Sprookjesachtige droomjurk of stijlvol broekpak:Daar komt de bruid

Droomjurk in zeemeerminstijl, met mooie sleep en lange sluier, van Pronovias (prijs op aanvraag).© Pronovias
Droomjurk in zeemeerminstijl, met mooie sleep en lange sluier, van Pronovias (prijs op aanvraag).© Pronovias
Redactie KW

Wie al een tijdje broedt op trouwplannen staat voor een moeilijke keuze: nu trouwen in beperkte kring of wachten tot we weer grote feesten mogen geven? Dat dilemma laat zich ook voelen in de keuze van de bruidsoutfit.

Hoe meer ogen op de bruid gericht zijn, hoe belangrijker de bruidsjurk wordt. Grote feesten en droomjurken gaan nu eenmaal samen. Voor kleine feesten, maar ook voor tweede of derde huwelijken, wordt er vaak gegrepen naar ‘alternatieve outfits’, zoals eenvoudige, korte of lange jurken, combinaties van een rok en een top, jumpsuits en broekpakken die je zowel bij de bruidszaak als bij de doorsnee boetieks vindt. Sommige budgetvriendelijke merken bieden tegenwoordig zelfs een aparte bruidslijn aan en pikken zo hun graantje van de bruidsmarkt mee. Je vindt onder meer bruidsjurken bij La Redoute of bij Y.A.S, een merk dat behoort tot de Deense groep Bestseller, bekend om zijn zachte prijzen.

“Je ziet inderdaad twee grote tendensen, enerzijds de ‘urban bruid’ voor wie het allemaal niet zo groots hoeft te zijn en anderzijds de romantische bruid die all the way gaat”, zegt Kim De Boeck, mede-eigenaar van Linea Raffaelli, een Belgische bruidsfabrikant met boetieks in Brugge en Leuven en tal van verkooppunten in binnen- en buitenland. “Die trend was al voor de coronacrisis aanwezig, maar tekent zich nu nog scherper af. Sommige koppels zijn al zo lang aan het wachten om te trouwen dat ze het niet langer willen uitstellen en nu maar een feest in beperkte kring geven. Bruiden gaan dan vaak voor een ‘minder grootse’ maar daarom niet minder mooie jurk. Wij spelen in op deze trend met een meer ‘urban’ gamma zoals vlotte broekpakken, body’s met bijhorende rokken, shorts of pantalons en hippe, lange jurken in soepel vallende materialen. Daarnaast hebben we uiteraard nog altijd romantische jurken en onze klassiekers waaraan we niet raken: een jurk die volmaakt mooi is, hoef je niet te veranderen.”

Romantische off-shoulderjurk met bloemenkant (1.650 euro), van de Belgische collectie Linea Raffaelli.© Linea Raffaelli
Romantische off-shoulderjurk met bloemenkant (1.650 euro), van de Belgische collectie Linea Raffaelli.© Linea Raffaelli

Belgische bruidsmode

Als het om bruidsmode gaat, spannen Italië en Spanje de kroon. Veel heeft te maken met hun diepgewortelde tradities waarbij het kerkelijke huwelijk dé aanleiding is om uit te pakken met de mooiste outfits en uitgebreide feesten.

Maar ook ons land speelt internationaal mee op het vlak van de bruidsmode. Naast Linea Raffaelli vinden ook de jurken van het Belgische bedrijf MRFG hun weg naar alle hoeken van de wereld onder de labels Rembo Styling, Marylise en sinds kort ook Carta Branca, de collectie die ontworpen wordt door Veronique Branquinho en helemaal haar stijl incarneert. Je vindt ook tal van kleinschalige ontwerpers die maatwerk leveren, zoals de Gentse Eva Janssens, telg uit een textielfamilie die een eeuw lang de stoffenwinkel Janssens uitgebaat heeft.

De perfecte bruidsjurk zit makkelijk en zet je persoonlijkheid in de verf

Als je budget het toelaat, kan je voor een haute-couturejurk gaan, bijvoorbeeld van het huis Natan, dat al verschillende bruidsjurken ontwierp voor het Belgische en het Nederlandse koningshuis, onder meer voor koningin – toen prinses – Mathilde.

