Ons proefkonijn bij 8chef: “Heerlijke streekproducten met een zuiders sausje”

Véronique Dewulf zie je koken vlak voor je neus en dat scherpt de honger. © gf
Mieke Verhelle
Mieke Verhelle Chef Nieuws

West-Vlaanderen is bij fijnproevers beter bekend als Het Lekkere Westen. Omdat ook wij genieten van het goeie leven, sturen we elke week een proefkonijn op pad. Deze week schuiven we aan bij Véronique Dewulf van 8Chef.

Bij het binnenkomen van 8Chef krijgen we meteen al een gezellig, huiselijk gevoel. Hoewel we persoonlijk geen fan zijn van hoge tafels en stoelen, komen die hier volledig tot hun recht. De stoelen zitten comfortabel, de tafels nodigen uit tot een gesprek. Dat het keukeneiland midden in het restaurant staat en je Véronique ziet en hoort koken, bevordert alleen maar de gemoedelijke sfeer. Op onze vraag om alcoholvrij te blijven, schenkt haar man Lieven Bothuyne frisse bubbels.

Véronique kreeg de liefde voor het koken van thuis mee, in de restaurants van haar ouders en grootouders. Ze is duidelijk een dochter van de kust en werkt heel graag met verse noordzeevis. Ze laat zich leiden door wat de schipper vangt, waardoor haar ‘catch of the day’ telkens een verrassing is, zowel voor haar als de klant.

Toch laat Véronique zich ook door zuiderse tapas inspireren. Invloeden van de Spaanse zon zijn nooit ver weg, een geliefde vakantiebestemming van de chef. Toch blijft ze trouw aan de producten uit de streek. Daarbij staan groenten vaak centraal. Op elk bord ligt een gezonde portie lekkere vitamientjes.

Gezond én lekker koken is dan ook het motto van Véronique. Diabetici en mensen met een glutenallergie hoeven hier niet te vrezen. Gluten en suikers zijn hier zo goed als verbannen, op een of twee gerechtjes na. Door de keuze voor verse producten is de kaart tot vijf gerechten beperkt, los van de amuses en de desserts. We kunnen zelf kiezen hoe we het menu samenstellen. We willen alles wel proeven en krijgen achtereenvolgens een velouté van pastinaak, eendenlever, ravioli, schelvis en West-Vlaams rood rund. Alles wordt bereid op de plancha, recht voor onze neus. Intussen neuriet Véronique zachtjes mee met de muziek. Alleen al haar zien koken, scherpt de honger.

8Chef

Strandlaan 266 in Koksijde (Sint-Idesbald)

www.8chef.be

Meer adressen op www.hetlekkerewesten.be

Win een etentje: http://kw.be/winetentje

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.