Spelen met wit

Windjack van Taifun (119,99 euro).© Taifun
Windjack van Taifun (119,99 euro).© Taifun
Redactie KW

Wit wordt de trendkleur van het postcoronatijdperk voorspelt de bekende trendgoeroe Lidewij Edelkoort. Toch zien we ook al in de huidige lente- en zomercollecties heel veel effen wit, een kleur die staat voor een frisse start.

Wit staat voor sereniteit, eenvoud en puurheid maar ook voor hoop. Geen wonder dat wit in de huidige tijden door trendvoorspellers zoals Lidewij Edelkoort uitgeroepen wordt tot kleur van de toekomst. Onder de titel Blank page geeft Lidewij webinars voor iedereen die met trends bezig is. Volgens haar brengt het postcoronatijdperk, zeg maar de periode vanaf 2022, een nieuwe start. Ze vergelijkt het met een wit blad waarop je al je plannen voor je nieuwe projecten kan schetsen, nu we toch allemaal tijdens het voorbije jaar de tijd hadden om na te denken over de toekomst, en ons af te vragen hoe het anders kan. Achter het idee van het witte blad schuilt ook een positieve toekomstvisie: een nieuwe start biedt nieuwe kansen.

Lidewij Edelkoort neemt het witte blad ook letterlijk: wit wordt een van de belangrijke trendkleuren van de toekomst. In samenwerking met Rado ontwierp ze een minimalistisch, volledig wit horloge, de Rado True Thinline Stillness waarop de tijd ietwat flou aangeduid is doordat het glas lichtjes berijmd lijkt. De boodschap die achter het statementhorloge schuilgaat, kan je interpreteren als een oproep om bewuster te leven. “Neem je tijd om even stil te staan, want tijd is de grootste luxe in dit jachtige leven”, aldus de trendgoeroe.

Wikkeljurk in technisch katoen (735 euro) en brede ceintuur in raffia (200 euro), van Natan.© Natan
Wikkeljurk in technisch katoen (735 euro) en brede ceintuur in raffia (200 euro), van Natan.© Natan

Back to basics

Sweater van Arket (69 euro).© Arket
Sweater van Arket (69 euro).© Arket

Dat veel modelabels in dit nieuwe modeseizoen voor wit kiezen, is vrij logisch. In onzekere tijden zijn neutrale, tijdloze kleuren immers heel veilige opties. Wat het klassieke zwart voor de winter is, is wit voor de zomer: altijd stijlvol en nooit uit de mode. In het huidige aanbod zien we veel klassiekers in effen wit, zoals de vlotte doorknoopjurk, de witte chemisier en uitgepuurde broekpakken. Het zijn basisstukken die je eindeloos kan combineren en die je meteen in zomerse sferen brengen.

Wit is altijd stijlvol en in de mode

In het casual genre is de witte jumpsuit goed vertegenwoordigd, naast de ecru jeans, zeg maar de ecoversie van de bluejeans die aan populariteit wint en die meer en meer de norm zal worden. Volgens Lidewij Edelkoort is de ecru jeans het denim van de toekomst, een voorspelling die eigenlijk al ingehaald is door de realiteit van vandaag.

De tijd lijkt vrij vaag op dit witte horloge en dat is ook het onthaastende idee achter dit concept van Li Edelkoort voor Rado (2.050 euro).© Oliver Borchert
De tijd lijkt vrij vaag op dit witte horloge en dat is ook het onthaastende idee achter dit concept van Li Edelkoort voor Rado (2.050 euro).© Oliver Borchert

De witte sneaker, ondertussen een ‘eigentijdse klassieker’ geworden, blijft populair. Luxemerken brengen hem uit in mooi leder terwijl de casualmerken alsmaar meer voor vegan leder gaan. Het voordeel van een verzorgde, witte sneaker is dat je er overal mee weg komt. Je kan hem zowel onder een pak als onder een jeans dragen en hij staat ook cool onder een jurk. Naast wit, is comfort ook duidelijk een blijver in de mode. (Lut Clincke)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.