Neem eens een groene pauze

© Getty
© Getty
Gillian Lowyck

Je kan nooit genoeg groen in huis hebben, vindt Gillian Lowyck. De Oostendse is zot van alles wat planten en bloemen zijn en schrijft hier tweewekelijks over alles wat groeit en bloeit.

Voor wie thuiswerkt en dat doen we ondertussen met zijn allen al een hele tijd kan het verleidelijk zijn om de hele dag binnen te blijven en enkel maar achter de computer te zitten. Gelukkig is een tuin of terras het ideale excuus om even naar buiten te gaan. Je kan van alles doen in de tuin in vijf of tien minuten pauze. Dus, zet een koffie of thee, trek je tuinschoenen aan, laat die Zoommeeting even voor wat hij is en ga naar buiten!

Vijf minuten tijd?

– Pluk je tulpen. Eerlijk, ik vind het altijd een moeilijke keuze. Laat ik ze staan in de tuin of pluk ik ze voor op de keukentafel? In tijden van thuiswerk is de keuze snel gemaakt: een vers bosje zelfgekweekte tulpen op je bureau doet wonderen.

– Onkruid wieden. In vijf minuten kan je natuurlijk niet je hele tuin wieden. Kies een vierkante meter uit en ga daar helemaal wild op.

– Aardappelen voorkiemen. Heb je een moestuin? Aardappelen zijn supergemakkelijk. Als je aardappelen wil oogsten in de zomer, laat ze dan nu voorkiemen. Bestel ze online of haal ze in het tuincentrum.

– Tijdens je pauze kan je ze in een lege eierdoos stoppen en op een zonnige vensterbank zetten. Over een paar weken kunnen ze in de grond, of zelfs gewoon in een grote plantzak op je terras.

Tien minuten tijd?

– Zaai reukertwen. In tien minuten tijd kan je een heleboel reukerwten zaaien. Deze bloemen hebben lange wortels, dus kan je ze het best in lege rolletjes wc-papier zaaien. Zaai ze ongeveer een halve centimeter diep en zet ze op een warme, zonnige plek binnen. In mei kan je ze in de grond planten.

– Verpotten. Check je planten binnen of buiten in potten. Is het tijd dat ze een grotere pot krijgen? Haal ze uit de pot en bekijk de wortels. Zie je amper nog aarde en enkel maar wortels? Tijd om je plant een nieuwe woonst te geven.

Buiten zaaien

Kan je naar buiten zonder jas en sjaal? En is het weer al zeker tien dagen aangenaam? Dan kan je erover nadenken om eenjarigen meteen buiten te zaaien. Het voordeel is dat je je zaailingen niet moet verpotten. Het nadeel is dat er veel kapers op de kust zijn, vooral slakken dan. Maar de planten zijn de moeite wel waard, natuurlijk.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.