Lekker warm van kop tot teen

Cardigan in Scandinavische stijl en wollen trui met zigzagmotief, van Eric Bompard.© Eric Bompard
Cardigan in Scandinavische stijl en wollen trui met zigzagmotief, van Eric Bompard.© Eric Bompard
Redactie KW

Wanneer het kwik onder nul zakt, is het hoog tijd om de warme jassen en dikke truien weer boven te halen. Een wollen muts, een maxisjaal en handschoenen maken je helemaal winterproof.

Kersttruien uit het Hoge Noorden

Noorse truien zijn dé klassiekers onder de winterbasics. De laatste jaren zijn allerlei variaties op deze traditionele truien razend populair rond de eindejaarsperiode. Ze kregen zelfs de bedenkelijke naam ‘foute kersttrui’ mee, onder meer door grappige en soms ondeugende interpretaties van Scandinavische motieven zoals rendieren.

De authentieke Noorse truien zijn veel soberder van stijl en zijn gemaakt van ongeverfde wol. De beige, zwarte, grijze en bruine kleurschakeringen zijn dus puur natuur. De naam ‘Noors’ is eigenlijk te beperkend. Veel Scandinavische eilanden en regio’s hebben hun eigen traditionele breimotieven die al eeuwenlang bestaan. Een van de meest bekende en populaire motieven is de achthoekige ster uit het Noorse plaatsje Selburose. Iedereen ziet er een sneeuwvlok in, maar in werkelijkheid is het een achtbladige roos. Door de eeuwen heen is dit motief een nationaal symbool geworden. Een andere tekening komt uit de streek van Setesdal en heeft een soort zwart stipjesmotief op een witte achtergrond. De Marius-trui is dan weer een kleurrijke variant op de Setesdal-trui en typeert zich door de kleurencombinatie van de Noorse vlag: rood, wit en blauw. De Noorse motieven zijn meestal in horizontale stroken verwerkt, die doorlopen op de mouwen. De cirkelvormige patronen die rondom de hals lopen, zijn dan weer typisch voor de IJslandse truien die internationaal populair werden dankzij het opkomende toerisme in de tweede helft van de vorige eeuw. Zowat elke toerist die IJsland bezoekt, laat zich verleiden tot de aankoop van zo’n nostalgische schapenwollen trui.

Vrolijk koude dagen op met een grappige foute kersttrui

Fans van de Deense misdaadreeks The Killing zullen het hoofdpersonage Sarah Lund wel altijd linken aan haar typische Scandinavische truien. Er is zelfs een website gemaakt rond de truien van Sarah Lund die afkomstig waren van de Faeröereilanden, een Deense eilandengroep die tussen Schotland, IJsland en Noorwegen ligt. Net als de Noorse truien zijn de originele Faeröer-modellen met de hand gebreid en wordt er ongeverfde wol van schapen van dit eiland voor gebruikt. Op en top ecologisch en back to basics.

Donsjassen voor hem en haar, op basis van synthetisch dons, van Save The Duck.© Save The Duck
Donsjassen voor hem en haar, op basis van synthetisch dons, van Save The Duck.© Save The Duck

Donzig zacht

Niets zaliger dan een donsjas of een lange donsmantel om in te schuilen bij barre kou. Ze zijn licht, zacht en comfy. Hoe warm ze zijn, hangt af van hun vulling. Echt dons nieuw of gerecycleerd blijft nog altijd een topper. Voor wie liever vegan door het leven gaat, zijn er ondertussen hoogwaardige synthetische alternatieven die je ook heerlijk warm houden.

Muts en bijhorende sjaal, van Tricot Pop.© Tricot Pop
Muts en bijhorende sjaal, van Tricot Pop.© Tricot Pop

De juiste accessoires

De accessoires maken het verschil: warme handschoenen en kousen, een muts en een sjaal die hoofd en hals lekker induffelen en je bent helemaal winterproof. (Lut Clincke)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.