Vier verrassende modesteden

Leuke souvenirs scoren op de Dolac in Zagreb. © NurPhoto via Getty Images
Nancy Boerjan

Londen, Parijs en Milaan een beetje beu? Geen nood, Europa herbergt nog andere modeparels. Wat dacht je van Keulen, Zagreb, Wenen of ons eigen Brussel?

Zagreb: charmante nieuwkomer

De Kroatische hoofdstad Zagreb stond tot voor kort niet bekend om zijn shoppingmogelijkheden. Onterecht, want de stad telt een kleine duizend winkels die zowel gevestigde waarden als jong ontwerptalent aanbieden. Langs de liefst 6 kilometer lange winkelstraat Ilica hét winkelhoogtepunt in het stadscentrum vind je de diverse winkels, tussen toeristische attracties en cafés. Hier hebben de klassieke ketens zoals Zara, H&M en Mango hun vestigingen, terwijl in de Tkal?i?eva-straat lokale en unieke winkeltjes de creaties van Kroatische ontwerpers voorstellen.

Goed om te weten is dat veel winkels hier openblijven tot 20 uur, maar op zaterdag de deuren al om 14 uur sluiten. Op de Dolac, de dagelijkse markt in het stadscentrum, scoor je dan weer leuke souvenirs.

Keulen: streetstyle staren

Exclusief winkelen in Keulen: Judith Mosqueira do Amaral in Prada en Petar Petrov.
Exclusief winkelen in Keulen: Judith Mosqueira do Amaral in Prada en Petar Petrov.© Getty Images

Dichter bij huis dan klassiekers als Berlijn en Hamburg maar zeker ook de moeite waard als winkelstad is Keulen. Keulen heeft het allemaal, van grote namen over internationale ketens tot aparte boetiekjes. Maar het is er vooral gezellig shoppen, in een centrum dat grotendeels autovrij werd gemaakt.

Je vindt er in het centrum enkele grote winkelstraten, zoals de Schildergasse, met de bekende ketens en grote warenhuizen. Voor de exclusievere designers moet je in de Mittelstraße en in de Pfeilstraße zijn. Aan de rand van de binnenstad vind je dan weer sfeervolle shoppingwijken waarvan het Belgisches Viertel de bekendste is. En in de multiculturele wijk Ehrenfeld zijn veel boetiekjes met lage prijzen en een aparter aanbod gelegen.

Wenen: vergeten vintageparel

Voor vintage en internationale labels is de Mariahilfer Strasse in Wenen de place to be.
Voor vintage en internationale labels is de Mariahilfer Strasse in Wenen de place to be.© Getty

In de Oostenrijkse hoofdstad ontdek je een enorm winkelaanbod tegen een indrukwekkend historisch decor. Het stadscentrum telt niet minder dan 3.000 designwinkels. De grootste winkelstraat in Wenen is de Mariahilfer Straße. Je vindt er internationale labels maar ook hotspots als Vintage Fabrik, een van de grootste vintagewinkels in de stad. Opvallend is overigens het grote aanbod schoenenwinkels, waar vaak lagere prijzen dan bij ons gevraagd worden.

Minder goed weer is in Wenen geen bezwaar. Buiten het centrum tref je een aantal zeer grote overdekte winkelcentra aan, waaronder zelfs het grootste van Europa, Shopping City Süd in Vösendorf met meer dan 330 winkels. Let wel: op zondag houden de meeste winkels in Wenen de deuren onverbiddelijk gesloten.

Brussel: altijd avantgarde

De Dansaertwijk gaat voor exclusieve mode zoals de ontwerpen van Martin Margiella.
De Dansaertwijk gaat voor exclusieve mode zoals de ontwerpen van Martin Margiella.© Gamma-Rapho via Getty Images

Vier verrassende modesteden
© Gamma-Rapho via Getty Images

Brussel verleidt fashionista’s met zijn unieke combinatie van gevestigde namen en jonge designers. Voor het exclusieve werk zijn de Louiza- en Waterloolaan aangewezen, met internationale topmerken als Delvaux, Chanel, Giorgio Armani, Prada… De Dansaertwijk gaat voor exclusieve maar ook originele en eigentijdse mode. Multimerkenwinkels presenteren er de collecties van Dries Van Noten tot Comme des Garçons, naast werk van jonge ontwerpers. Ook in de Sint-Jacobswijk, vlak bij de Grote Markt, vind je tal van hippe winkeltjes gespecialiseerd in design, kleding, geschenken of speciale voeding. Er liggen ook veel speciaalzaken voor verzamelaars. En in de Baljuw- en Katelijnewijk schieten kleine en originele boetiekjes sinds enkele jaren als paddenstoelen uit de grond.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.