Mode wint van de seizoenen

Nancy Boerjan

Warme winters en natte zomers, maar ook omgekeerd. Neen, er zijn geen seizoenen meer. De gevolgen daarvan strekken zich uit tot onze garderobes. Daarin hangen vandaag zomerjurkjes vredig naast lederen jasjes, en linnen broeken naast coltruien. Mix en match, maar wél met een paar stijlregels in het achterhoofd.

Een nieuw seizoen, een nieuwe mode. Decennialang viel aan het hoge ritme waaraan de modesector nieuwe collecties produceert simpelweg niet te tornen. Wie niet kon volgen, viel af. Maar een gestaag groeiend besef van hoe het allemaal wat duurzamer zou mogen, doet alsmaar meer consumenten maar ook producenten en handelaars zoeken naar hoe het anders kan. Ontwerpers als Raf Simons gaven de voorbije jaren aan niet langer mee te willen draaien in de moordende roulatie van vier tot zes collecties per jaar. Simons verliet om die reden het Franse modehuis Dior. Het Britse modehuis Burberry showt sinds kort zijn mannen- en vrouwencollecties tegelijk en richt zich op een onmiddellijke verkoop aan de consument. In plaats van op zoveel mogelijk nieuwe collecties focussen ontwerpers nu op brand building en bepalen zo zelf wanneer ze wat aanbieden.

Er duiken ook alsmaar meer seizoensloze merken op, zoals sinds 2018 het minimalistische label Âme, dat voluit de kaart van tijdloosheid en kwaliteit trekt. Ze brengen twee collecties per jaar uit, waarvan de stukken onderling perfect met elkaar combineren.

En ook op het niveau van de retail beweegt er iets. In de Antwerpse conceptstore Graanmarkt 13 wordt sinds een paar jaar alleen nog een seizoensloos aanbod verkocht. Hun voorbeeld wordt vooralsnog niet massaal gevolgd, maar de toon is in elk geval gezet.

“We denken wel degelijk alsmaar meer in termen van duurzaamheid. Het verschil tussen zomer- en wintercollecties vervaagt”, stelt ook styliste Sarah Roelstraete vast. “Denk maar aan typische zomerkleuren zoals wit en felroze, die kon je ook voorbije winter overal spotten. We kunnen onze kleerkast dus maar beter minder gaan opsplitsen.”

Met of zonder panty's. Een lange jurk dwingt je niet tot een keuze. (Foto Zenggi)
Met of zonder panty’s. Een lange jurk dwingt je niet tot een keuze. (Foto Zenggi)

Beter combineren

Eén kleerkast, maar dan eentje waarover goed wordt nagedacht. Jassen en dikke wollen truien zullen na april wel niet meer van pas komen, maar broeken, rokken, jurken, tops en T-shirts kunnen het hele jaar door blijven hangen of liggen. “Echt hoogzomerse tops het best wel achterin de kast leggen, maar waarom zou je een leuk T-shirt met print ook niet in de winter dragen, gecombineerd met een dikgebreide cardigan?”, stelt Sarah.

Er duiken alsmaar meer seizoensloze merken op. Alle stuks combineren het hele jaar door

Als je er de ruimte voor hebt, deel je kleerkast dan in per soort kledingstuk hang de bloesjes samen, de rokken samen… en zoveel mogelijk op kleur. Zo zie je meteen wat je hebt en hoe je de stukken onderling kunt combineren. Met zo’n kleerkast overbrug je meteen ook moeiteloos dat vervelende ‘tussenseizoen’. Je weet wel, die maanden waarin het ‘s ochtends als je de deur uit moet nog frisjes aanvoelt en je het vervolgens op kantoor veel te warm krijgt in je trui.

Wit is al lang geen zomerkleur meer. Bij Christian Wijnants draag je dit het hele jaar door. (Foto Christian Wijnants)
Wit is al lang geen zomerkleur meer. Bij Christian Wijnants draag je dit het hele jaar door. (Foto Christian Wijnants)

“De kunst is om jouw zomerse stuks winterproof te maken”, tipt Sarah. “Zo draag je een lichte blouse ook op koude dagen, maar dan met een coltruitje eronder. Met dank aan de seventies revival, want daar past deze look bovendien helemaal in.”

Zelfs typische zomerstoffen zoals linnen kun je in de vroege lente al dragen. Linnen oogt dan wel erg zomers, maar in contrast met een mohair trui creëer je net een heel leuke en verrassende look. Zo ook de übertrendy slip-on zomerjurk, die kun je nu al gemakkelijk aan met een fijn rolkraagtruitje of T-shirt eronder.

Laagjes, laagjes en laagjes

“Het gaat in het tussenseizoen vooral over laagjes”, vat Sarah samen. “En dat is nu net een grote trend, dus dat zit helemaal goed voor deze eerste frisse lentedagen. Draag je lentejurk nu al met lange laarzen en een panty, een warme vest erover met een riem in de taille staat die extra leuk en desnoods een mantel en dikke sjaal. Eens de zon komt piepen, hou je je warm met de sjaal en kun je de jas achterwege laten. En voor een instant lentegevoel trek je gewoon je panty uit.”

Nog een typisch zomeritem is de maxirok, en ook die past prima in een wintergarderobe. Draag er een korte, warme trui op en een dikke panty onder. In combinatie met een leren jasje en stoere enkellaarzen geef je een lange rok in een handomdraai een stoere winterlook.

Zelfs hét zomerschoeisel bij uitstek, de sandaal, is nu superhip met een dikke wollen sok erin. Kies dan wel voor een sandaal met stevige blokhak, ook hier met een knipoog naar de jaren 70.

Een leren jekker geeft cachet aan je zomerjurk én houdt je warm (Foto Ottodame)
Een leren jekker geeft cachet aan je zomerjurk én houdt je warm (Foto Ottodame)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.