Ontwerpster Ine Verhaege (23) uit Meulebeke oogst internationale lof

Ine Verhaege bij haar eigen vaas-creatie. (foto Luc)
Redactie KW

Voor Ine Verhaege (23) neemt alles nu een sneltreinvaart. Tentoonstellingen in Parijs en Milaan, en straks een masterclass in Dublin… De jonge ontwerpster, die onlangs de tweejaarlijkse Concrete Design Competition won, gaat weldra onder eigen naam produceren.

De 23-jarige Ine Verhaege uit de Onze-Lieve-Vrouwstraat is een zelfverzekerde jonge dame. Na de lagere school koos ze resoluut voor industriële wetenschappen aan het VTI in Tielt.

“Ik belandde toen in een echt jongensbastion, maar dat deerde me niet. In Tielt heb ik de basis en die drang gevonden om verder in de wereld van het design en het ontwerpen door te dringen. Na mijn middelbaar trok ik naar het KASK in Gent om er een bachelor interieurvorming te volgen. Ik besefte dat ik na die drie jaar een zeker niveau haalde, maar deed een bachelor-na-bachelor aan het VOMO (Voortgezette Opleiding Meubel Ontwerp, red.) in Mechelen.”

“Na een ingangsexamen konden we met twintig aan de slag. Productgericht ontwikkelen en ruimtelijk denken vormden de basis van de opleiding, die ook stoelde op een nauwe samenwerking met ontwerpers, ambacht, industrie en technologie. Veel workshops en bedrijf- en beursbezoeken kleurden de studierichting. We konden daar ook in groepsverband onze ideeën de vrije loop laten en gestalte geven.”

“Ik val voor innovatieve concepten en ik hou van experimenteren met niet-alledaagse materialen. Elk object dat ik creëer, is uniek. Zo ontwierp ik een vaas met gerecycleerde kunststof. Het was de start van een onwaarschijnlijk verhaal. Ik kon deelnemen aan de Parijse designbeurs ‘1.000 Vases’, in oktober 2020. Al gooide corona roet in het eten, de toon was gezet en na Parijs werd ik zowaar geselecteerd om deel te nemen aan ‘1.000 Vases’ in Milaan. Die tentoonstelling richtte zich op het ontwerpen van vazen in alle mogelijke vormen en materialen. Ontwerpers uit veertig landen etaleerden hun creaties in de Superstudio Piu, voor een internationaal publiek. De tentoonstelling maakte van 5 tot 10 september deel uit van het 60ste Salone Internazionale del Mobilo in Milaan, een van de beroemdste internationale beurzen op gebied van design, interieur, ontwerp en architectuur.”

Beton plooien

“Tijdens het VOMO-jaar nam ik met twee collega’s deel aan de tweejaarlijkse wedstrijd van Febelcem, de Federatie van de Belgische Cement Nijverheid. De opdracht luidde ‘Form Works’: we moesten een betonnen artistiek werkstuk realiseren. We gingen voor een zetelconstructie met gebogen vormen, en slaagden erin om als het ware het beton te plooien en organische vormen te geven. Er waren twaalf inzendingen, van studenten design, architectuur en interieur die in België een opleiding volgden. Wij wonnen die ‘Concrete Design Competition’, kregen een geldprijs en volgen straks in Dublin een internationale masterclass.”

Ine gaat weldra op zelfstandige basis zowel klein en groot meubilair als volledige interieurs creëren, onder de noemer Ine V.

(LB)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.