Pittig kort en budgetvriendelijk: jurk van La Redoute (169 euro).© La Redoute
Pittig kort en budgetvriendelijk: jurk van La Redoute (169 euro).© La Redoute

Van romantisch tot sexy

Kies je voor een unieke creatie of voor een jurk uit een bruidszaak, dan bestel je die beter op tijd. Een bruidsjurk pluk je immers niet zomaar uit het rek zoals je een gewone jurk in een boetiek of in een keten koopt. Vaak verlopen er verschillende maanden tussen de bestelling en de levering. Eenmaal de jurk uit het atelier komt, volgt er kort voor je trouwdatum nog een tweede pasbeurt, met eventuele retouches zodat je jurk als gegoten zit. De bruidscollecties van vandaag bieden voor elke persoonlijkheid wat wils, van adembenemende sprookjesjurken met een lange sleep tot vlotte zijden broekpakken, sexy jurken met een prachtige ruguitsnijding, sensuele halterjurken en off-shoulderjurken tot vlotte korte jurken en combinaties van rok en top. Om ten volle van je dag te genieten, is het belangrijk dat je een outfit kiest waarin je je op je gemak voelt en die je persoonlijkheid in de verf zet.

Stijlvolle smoking in zijde (vanaf 2.000 euro) van Carta Branca, de collectie van Veronique Branquinho voor de Belgische bruidsfabrikant MRFG.© Ugo Camera
Stijlvolle smoking in zijde (vanaf 2.000 euro) van Carta Branca, de collectie van Veronique Branquinho voor de Belgische bruidsfabrikant MRFG.© Ugo Camera

Licht en veelzijdig

Een opvallende evolutie in de bruidsmode is dat de materialen niet alleen duurzamer, maar ook lichter en dus comfortabeler worden. Je vindt ook meer en meer ‘veelzijdige’ outfits die je kan aanpassen aan het moment van de dag. Wil je een lange sleep om over de rode loper naar het altaar te schrijden en een pittige jurk voor het dansfeest? Dan heb je twee mogelijkheden: je koopt twee jurken een trend die vanuit Amerika overgewaaid is of je gaat voor een korte jurk met een afneembare sleep of een semitransparante mantel of cape. Een bustierjurk kan je dan weer combineren met een kanten top of een zijden jasje zodat je zedig voor de priester verschijnt. Zo creëer je in de loop van de dag verschillende looks met één outfit, altijd leuk voor de foto.

Tweedehandsjurk van Pronovias (1.650 euro), te koop op het onlineplatform Something Something.© Pronovias
Tweedehandsjurk van Pronovias (1.650 euro), te koop op het onlineplatform Something Something.© Pronovias

Something old

Iedereen kent wel het Engelse bruidsrijmpje: Something old, something new, something borrowed, something blue . Nu vintage en tweedehands helemaal ingeburgerd zijn, kan je ook op je ‘grote dag’ voor een tweedehandsoutfit gaan. Something Something is zo’n Belgisch platform dat preloved – lees: gedragen bruidsjurken aanbiedt, naast pasmodellen van bruidszaken. Je vindt ze in diverse maten en prijzen. Soms durven de prijzen nog de pan uit te swingen, zeker als ze van bekende bruidsmerken komen. Le Freddie, gespecialiseerd in vintage mode, heeft dan weer originele vondsten die niet noodzakelijk uit de bruidssfeer komen. Het kunnen best witte of bloemrijke zomerjurken zijn die zich prima lenen als romantische bruidsoutfit. Je vindt er ook accessoires, zoals lange witte handschoenen of een tiara die het plaatje compleet maken. De prijzen blijven altijd redelijk, zeker in verhouding tot het hoge fashiongehalte. Ideaal voor budget- en modebewuste bruiden die zelfs op hun ‘grote dag’ voor duurzaamheid kiezen. (Lut Clincke)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.