Kleur, leder, comfort en klassiekers: Deze herfst mag alles

Degelijke basisstukken om lang van te genieten: camel mantel (99,99 euro), kabeltrui (79,99 euro) en broek (24,99 euro), van C&A © C&A
Redactie KW

Het nieuwe seizoen brengt een soort overgangsmode die balanceert tussen cosy en fancy. Duurzaamheid en comfort blijven sleutelbegrippen, maar het mag letterlijk en figuurlijk ook wat kleurrijker. Denk broekpakken in poëtische pastels en pittige outfits in leder, tussen stoer en sensueel. Van discrete mode voor jaren tot statement pieces om mee uit te pakken.

Comeback van de blijvers

Kleren die nooit demoderen passen helemaal binnen de ‘minder maar beter-filosofie’. Zoals tijdloze mantels in effen wol of in klassieke ruiten. Het zijn duurzame stukken waaraan meestal een hoger prijskaartje hangt, maar die op lange termijn per draagbeurt goedkoper uitvallen dan budgetvriendelijke spullen die na een seizoen al gedumpt worden. We noteren dit seizoen ook veel effen totaalsilhouetten in discrete tinten en sobere belijningen die alle trends overstijgen. In het rijtje van de evergreens kan het witte hemd niet ontbreken. Je vindt het in alle mogelijke variaties, van rechttoe rechtaan modellen tot creatieve interpretaties met rijke details.

Oversized wollen trui met grote rolkraag in een zachte pasteltint (190 euro) en een assorti sjaal die geknoopt is in de taille (99 euro) van Arket.
Oversized wollen trui met grote rolkraag in een zachte pasteltint (190 euro) en een assorti sjaal die geknoopt is in de taille (99 euro) van Arket. © Arket

Aaibare mode

Mag het wat zachter? De mode weerspiegelt helemaal het verlangen naar zachtheid en geborgenheid. Kleren worden een cocon om in te schuilen. Artisanaal breiwerk blijft een topper en vertaalt zich in maxitruien met grote kragen, oversized cardigans en grote sjaals. Ook totaallooks in breiwerk winnen terrein zoals combinaties van een trui met een gelijkgestemde broek of een rok, van kort tot lang. Fluweel blijft het goed doen, van effen tot geribd, van casual tot chic. En wie het helemaal knus wil, gaat voor knuffelzachte teddy. Je vindt het overal: van jassen tot tassen en zelfs schoenen ontsnappen er niet aan.

Feestelijke jurk met pofmouwen in imitatieleder (59,99 euro), van Lola Liza.
Feestelijke jurk met pofmouwen in imitatieleder (59,99 euro), van Lola Liza. © Kurt Stallaert

Leder: nep of echt

Leder is dit seizoen alomtegenwoordig, in natuurlijke versie of in synthetische materialen die vaak net echt lijken. Jaren geleden werd ‘similileder’ beschouwd als een minderwaardig alternatief voor echt leder, maar nu de vegan levensstijl ingeburgerd is, wordt nepleder vaak een bewuste keuze. Je treft het zowel in soepel vallende jurken en uitwaaierende plissérokken als in stoere jekkers en bikerbroeken.

Met dit roze broekpak fleur je de werkvloer helemaal op: blazer (269 euro) en bijhorende pantalon (209 euro), van Gigue.
Met dit roze broekpak fleur je de werkvloer helemaal op: blazer (269 euro) en bijhorende pantalon (209 euro), van Gigue. © tamm.be Gigue

Winterpastels

Leder is dit seizoen alomtegenwoordig, in natuurlijke versie of in synthetische materialen die vaak net echt lijken. Jaren geleden werd ‘similileder’ beschouwd als een minderwaardig alternatief voor echt leder, maar nu de vegan levensstijl ingeburgerd is, wordt nepleder vaak een bewuste keuze. Je treft het zowel in soepel vallende jurken en uitwaaierende plissérokken als in stoere jekkers en bikerbroeken.

Lederen kokertasje, speciaal ontworpen voor de lipstick, van Hermès. (Prijs niet meegedeeld).
Lederen kokertasje, speciaal ontworpen voor de lipstick, van Hermès. (Prijs niet meegedeeld). © Gaspar J. Ruiz Lindberg

Microbags als ultiem accessoire

De trends in tassen brengen de uitersten: van maxi tot mini. De laatste tijd zijn het vooral de kleine tasjes die ertoe doen. Je draagt ze schuinover of in de taille. Mini-exemplaren hang je gewoon als een sleutelhanger aan je tas of aan een lederen touw of ketting om je hals, als een juweel waarin net plaats genoeg is voor – bijvoorbeeld een lipstick.

Jurk met ingewerkte riem (230 euro) en compacte schuinovertas (125 euro), van Caroline Biss.
Jurk met ingewerkte riem (230 euro) en compacte schuinovertas (125 euro), van Caroline Biss. © Caroline Biss

Alle ogen op de taille

Vergeet de wijde, vormeloze jurken en jumpsuits: dit seizoen zorgt de comeback van de ceintuur ervoor dat alle ogen weer op de taille gericht zijn. Ideaal om verschillende looks te creëren met een en hetzelfde wijde kledingstuk. (Lut Clincke)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.