten en een hartelijke gastvrouw de sfeer mee bepalen. We starten met een welkomstproeverij van drie hapjes, waarbij de tartaar van limousinrund doet uitkijken naar de andere gerechten. We kiezen voor het diverse aanbod en beslissen de twee verschillende opties van het maandmenu te proeven. Een bouillon van dashi en bergamot verrast in smaak en frisheid bij de gerookte paling en grijze garnalen als voorgerecht. Mijn tafelgenoot kiest het gelakte buikspek met een dressing van gember, curry en munt. Ook hier affirmatie. Een appelsorbet met Pineau de Charentes en sprite komt als tussengerecht, voor we van start gaan met de marmiet van schartong in een jus van mosselen en de parelhoen suprême met oesterzwam en shiitake, geglaceerde venkel én volgens de gastvrouw de allerbeste dauphineaardappelen. Als afsluiter is er zoete ananasbeignet, kokosijs en vanillespiegel. En met een leuke knipoog ontdekken we net voor ons vertrek dat de gastvrouw zelf de zoete versnaperingen bakt die als extra bij de koffie worden geserveerd.


Buiten Gewoon, Oude Ardooisestraat 28, Koolskamp – www.restobuitengewoon.be

Meer adressen opwww.hetlekkerewesten.be


Win een waardebon voor Buiten Gewoon

Wil jij zelf eens proeven van de kookkunsten van Serge Smagge? Dan hebben wij goed nieuws. In samenwerking met Westtoer mogen wij een waardebon van 100 euro weggeven. Surf naar www.kw.be/winetentje en waag je kans.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.