Zo mooi als mama

Parels voor alle generaties, van Tiffany&co. Prijs op aanvraag.© Tiffany&co
Parels voor alle generaties, van Tiffany&co. Prijs op aanvraag.© Tiffany&co
Redactie KW

Elke mama is apetrots op haar kroost. In die mate zelfs dat ze haar mini-me’s een matching outfit aanmeet, voor een feest of gewoon voor de fun. Altijd leuk voor geslaagde familiekiekjes en voor massa’s likes op Instagram.

De mini-mecollecties lijken een recent modefenomeen te zijn, maar hebben in werkelijkheid eeuwenlang bestaan. Tot in de tweede helft van de achttiende eeuw was er immers geen specifieke mode voor kinderen. Ouders kleedden hun kroost toen zoals minivolwassenen. Jongens droegen minipakken, meisjes lange jurken. Pas vanaf de negentiende eeuw zien we duidelijke verschillen tussen de volwassen outfits en die van de kinderen die iets losser en korter mogen zijn. Trendsetter op dat vlak was Queen Victoria, die haar kinderen in matrozenpakjes stak. De betere burgerij volgde haar voorbeeld en in geen tijd was de marinestijl dé trend bij het jonge volkje van goede komaf en later ook bij de brede bevolking.

Het kan ook subtiel met een print of kleur die terugkomt in de twinning outfits

Laat het nu net de marinestijl zijn die sterk vertegenwoordigd is bij ‘familiecollecties’ waar je dezelfde iconische stukken vindt voor volwassenen en kinderen. Zo zijn de marinetruien, knalgele regenjassen, laarzen en hoedjes van Petit Bateau in alle mogelijke maten beschikbaar. Saint James, Frans marine-icoon bij uitstek, biedt eveneens zijn klassiekers aan voor jong en oud. Ook ketens zoals Arket pakken dit seizoen uit met een marinecollectie voor alle generaties. Altijd fijn om met z’n allen als een echte clan eropuit te trekken.

Trouwt mama en is haar dochter het bruidsmeisje of hebben beiden gewoon zin een stralend witte zomerparty? Jurk mama (169 euro), dochter (79 euro),van La Redoute.© La Redoute
Trouwt mama en is haar dochter het bruidsmeisje of hebben beiden gewoon zin een stralend witte zomerparty? Jurk mama (169 euro), dochter (79 euro),van La Redoute.© La Redoute

Feesten in harmonie

Specifieke twinning outfits voor moeder en dochter duiken vaak op als capsulecollectie voor feesten zoals communies of bruiloften. Zo heeft de Belgische keten JBC binnen zijn communieaanbod een beperkte lijn met outfits voor mama en dochter die perfect op elkaar afgestemd zijn. Ook bij buitenlandse ketens zoals &Other Stories vind je dit seizoen feestelijke outfits voor moeder en dochter.

Klaar voor een strandwandeling: marinetrui kind (45 euro) en mama (89 euro), van Arket.© Arket
Klaar voor een strandwandeling: marinetrui kind (45 euro) en mama (89 euro), van Arket.© Arket

Opmerkelijk ook is de collectie die Simone Rocha deze lente ontwierp voor H&M. Met de regelmaat van de klok zie je celebs en influencers die een mini-mecapsulecollectie creëren in samenwerking met een label of een keten. Meestal houden die samenwerkingen op wanneer de kinderen groter worden en ze hun schattige gehalte wat verloren hebben. Twinning kan evenwel voor alle leeftijden, zonder daarom all the way te gaan. Het kan ook subtieler, in de vorm van een print of kleur die terugkomt in beide outfits. Wie aandachtig naar de familiefoto’s van koningshuizen kijkt, ziet dat de kleuren van de outfits altijd in harmonie zijn. Het schept een beeld van verbondenheid en tegelijk is het helemaal Instagramproof. (Lut Clincke)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.