Helena Samyn is een creatieve duizendpoot: “Ik wil steeds bijleren”

© Sabine Zic
© Sabine Zic
Stefaan Dehaerne
Stefaan Dehaerne Medewerker KW Westhoek

Helena Samyn (26), afkomstig uit Westouter en woonachtig in Gent, ademt creativiteit. Het schuchtere schoolmeisje van weleer is uit-gegroeid tot een heuse modemadam, met al een heel mooi cv. Intussen is Helena ook gestart met het verkopen van zelfgemaakte onderleggers.

Wanneer we Helena vragen naar haar vroegste modeherinneringen moet ze niet lang nadenken. “Zoals veel meisjes was ook ik gefascineerd door sprookjes. Met elk stukje stof dat ik vond, probeerde ik die prinsessenjurken na te maken. Als 7-jarig meisje reeg ik met veel te grote steken de stukken stof aan elkaar en wurmde ik me in de kleren. De creatieve modieuze touch kreeg ik mee van mijn twee grootmoeders. Mijn doopmeter, die vroeger leerkracht huishoudkunde was, leerde me al heel jong haken en borduren. Ze zag er streng op toe dat ik het op goed deed: de naald op een verkeerde manier vasthouden, zat er zeker niet in.” (lacht)

“Mijn doorzettingsvermogen en perfectionisme heb ik ongetwijfeld van haar geërfd.” Helena’s studiekeuze lag dan ook vlug vast. “Ik koos voor Creatie & Mode in de Heilige Familie, een school die ik kende dankzij mijn moeder (An Denys, red.) die er lange tijd werkte als leerlingenbegeleidster. Ik weet nog dat ik al in de eerste jaren het mezelf graag moeilijk maakte. De kleinste pareltjes gebruiken om een randje te borduren of een heel trouwkleed bekleden met kleine donsveertjes.”

Helena wist al vroeg wat ze wou. “In die modevakken stak ik dan ook heel graag mijn tijd. In het vak creatie leerden we ruim denken en konden we al onze gekke ideeën kwijt. Ik leerde er heel veel technieken en bouwde een goede patronenkennis op die ik kon meenemen naar mijn verdere studies.” In het vijfde middelbaar veranderde Helena doelbewust van school. “Ik trok naar Gent om er Toegepaste Beeldende Kunsten te volgen aan de kunsthumaniora. Voor mij was dit de ideale richting omdat het een combinatie was van Beeldende Kunsten & Creatie en Mode. Ik kon me in die opleiding beter vinden en leerde kunst en kledij combineren.”

Ook in haar vrije tijd was Helena bezig met kledij. “Mijn opleidingen heb ik altijd proberen te combineren met het leiderschap in de KSA van Westouter. Het was mijn uitlaatklep om eens weg te zijn van het schoolwerk. In de zomer spendeerde ik graag mijn tijd aan het uitwerken van de decors of het stikken van de kostuums voor het kamp.” En toen werd ze als 18-jarige toegelaten tot de Mode-opleiding van het KASK in Gent. “Het waren hele intense jaren waar ik nog veel meer leerde. Ik kreeg onder meer modetekenen van Marina Yee ( één van ‘De zes van Antwerpen’, red. ).”

Extra opleidingen

Elk jaar een eigen collectie opzetten, hoorde er toen al bij. Nachtjes doordoen, was dagelijkse kost. “De werkdruk werd elk jaar hoger, maar je geraakte daar vreemd genoeg gewend aan. Ik kreeg heel veel steun van mijn ouders ( papa Henk Samyn, red. ) en mijn mama is me vaak na haar werk nog komen helpen. Ik kreeg tijdens mijn laatste jaar ook hulp van Annemie Mortelmans, een oud-leerkracht uit de Heilige Familie. Ik ben al die mensen die me toen geholpen hebben super dankbaar. Zonder hun hulp zouden mijn collecties nooit op tijd afgeraakt zijn.”

Met haar bachelordiploma op zak besloot Helena even een adempauze te nemen. “Ik heb toen ook beseft dat een job in de hectische modewereld niets voor mij was. Ik wou ontwerpen zonder druk en op mijn eigen tempo. Ondertussen volgde ik een professionele make-upopleiding bij MUD, omdat ik besef dat je hiermee je collectie nog naar een hoger niveau kan tillen. Ik ging ook naar het College of Fashion in Londen waar ik een cursus ‘Editorial Fas-hion Styling’ volgde. In een paar dagen leerde ik er hoe je als beginnend stylist te werk moet gaan. In ons land bestaat er geen gelijkaardige opleiding.”

Barista

Met deze extra troeven op zak trok Helena haar stoute schoenen aan en contacteerde ze stylisten. “Zo mag ik nu geregeld assisteren voor Marieke De Pauw en sta ik vaak op sets voor fotoshoots van Flair, De Standaard Magazine en Metro. Ik deed ook al enkele freelance make-upopdrachten, maar wil eerst nog enkele specialisaties volgen voor studio make-up & haar. Al die opleidingen zijn een investering en die bekostig ik met mijn parttime job als barista. Het is leuk werk en zo heb ik voldoende tijd om al mijn projecten te blijven combineren.”

En alsof dat nog niet genoeg is, begint Helena zich nu ook nog op het internet te lanceren als modestyliste. Af en toe ontwerpt ze op vraag, maar verkopen van eigen collecties doet ze voorlopig nog niet snel. “Daar ben ik misschien nog te bescheiden in. Zoals je al vermoedt, heb ik heel veel creatieve interesses en wil ik voortdurend bijleren. Ik wil mezelf daarom niet op een specifiek iets vastpinnen. De combinatie van make-up, styling en mode is dan ook ideaal en ik kan er veel van mijn creativiteit in kwijt. Dat kun je zien op mijn website.”

Een maand voor de coronacrisis uitbrak, kwam er evenwel een kantelpunt in Helena’s leven. “Ik ging terug thuis wonen vooraleer op wereldreis te vertrekken, maar al vlug werd duidelijk dat dit niet meer voor 2020 ging zijn. Ik ben dan maar gepersonaliseerde mondmaskers beginnen maken. Na het Gentse stadsleventje genoot ik ook terug van wandelingen in de natuur. Ik zaaide ook een eigen bloementuin, plukte de mooiste exemplaren, droogde ze en stuurde die in kaartvorm naar mijn vrienden in Gent. Ik goot ze ook in epoxy zodat ze als onderlegger gebruikt konden worden. Het is een stukje natuur die je op die manier in zijn mooiste vorm bewaart. Dat verkoop ik dan ook via mijn webshop.”

“Intussen woon ik weer in Gent en heb ik in Sabine Zic een huisgenote gevonden, met wie ik enkele gemeenschappelijke interesses deel. Ze is leerkracht fotografie en ’s avonds zitten we geregeld samen te knutselen. In deze coronatijd heb ik ook veel aan mijn getalenteerde en creatieve vrienden. We doen elk ons eigen ding en weten dat we er, onder meer dankzij de sociale media, nooit helemaal alleen voor staan!”

Info: www.helenasamyn.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier